Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Håndværker. Mattias Tesfaye er tilbage som Sjakbajs i Kansas-tøj og klar med et forsvar for håndens arbejde.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Håndværker. Mattias Tesfaye er tilbage som Sjakbajs i Kansas-tøj og klar med et forsvar for håndens arbejde.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sjakbajsen Tesfaye går til angreb i ny vellykket bog

Murersvenden Mattias Tesfaye har skrevet et fuldtonet forsvar for sine håndværkervenner.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man har sarte ører, skal man ikke spørge for mange akademikere om deres syn på samfundsdebattøren og murersvenden Mattias Tesfaye. For mage til populistisk og bagstræberisk arbejderromantiker skal man da lede længe efter. Ja, man skal så.

Nu har den tidligere næstformand i SF og nuværende S-medlem samlet sine bagstræberiske tanker i en fremadskuende debatbog. Den er, som undertitlen bebuder, »et forsvar for håndværk og faglighed« – og hvilket forsvar!

I dag hylder vi det overfladiske, det flotte design og de kreative koncepter, men vi har helt glemt kvaliteten af materialerne og fagligheden i selve håndværket, mener han

Mattias Tesfaye er selv håndværker og er nu efter nogle år som faglig sekretær i fagbevægelsen tilbage som sjakbajs i Kansas-tøj. De seneste par år har han dog også brugt på at samle ammunition til sit forsvarsskrift.

Han har læst sig ind på alt fra håndværkernes historie til aktuelle uddannelsesstatistikker. En særdeles målrettet research, som har skabt en særdeles målrettet bog. Tesfaye er nemlig på en mission:

LÆS OGSÅ

Han vil for det første have flere faglærte håndværkere hertillands. 50 procent skal fremover gennemføre en erhvervsuddannelse. Han vil for det andet satse hele værktøjskassen på at gøre danske håndværkere til verdens bedste.

Vi skal – ligesom Zlatan – øve os igen og igen, indtil vi er de bedste.

Arkitekten over håndværkeren
I dag hylder vi det overfladiske, det flotte design og de kreative koncepter, men vi har helt glemt kvaliteten af materialerne og fagligheden i selve håndværket, mener han.

Med stjernearkitekten Bjarke Ingels' prisbelønnede prestigeprojekt 8-tallet i Ørestad som skrækeksemplet, fordi det flotte boligkompleks står på et fundament af dårlige materialer og elendigt håndværk.

Priserne er rigtig nok regnet ned over bygningen – enten for udsigten fra lejlighederne eller for ideen bag byggeriet. Men allerede et år efter opførelsen var der vandskader, skimmelsvamp og andre lækkerier i 8-tallets krinkelkroge.

»De mange priser til boligkomplekset på Vestamager er afslørende for vores tid. De fortæller nemlig de kommende generationer, hvad vi værdsatte i denne periode af de skandinaviske folkeslags historie«, skriver han:

Vi sætter pris på ideen, ikke på udførelsen. Vi værdsætter arkitekten, ikke håndværkeren. Vi er interesserede i helhedsindtrykket, ikke i detaljen.

Yderst vellykket

Man fornemmer næsten, at Mattias Tesfaye tørrer en tåre af kinden. Og tag ikke fejl.

Tesfaye er oprigtigt indigneret på håndværkets vegne, og hvis håndværkerne blot havde været med til at bestemme materialevalg og arbejdsgange, havde 8-tallet fået en hel anden skæbne.

Det er arbejderisme for fulde omdrejninger, og det skal man som læser kunne leve med, for det er historier som disse om håndværkets helte, der er Tesfayes brændstof. Den trælse dæmonisering af akademikere ligger desværre ligefor: fotograferne, malerne, tømrerne, sosu-assistenterne er de gode. Djøf'erne er de onde.

Helt galt går det, når han er på vej til at afvikle Danmark som forskningsnation og kalder øgede forskningsbevillinger »forfejlet«.

LÆS OGSÅ

Som debatbog er 'Kloge hænder' yderst vellykket. Tesfaye har et godt drive, et godt sprog og en stribe klare pointer og anbefalinger.

Han indleder mange af kapitlerne med en specifik historisk anekdote, som han så bruger til at illustrere en aktuel pointe eller udvikling med. Rent stilistisk er han nået langt siden den lange, langtrukne og knap så vellykkede forgænger, 'Vi er ikke dyr, men vi er tyskere' (2010).

Han har også skiftet forlag, og hvor er det herligt at se, at Gyldendal nu igen er begyndt at udgive andet end blåsorte strøtanker fra Søren Krarup og Birthe Rønn Hornbech i forlagets debatbogsserie.

Nu venter vi så bare på, at nogen skriver et forsvar for akademikeren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden