Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: GENE SWEENEY JR/AP
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tweens er født til forbrug

Undfanget af marketingindustrien er tweens blevet fremtidens superbrugere.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn bliver tidligt unge, barndommen bliver stadig kortere – inden de små er helt ude af børnehaven, er de en aktiv målgruppe for det marked, der ligger og venter på dem som forbrugere.

Det kan vi sørge over eller rase over, men måske er vi selv som forældre også en del af forklaringen på, at det hænger sådan sammen.

Vi er selv dybt involverede i marked og medier, og vi slæber selv de helt små børn med i supermarkedet og »træner« dem i rollen som forbrugere.

Så er der vel ikke grund til forundring over, at markedet styrer den udvikling og stille og roligt også får børnene ind i forbrugerrollen?

Nej, det er der ikke, sådan er virkeligheden. Men derfor er det også vigtigt, at vi bliver klar over mekanismerne bag – og konsekvenserne for børn og unge. Det hjælper en ny bog om de store børn med til.

Tweens er frontløbere Børn mellem 8 og 12 år kaldes som gruppe tweens. De er ind imellem børn og teenagere – ’in between’. De er døbt som en særlig generation af marketinglitteraturen og ikke mindst af guruen på det område, Martin Lindstrøm, i bogen ’Brand Child’ fra 2003.

Tweens er frontløbere, siger han, de er globale mere end lokale, de er mærkevareorienterede, de udveksler over grænser – de er fremtidens superbrugere.

Siger altså Lindstrøm, og man aner de økonomiske interesser bag forventningerne. Men holder det?

I hænderne på mærkevarerne
Bogen ’Tweens’ bygger på to danske kvalitative undersøgelser om børns brug af medier og brands (mærkevareting), og den går rimelig kritisk til værks.

Forfatterne er forskere ved CBS og Syddansk Universitet. Selvfølgelig har børn flere penge mellem hænderne end tidligere, og de har klart stor indflydelse på familiens beslutninger om forbrug.

De er storbrugere af medier, og de orienterer sig i stor stil mod kammeratgruppen. Men de er stadig også forældreorienterede og med på forældrenes opdragelse.

De er, viser det sig, ikke ukritiske reklameelskere, de kan gennemskue det, de elsker humor – men de er i hænderne på mærkevarerne.

Brands giver identitet, det er en del af en ny tids ydre iscenesættelse.

Brands giver identitet, det er en del af en ny tids ydre iscenesættelse: de ydre signaler om, hvem man er.

Det gælder fra livsstil, til kropsfokuseringer, tøjstil og mærkevarerne. Alt det børnene deler med alle de omliggende aldersgrupper. Og hvor de indimellem mødes på halvvejen af deres forældre, der af al magt forsøger at gøre sig yngre – også i livsstil og krop.

Tweens og deres mødre går i de samme butikker! Det handler om alle de ’personlige applikationer’, der sælges, bæres, udstilles, anerkendes – og giver identitet.

Kritiske forældre skaber kritiske børn

Brands er rekvisitter, de skaber relationer, er et positioneringsværkstøj – og bliver signal om at tilhøre et forbrugerfællesskab. Vi kan lide det eller ej – det er der. Og bogen giver et glimrende og reflekteret billede af situationen lige nu. Den berører også, at det ikke er alle børn, der er frontløbere – storbyens middelklasse bærer udviklingen, også på det område.

LÆS OGSÅ

Men vi er alle påvirkede. Bogen viser familiens store rolle, men behandler ikke direkte, hvad vi kan gøre som forældre, eller om vi skal gøre noget.

Vi kan ikke melde os ud af virkeligheden, men vi er heller ikke ganske fortabte. Børn kan også lære at forholde sig kritisk – især hvis deres forældre gør det. På den rummelige måde.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden