Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

mofibo. Sådan ser det ud, når man læser et streamet digt på sin iPhone.
Foto: Andreas Morgenrødt

mofibo. Sådan ser det ud, når man læser et streamet digt på sin iPhone.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er litteraturens fremtid

Bogstreaming med Mofibo er nemt og virker som en litterær slikbod.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I tirsdags gik det nye streamingsite Mofibo i luften.

Hvor musikken har Spotify, og tv har Netflix, har bøgerne nu Mofibo. Der er andre musik- og tv-tjenester, men vores digitale bevidsthed er åbenbart så analog, at vi fæstner os ved det første, vi lærer. Derfor er lanceringen en vigtig begivenhed, for uanset hvad der kommer efter, er det Mofibo, der viser, hvad bogstreaming vil sige.

Mofibo fungerer sådan, at man først downloader en app til sin iPhone eller iPad. Appen er den indgang, man har til bøgerne. En slags dør. Senere vil appen også komme til androidtablets og telefoner, men så vidt, jeg har forstået, ikke til Kindle.

Derefter åbner man sin app og ser en masse titler, man kan vælge imellem. De mest populære ligger fremme på skærmen, og ellers kan man søge under genrer eller under titler og forfattere. De første 30 dage er det gratis, derefter koster det 99 kroner om måneden i fast abonnement at bruge tjenesten.

LÆS MERE

Under genren Digte er der et pænt udvalg. Der er ikke alt, men der er nok at gå i gang med. Der er også genrer som Krimi, Spænding, Skønlitteratur og andet. Man vælger så en bog ved at trykke på billedet af dens forside. Man kan derefter vælge funktionerne Læs, Gem og Del.

Det interessante bliver, om danskerne tager Mofibo til sig. For der er ikke noget papir og heller ikke noget ejerskab, og måske er prisen lidt for høj

Ved Læs skal man være på nettet for at kunne fortsætte sin læsning. Hvis man derimod trykker Gem, kan man læse bogen offline og for eksempel tage sin iPad ned til stranden. Når man først er i gang, kan man som ved de fleste e-bøger vælge skriftstørrelse, og om man foretrækker en skrift med eller uden fødder.

Hvis ens sengekammerat gerne vil sove, og man selv gerne vil læse, kan man vælge et natformat, så skærmen er sort og bogstaverne hvide.

Jeg har også hørt stifteren af Mofibo, Morten Strunge, sige i udsendelsen ’Elektronista’, at der ville være en funktion, hvor man kan skifte mellem at læse og lytte, men så vidt, jeg kan se, er den der ikke endnu.

Appen på min telefon har også drillet lidt, og der er titler, jeg gerne ville have haft. Jeg prøvede at finde Peter Tudvads ’Forbandelsen’ for eksempel og var ærgerlig over ikke at finde den.

Men det er de første dage for Mofibo, og appen er nem og overskuelig at navigere rundt i, og jo flere abonnenter der kommer til, jo flere titler vil det også være muligt at sætte på.

»Jamen, se nu her!«

Men hvad betyder det for læseren, at vi kan streame bøger? Hvad betyder det for bogbranchen? Lad os forestille os, at jeg læser en anmeldelse af en ny dansk digtsamling, for eksempel Rasmus Halling Nielsens ’Tvillingerne’, som jeg har valgt til at illustrere, hvordan skriftbilledet ser ud på en iPhone.

Anmeldelsen virker måske indforstået, og jeg forstår ikke, hvordan bogen er ud fra den. Så tager jeg min Mofibo-app, finder bogen og læser et par sider. Måske fænger den mig ikke, måske gør den, og jeg læser den hele.

LÆS OGSÅ

Uanset hvad har jeg mulighed for på en hurtig og simpel måde at blive kvalificeret i min viden om litteratur, og kan følge grundigt med. Hvis jeg sidder med nogen i en skov og diskuterer en bog, kan jeg tage min telefon frem, finde et teksteksempel og sige: »Jamen, se nu her!«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og ikke mindst: Jeg kan læse! Ubegrænset, på alle tidspunkter, på alle steder, uden at skulle bære andet end min iPad eller iPhone på mig. Det er dyrere, men nemmere og mere overskueligt end e-reolen, hvor jeg også savner digte og skønlitteratur i deres genreoversigt.

Det interessante bliver, om danskerne tager Mofibo til sig. For der er ikke noget papir og heller ikke noget ejerskab, og måske er prisen lidt for høj. Men det er nemt og virker som en litterær slikbod.

LÆS ANMELDELSE

Det er en ny måde at formidle litteratur på, men det er sandsynligvis fremtidens måde, og den vil have enorme konsekvenser. For forlagene og boghandlerne vil det måske blive et problem. Men forfatterne vil jo gerne læses af mange.

Og læserne kan orientere sig i en masse nye bøger og vælge den, de helst vil læse. Jeg vil lade andre bekymre sig om økonomi og bogens fremtid.

Dette er litteraturens fremtid.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden