Strik. De to strikkende nordmænd Arne & Carlos blev stødt over en kæk kommentar om strikning og mandemanden Zlatan Ibrahimovic.
Foto: Ragnar Hartivig fra bogen «Håndarbeid fra hagen»

Strik. De to strikkende nordmænd Arne & Carlos blev stødt over en kæk kommentar om strikning og mandemanden Zlatan Ibrahimovic.

Bøger

Jes Stein: »Kjære Arne & Carlos: Det hele var en spøk«

Verdens mest berømte strikkende nordmænd stak hovedet i busken - øv!

Bøger

Jeg kan lige så godt sige det med det samme: Det her bliver en balancegang, fordi jeg i det følgende måske kommer ind på visse aspekter af den norske nationalkarakter (alene at hævde, at der findes en, er problematisk) og med stor sandsynlighed også vil komme til at småfornærme folk, der strikker, og oven i det hele risikerer at komme i en lille smule bad standing blandt både bøsser og og muslimer.

Det hele skyldes, at de to strikkende nordmænd Arne & Carlos, som deltog på BogForum, blev ’chokerede’ over noget, jeg havde skrevet om dem i mandags, da jeg på stærkt subjektiv manér samlede op på, hvad der havde gjort indtryk på mig i løbet af BogForum.

LÆS OGSÅ

På Facebook skrev de to gæve norske garngutter:

»Kjære læsere i Danmark, Vi er lettere sjokkert, når vi i dag leser deres avis, Politiken, og finner følgende uttalelse fra litteraturredaktør Jes Stein Pedersen: »Uhyggeligst: Plakaterne med Arne & Carlos, nordmændene, som selv strikker deres dukker og julepynt. Kan skræmme livet af enhver og kaste sagesløse smådrenge ud i den helt store kønsforvirring. Alle raske drenge bør have en fotostat af Zlatan (også en habil forfatter) på væggen i drengeværelset«.Vi er lidt usikre på, hva han mener her, men tolker det likevell som, at han skriver at gutter som bliver utsatt for menn som strikker risikerer å bli ’kønsforvirret’. Det hadde vært fint, hvis Jes Stein Pedersen kunne forklare for oss litt mer indgående hva han egentlig mener med dette. Vi opfordrer våre kjære lesere i Danmark om å dele dette videre og spre det rundt, så kanske vi får svar!«.

I virkeligheden kan jeg godt lide kønsforvirring!

Så mange var ordene fra Arne og Carlos, og da jeg opdagede dem i tirsdags, var der 303 likes og vel 60-70 kommentarer fra rasende nordmænd, som skældte mig huden fuld. I deres øjne var jeg homofob, kønsfascist og en hel masse andet.

Et stort glimt i øjet
Jeg nåede at komme med et svar, hvori jeg under indtryk af de mange bandbuller ærgrede mig over mine kritikeres mangel på humor. »Kan I virkelig ikke læse indenad? Well, jeg havde glemt, at den berømte bog om norsk humor er meget tynd. Alt godt fra Kontinentaleuropa! Længe leve strikkende nordmænd af alle køn. Og danskere, afrikanere, amerikanere und so weiter!«.

Desværre blev mit (måske lidt for kække) svar, de mange vrede norske kommentarer samt Arne & Carlos’ oprindelige meddelelse pludselig slettet fra Facebook. Jeg havde ellers håbet, at det kunne udvikle sig til en frugtbar mellemfolkelig dialog, og at jeg kunne have nået at fortælle Arne & Carlos, at de skam er helte i min familie.

Og at jeg sammen med min bedre halvdel har hilst på dem engang i Forum, da de sad og strikkede så sødt oppe på anden sal.

Samt at jeg faktisk ikke ved nok om dem til at vide noget om deres eventuelle seksualitet, og endelig, at det, jeg ytrede i Politiken, var skrevet med et stort glimt i øjet, og at det lille machoafsnit om ’kønsforvirringen’ ikke skulle tages heeeelt bogstaveligt. For nu at sige det mildt.

'Tak for jeres ømfindtlighed'

Det er her, det bliver spændende – og farligt. For jeg er jo lige på nippet til at hævde, at den humoristiske sans i Danmark ligger på et gennemsnitligt højere niveau end i Norge. At vores sans for ironi og selvironi i hvert fald gør.

Samt at man skal være noget af en tranlampe for ikke at bemærke den humoristiske hensigt i min lille tekst om Arne & Carlos – og fantastiske Zlatan.

Men det gør jeg ikke. I hvert fald ikke kun. For det lille facebookintermezzo er jo virkelig et lærestykke i, hvad der kan gå galt, når noget, der er skrevet i én kontekst, pludselig bliver læst og tolket i en anden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg kan blive ved med at sige ’Herregud, det var jo bare en spøg’, (og det gør jeg!), men hvis folk i en nation af næstendanskere (no offfense) kan blive så rasende over mine forholdsvis uskyldige ord, ja, så gør det indtryk.

LÆS OGSÅ

Man bliver igen mindet om, hvor lidt dansk ytringsfrihed der skal til for at støde folk på manchetterne ude i (ikke mindst den muslimske del af) verden.

Så kære Arne & Carlos: I virkeligheden kan jeg godt lide kønsforvirring! Selv ikke et foto af en strikkende Zlatan ville chokere mig. Eller jer to på en fodboldbane. Tak for jeres ømfindtlighed, for den viser, hvor svært det kan være at bygge bro mellem moderne og traditionelle kulturer. Det hele var en spøg. Men den var lærerig.

Længe leve Marve Fleksnes! Hvor jeg dog savner ham.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce