0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Litterært scoop: Lokalhistoriker finder ukendt eventyr af H. C. Andersen

»Et sensationelt fund« og »hans første eventyr«, siger ekspert om dokument.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
BUBANDT MARTIN/Freelance
Foto: BUBANDT MARTIN/Freelance

Tællelyset. Da det gik op for Landsarkivet for Fyn, at det var et eventyr af H.C. Andersen, som var fundet i en gammel arkivkasse, blev kaffekopper pludselig beordret væk fra mødebordet og bomuldshandskerne taget på.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ganske vist.

I bunden af en 15 kilo tung arkivkasse har en lokalhistoriker fra Fyn fundet et hidtil ukendt eventyr af H.C. Andersen med titlen ’Tællelyset’.

Det skete i begyndelsen af oktober på Landsarkivet for Fyn i Odense, hvorefter det gulnede hæfte er blevet nøje undersøgt af en af de førende danske H.C. Andersen-eksperter, Ejnar Stig Askgaard fra Odense Bys Museer. Han er stærkt begejstret:

»Det er et sensationelt fund. Dels fordi det må henregnes til at være Andersens første eventyr, og dels fordi det vidner om, at han har beskæftiget sig med eventyrgenren som ung, før han havde et forfatterskab at byde på«, siger forskeren.

»Og jeg er ikke i tvivl om, at det er Andersen, der har skrevet det«.

DOKUMENTATION

To af landets andre førende H.C. Andersen-kendere, forskningsbibliotekar Bruno Svindborg fra Det Kgl. Bibliotek og professor, dr.phil. Johan de Mylius fra H.C. Andersen Centret på SDU, der i går blev præsenteret for eventyret, bekræfter ligeledes, at teksten med stor sandsynlighed er forfattet af den verdensberømte danske forfatter.

»Det er bestemt litteraturhistorisk interessant«, siger Bruno Svindborg.

Lejlighedsdigte skrevet af H.C. Andersen dukker op fra tid til anden - det er mindre usædvanligt.

Men sidste gang man gjorde et væsentligt fund i arkiverne af en hidtil ukendt tekst af H.C. Andersen, var i midten af 1920’erne, da litteraten Hans Brix fandt forfatterens erindringsværk ’Levnedsbog’ i Det Kgl. Bibliotek.

Kun overgået af Bibelen
Litterært set er ’Tællelyset’, som er titlen på eventyret, ikke på niveau med de mere modne og formfuldendte eventyr, som vi kender dem fra H.C. Andersens hånd, understreger eksperterne.

Der er tale om en un