Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tæsk. »Jeg lover dig tørre tæsk (...) og jeg mener det i så konkret forstand, at du burde politianmelde mig«, skrev Ib Michael på sin blog i februar, henvendt til Weekendavisens litteraturanmelder Lars Bukdahl.
Foto: (arkiv) HOUGAARD NIELS

Tæsk. »Jeg lover dig tørre tæsk (...) og jeg mener det i så konkret forstand, at du burde politianmelde mig«, skrev Ib Michael på sin blog i februar, henvendt til Weekendavisens litteraturanmelder Lars Bukdahl.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Litteraturkrigen: Anmelderne dropper politianmeldelse mod forfattere

Ib Michael og Janus Kodal har skabt røre i Litteraturkritikernes Lav.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det anspændte forhold mellem kritikere og forfattere fik et ekstra nøk, da Litteraturkritikernes Lav inden weekenden holdt deres årlige generalforsamling.

Her ville nogle politianmelde, andre boykotte og endnu andre endte med at udvandre.
Happy slapping er uacceptabelt

Sagen begyndte i februar, hvor forfatteren Ib Michael på sin blog kom med den efterhånden så berømte trussel:

»Jeg lover dig tørre tæsk (...) og jeg mener det i så konkret forstand, at du burde politianmelde mig«, skrev han henvendt til Weekendavisens litteraturanmelder Lars Bukdahl.

LÆS OGSÅ Dernæst fik selv samme Bukdahl sig noget af en forskrækkelse, da han for et par uger siden deltog i en paneldebat om forholdet mellem kritikere og anmeldere i LiteraturHaus.

Her rejste digteren Janus Kodal sig fra publikum iført bowlerhat, paraply og hvide handsker og gik op på scenen og hældte en karaffel vand ud over hovedet på Lars Bukdahl.

Hele stuntet blev fotograferet og lagt på Kodals hjemmeside.

Det er jo nærmest, hvad jeg vil betegne som happy slapping og fuldstændig uacceptabelt.»Det er jo nærmest, hvad jeg vil betegne som happy slapping og fuldstændig uacceptabelt«, siger Jyllands-Postens litteraturredaktør Jacob Levinsen og henviser til ungdomsfænomenet med at mobbe eller overfalde andre og dokumentere det via foto eller video.

Siden har Lars Bukdahl på sin egen bukdalske måde fået spillet 1-1 med Ib Michael, da han i en litterær aprilsnar anmeldte, meget positivt, den ikkeeksisterende Ib Michael-roman ’Regnbue og pil’ under overskriften ’En potte af guld’ i Weekendavisen.

Ophedet debat
I torsdags var det så tid til generalforsamling i Litteraturkritikernes Lav, hvor Jyllands-Postens Jacob Levinsen havde sat på dagsordenen, at kritikerne i samlet flok burde politianmelde både Ib Michael og Janus Kodal – eller alternativt boykotte at anmelde deres bøger fremover.

Det førte til en ophedet debat og stor uenighed om kritikerlavets rolle og behov for sanktionsmuligheder.To af medlemmerne udvandrede, deriblandt Informations anmelder Erik Skyum-Nielsen, der i øvrigt sad på scenen med Bukdahl, da denne fik hældt vand ud over sig.

»Jeg udvandrede, fordi det lå uden for, hvad det overhovedet var kritikerlavet værdigt at skride til afstemning om. Jeg ville ikke engang gå med til at lade mig nedstemme. Jeg mener, at Lars Bukdahl selv på en sjov og ansvarlig måde har reageret på Ib Michaels trusler med sin aprilsnar. Og med hensyn til Janus Kodal-episoden burde vi have reageret i selve situationen. Toget er kørt for længst«, siger Erik Skyum-Nielsen.

De her sager ender lynhurtigt i mediestunts og latterliggjorte forfattere, og vi ønsker ikke en frontkrig.Efter den ophedede debat var der afstemning, og både forslaget om at politianmelde og boykotte blev nedstemt, men man vedtog, at kritikerlavets oldermand, Mai Misfeldt, udsender et debatindlæg om lavets holdning.
»Det er nok nu«

»Vi synes, at det er nok nu og ønsker ikke en yderligere optrapning. Det vil skade litteraturen og vil ikke være i hverken forfatternes eller kritikernes interesse. De her sager ender lynhurtigt i mediestunts og latterliggjorte forfattere, og vi ønsker ikke en frontkrig«, siger Mai Misfeldt, der – da Politiken talte med hende – sad og skrev på et debatindlæg om sagen. Tilbage hos Jyllands-Postens Jacob Levinsen er der ingen tvivl om, at trusler om tæv og vand-overfald ikke er okay: »Anmeldere skal ligesom alle andre erhvervsgrupper kunne udføre deres arbejde uden at skulle være bange. Hvis det var en bolighaj, der truede, ville man ikke være i tvivl, så ville man politianmelde. Men når det kommer til kunstnere, skal de åbenbart både have lang line, samtidig med at man mener, de er nogle vrøvlehoveder, der ikke skal tages alvorligt. Jeg er så åbenbart den eneste, der tager Ib Michael alvorligt«, siger litteraturredaktør Jacob Levinsen.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden