Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn (arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

Sikring. Mange mener, at flere forlag efterhånden vil sende bøger ud i digitale udgaver uden den besværlige DRM-sikring.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forlag dropper piratsikring af e-bøger

Engelsksprogede forlag går væk fra DRM-beskyttelse. Klogt, mener dansk forlagschef.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det engelsksprogede forlag Tor har besluttet at droppe den hårde beskyttelse mod piratkopiering af e-bøger.

Den såkaldte DRM-beskyttelse har betydet, at læsere ikke har kunnet flytte en digital bog rundt mellem forskellige læseplatforme. I stedet for at beskytte mod kopiering har virkningen været den stik modsatte.

»Læsere og forfattere har presset os til det«, fortalte Jeremy Trevathan fra det store forlag Pan Macmillan i Storbritannien, som Tor hører under, i fredags til avisen The Guardian.

Digital direktør Cliff Hansen fra Lindhardt og Ringhof følger med stor interesse udviklingen i den engelsksprogede del af verden, og ligesom mange andre ser han det som en udvikling, der bare vil brede sig fra science fiction-forlaget Tor og ud i resten af den store engelsksprogede forlagsindustri og måske sætte endnu mere fart i salget af e-bøger.

»Jeg har læst nyheden sådan, at nu ser de endelig ud til at komme til fornuft«, siger Cliff Hansen.

E-bøger med vandmærke
Mange mener, at flere forlag efterhånden vil følge Tors eksempel. J.K. Rowlings forlag, Pottermore, har eksempelvis valgt at sende de mange Harry Potter-bøger ud i digitale udgaver uden den besværlige DRM-sikring.

Ligesom mange danske forlag har Rowlings forlag valgt at nøjes med at give e-bøgerne et vandmærke, så man i tilfælde af ulovlig kopiering kan se, hvorfra kopieringen er sket.

Den hårde DRM-sikring skræmmer brugerne, og vi skal undgå at gentage musikbranchens fejltagelse.»På nettet kan vi se, at den ulovlige kopiering af almindelige e-bøger er meget begrænset. Det helt afgørende er, at vi som forlag sørger for, at e-bøgerne er til rådighed på markedet til en rimelig pris i stedet for at kopisikre dem på en måde, som skaber en væsentlig ulempe for den kunde, som har købt bogen på helt legal vis«, siger Cliff Hansen.

»Den hårde DRM-sikring skræmmer brugerne, og vi skal undgå at gentage musikbranchens fejltagelser«, siger Cliff Hansen.

Da musikbranchen forsøgte sig med den hårde DRM-sikring, oplevede han selv, hvordan han som forbruger blev stærkt irriteret over, at han på legal vis havde købt en cd, som han derefter ikke kunne overføre til sin computer.

Det betød, at andre kunder, der havde skaffet sig musikken ulovligt, i virkeligheden kunne bruge musikken på en langt mere hensigtsmæssig måde.
Nødvendigt at beskytte lærebøger

Hos Gyldendal Akademisk, som sidder på nogle af de meget dyre undervisningsmidler, har man foreløbig en anden tilgang.

»Vi er nødt til at have en eller anden form for kopisikring, når det gælder lærebøger som e-bøger. Det samme har vores amerikanske kolleger. Selvfølgelig kan alle kopisikringer brydes, hvis man endelig vil, men vi mener, det er nødvendigt at have den helt hårde DRM-kopisikring, som betyder, at man kun kan læse den digitale bog på computeren. Den kan ikke konverteres til andre platforme som mobiltelefon eller iPad«, siger Hanne Salomonsen, administrerende direktør i Gyldendal Akademisk.

LÆS OGSÅ Derfor, påpeger hun, vil det formentlig navnlig være de webbaserede i-bøger, der kommer til at gøre sig gældende, hvad angår digitale undervisningsmaterialer.

Det er interaktive bøger, som man køber en unik nøgle til, og med den kan man så ’låse sig ind’ i sin i-bog, uanset om man gør det fra en tabletcomputer, en mobiltelefon eller en helt almindelig computer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med i-bøgerne er det ikke bare en bog omsat til digital tekst. I-bøgerne kan have videoer, quizzer og personlige notater, så brugeren i højere grad skræddersyr sin egen ’bog’.

Streaming kan løse problemet

Hanne Salomonsen er dog helt klar over, at det digitale område kun vil vokse. »Som det ser ud nu, forsøger vi at balancere vores investeringer, hvor vi på den ene side opretholder vores portefølje af papirbøger, som er elsket af læserne, og samtidig udvikler nye digitale materialer, som folk i stigende grad er parat til. Men digitaliseringen er en stor udfordring for os«, siger Hanne Salomonsen. »Vi har endnu ikke set brugbare løsninger, men man kunne håbe, at streaming af bøger i fremtiden vil give en bedre sikring af bøgerne«, siger hun.LÆS ARTIKEL Her er Lindhardt og Ringhofs digitale direktør, Cliff Hansen, helt enig. »Selv streamning kan jo kopieres, men det er meget vanskeligere at kopiere en bog, når den streames, for brugeren har på intet tidspunkt hele bogen til rådighed. Ligesom musik bliver den streamet i småbidder, og man har kun et begrænset antal sider til rådighed ad gangen«. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden