Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN (arkiv)
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Debutant. 18-årige Yahya Hassan har fået stor succes med sin første udgivelse lige som han er begyndt på forfatterskolen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu vil udlandet have fingrene i Yahya Hassan

Rygtet om den en populære nydanske digter er nået til lande som Norge og USA.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hans opsigtsvækkende beretning om barndommen i Aarhus Vests ghettomiljø har fået danskerne til at læse digte med en interesse, som ikke er set magen til de seneste tyve år.

Normalt sælger en digtsamling 300-400 eksemplarer herhjemme. Til sammenligning er Yahya Hassans debut som lyriker indtil videre solgt i 10.000 eksemplarer, og den sorte bog med titlen 'Yahya Hassan' skrevet hvidt på sort udkommer nu i et oplag på 21.000 oplag.

Allerede en uge efter udgivelsen viser det store udland nu interesse for andengenerationsindvandreren.

»Vi forhandler pt. med fire store norske forlag, hvilket er helt exceptionelt for en digtsamling. Det er en auktion, jeg forventer bliver afsluttet i dag. Interessen er også stor i Sverige, og vi begynder at mærke efterspørgslen fra forlag og presse i resten af Europa. Men lige nu er vores fokus på det skandinaviske marked og derefter tager vi fat i de andre. Og de gode salgstal og fantastiske anmeldelser er stærke argumenter for, at den også kan blive stor i udlandet«, siger Sofie Voller fra Forlaget Gyldensdals internationale afdeling.

Yahya Hassan fortæller i sin digterdebut om, hvordan han og hans søskende gennem barndommen i Aarhus måtte leve med svigt og tæsk fra faderen. Og hvordan den nu 18-årige unge mand begyndte at blive kriminel.

LÆS OGSÅ

»Jeg er fucking vred på mine forældres generation«, er blevet den unge digters mest omtalte påstand, og hans fortælling har skabt voldsom debat omkring opvæksten i et indvandrermiljø med regler, religion og kulturforskelle.

Yahya Hassan mener, hans forældres generation har svigtet i deres børneopdragelse og kalder dem »hykleriske«, når de både lovpriser islams religiøse forskrifter og drikker alkohol, snyder med sociale ydelser og dyrker sex med danske piger.

Ingen succeshistorie
Yahya Hassan er allerede meget omtalt i de norske medier, og han er også blevet omtalt i Holland. Og så har han lavet en interviewaftale med amerikanske Wall Street Journal.

Ifølge Sofie Voller er det fordi, digteren har givet et anderledes billede af indvandrermiljøer, at interessen er blevet så stor. Og så skaber han en debat, som er vedkommende for andre landes kulturer.

»Bogen rejser en debat, der også er relevant internationalt. Og det, udlandet fremhæver, er netop, at Yahyas historie er den omvendte af, hvad vi er vant til at høre. Det er normalt succeshistorier fra indvandrerfronten, vi hører. Men det er vigtigt at fremhæve, at de udenlandske forlag primært bedømmer bogen ud fra dens høje litterære kvalitet. Jeg tror, den bliver interessant for de fleste store markeder, og det bliver spændende at følge udviklingen«, siger hun.

Har fået dødstrusler

Herhjemme har Yahya Hassans udtalelser givet ham skulderklap fra danskere, som kalder ham modig for at sige sin mening og for at give et indblik i et miljø, som kun få kender til. Men han har også skabt vrede blandt kritikere, hvilket har givet ham adskillige trusler på livet.

LÆS ANMELDELSE

Til Politiken fortalte han i sidste uge, at han ikke har udgivet sin digtsamling for at blive samfundsdebattør i forbindelse med integrationsdebatten.

»Jeg gør ikke det her for at bygge en karriere. Jeg gør det, fordi jeg har følt noget. Nogle indtryk, der skulle komme udtryk på. Den nødvendighed har gjort, at jeg har lavet bogen«, fortalte han.

I første omgang vil han læse videre på forfatterskolen, hvor han blev optaget i september.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden