konkurrence. Problemet med Amazons succes er ikke, at Jeff Bezos høster en gevinst på grund af sin fremsynethed, men at Amazon.com ikke konkurrerer på lige vilkår.
Foto: Reed Saxon (arkiv)/AP

konkurrence. Problemet med Amazons succes er ikke, at Jeff Bezos høster en gevinst på grund af sin fremsynethed, men at Amazon.com ikke konkurrerer på lige vilkår.

Bøger

Litteraturredaktør: Konsekvenserne af Amazons ankomst til Danmark er dystre

Vi er nødt til at få sat en stopper for Amazons skattekrumspring

Bøger

Det var ikke tilfældigt, at Jeff Bezos i 1995 gav sit nye online-firma navnet Amazon.com

Han gik efter et navn, der begyndte med alfabetets første bogstav, og han fandt navnet 'Amazon' »eksotisk og anderledes«.

I lyset af den magt Amazon.com har fået siden starten i Seattle, er det nu ikke det eksotiske, der rinder mig i hu, hvad angår Bezos' globale biks.

Det er meget mere nærliggende at drage en direkte parallel til Sydamerikas vældige flod med tilhørende bi- og syndfloder og kødædende piranhaer.

Konkurrenter giver op Amazon.com har i løbet af atten år oversvømmet og ædt sig ind på det ene nationale bogmarked efter det andet, også det danske.

Konsekvenserne for gammeldags boghandlere og forlag har været dramatiske. Bogkæder lukker, konkurrerende netboghandler giver op, forlag stikker piben ind.

I land efter land, senest England og lige nu Frankrig, hvor stemningen er på kogepunktet, diskuterer branchefolk og politikere, hvad man dog skal stille op mod den amerikanske netgigant, som efterhånden har 30 millioner kunder i sin base, herunder millioner af troløse europæere, englændere, franskmænd, danskere og mange andre, som er glade for at kunne købe bøger med nogle få klik.

Jeff Bezos så med andre ord ret, da han efter at have læst en rapport om internettets betydning for fremtidens erhvervsliv besluttede sig for at blive en af den nye verdens pionerer i stedet for at sidde på sine hænder, som man gjorde i den gamle bogbranche.

Problemet med Amazons succes er ikke, at Bezos høster en gevinst på grund af sin fremsynethed, men at Amazon.com ikke konkurrerer på lige vilkår.

Det er selvfølgelig ikke rimeligt, at Amazon kan slippe for at betale skat eller moms i de lande, hvor deres kunder bor.

Fiffig skattetænkning
I Frankrig er der i modsætning til i Danmark faste bogpriser (med mulighed for at give en rabat på fem procent), men fordi Amazon tilbyder gratis levering af bøgerne til sine franske købere, og fordi nye kunder bliver tilbudt ’velkomstpriser’, dumper Amazon faktisk priserne på bøger også i Frankrig.

Dertil kommer, at Amazon af en omsætning på 8,6 milliarder kr. kun har betalt 29 millioner kr. i skat i Frankrig, fordi størstedelen af selskabets indtjening ved hjælp af fiffig skattetænkning bliver dirigeret videre til Luxembourg.

Den slags er selvfølgelig uacceptabelt.

Snart begynder Amazon måske at sælge danske bøger. Muligvis via den tyske afdeling Amazon.de, og det vil kunne mærkes på bundlinjerne hos alle dem, der hidtil har tjent penge på at sælge danske bøger.

Her i avisen sammenlignede Gyldendals direktør Stig Andersen for nylig Amazons ankomst hertil med rumskibet fra filmen ’Independence Day’: Ingen tror, at der vil komme gæster fra det ydre rum, før rumskibet flyver hen over Manhattan, som det viser sig at være langt større end.

Stig Andersen mener, Amazon kan finde på at køre med underskud i lang tid for at etablere sig på det danske marked. »Hvis de eksempelvis beslutter, at alle digitale bøger skal koste en flad halvtredser, vil de kunne gøre det. Det ville vi ikke kunne gøre i ret lang tid«.

Stop Amazon

Som man forstår, er konsekvenserne af Amazons ankomst til Danmark ... dystre.

Først og fremmest for forlagene og de fysiske boglader. Men muligvis ikke for os forbrugere, og lad os bare sige det, som det er:

Vi er fuldstændig troløse. Den digitale fremtid, som vil ændre så meget, er for længst begyndt, hvem ville kunne finde på at købe charterrejsen inde på rejsebureauets kontor eller købe flybilletter andre steder end på nettet?

Men konkurrencen skal være fair.

LÆS OGSÅ

Vi er nødt til at få sat en stopper for Amazons og andre multinationale selskabers skattekrumspring.

PS: Bøger holder som vanligt sommerpause, men der er litteratur i kultursektionerne både lørdage og søndage.

Bøger er tilbage 17. august,

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce