Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Strik. De to strikkende nordmænd Arne & Carlos blev stødt over en kæk kommentar om strikning og mandemanden Zlatan Ibrahimovic.
Foto: Ragnar Hartivig fra bogen «Håndarbeid fra hagen»

Strik. De to strikkende nordmænd Arne & Carlos blev stødt over en kæk kommentar om strikning og mandemanden Zlatan Ibrahimovic.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jes Stein: »Kjære Arne & Carlos: Det hele var en spøk«

Verdens mest berømte strikkende nordmænd stak hovedet i busken - øv!

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg kan lige så godt sige det med det samme: Det her bliver en balancegang, fordi jeg i det følgende måske kommer ind på visse aspekter af den norske nationalkarakter (alene at hævde, at der findes en, er problematisk) og med stor sandsynlighed også vil komme til at småfornærme folk, der strikker, og oven i det hele risikerer at komme i en lille smule bad standing blandt både bøsser og og muslimer.

Det hele skyldes, at de to strikkende nordmænd Arne & Carlos, som deltog på BogForum, blev ’chokerede’ over noget, jeg havde skrevet om dem i mandags, da jeg på stærkt subjektiv manér samlede op på, hvad der havde gjort indtryk på mig i løbet af BogForum.

LÆS OGSÅ

På Facebook skrev de to gæve norske garngutter:

»Kjære læsere i Danmark, Vi er lettere sjokkert, når vi i dag leser deres avis, Politiken, og finner følgende uttalelse fra litteraturredaktør Jes Stein Pedersen: »Uhyggeligst: Plakaterne med Arne & Carlos, nordmændene, som selv strikker deres dukker og julepynt. Kan skræmme livet af enhver og kaste sagesløse smådrenge ud i den helt store kønsforvirring. Alle raske drenge bør have en fotostat af Zlatan (også en habil forfatter) på væggen i drengeværelset«.Vi er lidt usikre på, hva han mener her, men tolker det likevell som, at han skriver at gutter som bliver utsatt for menn som strikker risikerer å bli ’kønsforvirret’. Det hadde vært fint, hvis Jes Stein Pedersen kunne forklare for oss litt mer indgående hva han egentlig mener med dette. Vi opfordrer våre kjære lesere i Danmark om å dele dette videre og spre det rundt, så kanske vi får svar!«.

I virkeligheden kan jeg godt lide kønsforvirring!

Så mange var ordene fra Arne og Carlos, og da jeg opdagede dem i tirsdags, var der 303 likes og vel 60-70 kommentarer fra rasende nordmænd, som skældte mig huden fuld. I deres øjne var jeg homofob, kønsfascist og en hel masse andet.

Et stort glimt i øjet
Jeg nåede at komme med et svar, hvori jeg under indtryk af de mange bandbuller ærgrede mig over mine kritikeres mangel på humor. »Kan I virkelig ikke læse indenad? Well, jeg havde glemt, at den berømte bog om norsk humor er meget tynd. Alt godt fra Kontinentaleuropa! Længe leve strikkende nordmænd af alle køn. Og danskere, afrikanere, amerikanere und so weiter!«.

Desværre blev mit (måske lidt for kække) svar, de mange vrede norske kommentarer samt Arne & Carlos’ oprindelige meddelelse pludselig slettet fra Facebook. Jeg havde ellers håbet, at det kunne udvikle sig til en frugtbar mellemfolkelig dialog, og at jeg kunne have nået at fortælle Arne & Carlos, at de skam er helte i min familie.

Og at jeg sammen med min bedre halvdel har hilst på dem engang i Forum, da de sad og strikkede så sødt oppe på anden sal.

Samt at jeg faktisk ikke ved nok om dem til at vide noget om deres eventuelle seksualitet, og endelig, at det, jeg ytrede i Politiken, var skrevet med et stort glimt i øjet, og at det lille machoafsnit om ’kønsforvirringen’ ikke skulle tages heeeelt bogstaveligt. For nu at sige det mildt.

'Tak for jeres ømfindtlighed'

Det er her, det bliver spændende – og farligt. For jeg er jo lige på nippet til at hævde, at den humoristiske sans i Danmark ligger på et gennemsnitligt højere niveau end i Norge. At vores sans for ironi og selvironi i hvert fald gør.

Samt at man skal være noget af en tranlampe for ikke at bemærke den humoristiske hensigt i min lille tekst om Arne & Carlos – og fantastiske Zlatan.

Men det gør jeg ikke. I hvert fald ikke kun. For det lille facebookintermezzo er jo virkelig et lærestykke i, hvad der kan gå galt, når noget, der er skrevet i én kontekst, pludselig bliver læst og tolket i en anden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg kan blive ved med at sige ’Herregud, det var jo bare en spøg’, (og det gør jeg!), men hvis folk i en nation af næstendanskere (no offfense) kan blive så rasende over mine forholdsvis uskyldige ord, ja, så gør det indtryk.

LÆS OGSÅ

Man bliver igen mindet om, hvor lidt dansk ytringsfrihed der skal til for at støde folk på manchetterne ude i (ikke mindst den muslimske del af) verden.

Så kære Arne & Carlos: I virkeligheden kan jeg godt lide kønsforvirring! Selv ikke et foto af en strikkende Zlatan ville chokere mig. Eller jer to på en fodboldbane. Tak for jeres ømfindtlighed, for den viser, hvor svært det kan være at bygge bro mellem moderne og traditionelle kulturer. Det hele var en spøg. Men den var lærerig.

Længe leve Marve Fleksnes! Hvor jeg dog savner ham.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden