Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den vrede hvide mand går til kamp mod kvinden

En ny kønskamp vinder frem både herhjemme og i USA.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»På vej mod fempokalypsen. Det er ikke en spådom, men en generel betragtning, der viser, at feminismen kan ende med at destruere vores samfund både socialt og økonomisk«.

For nogle dage siden blev dette fempokalyptiske indlæg uploaded til det liberale internetmedie 180grader.dk. Forfatteren bag, en mand, mente, at det er samfundsdestruktivt, når kvinder »bryder kønnenes kontrakt om udveksling af frugtbarhed mod arbejdsstyrke«. Og det er en påstand, der har vundet genlyd de senere år.

»Når jeg skændes med folk på internettet, læser jeg stadig flere mænd argumentere for, at kvinderne har taget magten. At feminismen er gået for langt. Kritikken kommer fra privilegerede hvide mænd øverst i fødekæden, som ser sig selv som undertrykte. De er forurettede over ikke at have adgang til kvinders kroppe og kærlighed, fordi kvinder nu både kan forsørge sig selv og få børn alene«, siger den unge feministiske blogger Nikolaj ’Mandfjols’ Munk.

Han bruger en del tid på onlinedebatter om mænd og kvinder, feminisme og antifeminisme, og oplever, at sproget hele tiden bliver hårdere. Det er især på sider som 180grader, Manfo, Bitter Blog og den nu lukkede Pikstormer-blog, at der bliver gået til matronerne med antifeminisme, kvindeforagt og udsagn som:

»Hvis du bliver kæreste med en kvinde, bliver du højst sandsynligt kæreste med en treårig« og »Amning er et skridt i retning af at sikre feministers totale magt i samfundet«.

»Det er, som om de er rystede over, at deres verdensbillede forandrer sig. Men jeg synes jo aldrig, mænd har haft det bedre,« siger ’Mandfjols’.

Hvid mands byrde
I en ny amerikansk debatbog ’Angry White Men: American Masculinity at the End of an Era’ behandler sociolog og kønsforsker Michael Kimmel emnet vrede hvide mænd i USA.

Bogen omhandler en broget flok som den voksende Men’s Rights Movement, de opsigtsvækkende (hvide) skoleskyderdrenge, forsmåede fraskilte mænd, ufaglærte mænd som finanskrisens jobløse tabere, neonazisterne og mænd, der efter seksuelle afvisninger tager hævn over tilfældige kvinder.

»Det er måske svært for hvide mænd at erkende«, skriver Michael Kimmel, »men vi har haft medvind alle disse år, og det, vi betragter som en ’forventelig retfærdighed’, er bygget på ryggen af andre, som til gengæld har vidst siden fødslen, at systemet er imod dem«, skriver Kimmel.

En af dem, der blander sig i kønsdebatten herhjemme, er 39-årige Lars Rex Mundi. Han har skrevet en del vrede indlæg på den feministkritiske blog Manfo.dk, hvor han kritiserer ligestillingsdebatten og deler ørefigener ud til kvinder.


»Det startede dengang, jeg arbejdede som hjemmehjælper. Jeg fik hug af de kvinder, jeg datede, og fik hele tiden at vide, at jeg ikke var deres type. Jeg ville gerne have en kæreste og blev frustreret, fordi kvinderne syntes, det var for vagt et job til en mand. Det var dårligt for mit selvværd at blive afvist hele tiden, og så begyndte jeg at skrive sure klummer«, fortæller Lars Rex Mundi.

Og han er bare en blandt mange tusinde vrede hvide mænd, der raser ud på nettet. Michael Kimmel beskriver i sin bog, hvordan amerikanske mænd er under pres fra højtuddannede kvinder og et arbejdsmarked i transformation.

Han mener, at hvide heteroseksuelle mænd i Vesten forventer privilegier som magt, penge og hengivne kvinder som følge af en slags ’ureflekteret fødselsret’. Men den tid er slut, mener forskeren, og undertitlen på bogen 'the end of an era' skal ifølge Kimmel tages bogstaveligt.»Det er ikke enden på mænd, men enden på mænds privilegier og den hvide heteroseksuelle mands verdensherredømme. Mange mænd føler sig snydt, fordi de identificerer sig med mænd over dem selv i fødekæden, socialt og politisk, mens de økonomisk faktisk har sluttet sig til dem, der historisk har været under dem«.

Underforstået: De sorte, kvinder og homoseksuelle mænd.

Resultatet er den vrede, hvide mand. Det er ham, der raser på Facebook eller sin blog. Argumenterer for, at mænd i dag er undertrykte og skal sige fra. At nok er nok.

Den selvstændige kvinde er fjenden
Mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet har også netop udgivet en bog om maskulinitet, 'Mænd – køn under forvandling'. Han oplever, ligesom Kimmel, at der bliver flere og flere af de vrede hvide mænd.

»Det er den der med at sige a black woman took my job. I stedet for at tænke, at hun måske var mere kvalificeret. Eller mere omstillingsparat. Det kan være kulturelt grænseoverskridende at rykke ved magtstrukturerne, selv om der også er rigtig mange mænd, der synes, det er fantastisk ikke at skulle være forsørgere og at kunne nyde ligestillede seksuelle partnere og det at leve på en helt anden måde end deres far og farfar«, siger Kenneth Reinicke.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De vrede, hvide mænd har bestemt noget at være rasende over, mener Reinicke. Som mænds samkvemsret til deres børn efter skilsmisser og mænds overrepræsentation i kriminalitets-, misbrugs- og selvmordsstatistikkerne.

Jeg er flyttemand nu, i stedet for hjemmehjælper. Det gør, at jeg får mange flere tilbud fra kvinder. Men det er dobbeltmoralsk af kvinder, når de siger, at de vil have et og så handler på noget andet»Der har været en blindhed over for mange af mænds særegne ligestillingsproblematikker, og mænd er ikke gode til at se på deres valg i livet og forbinde dem med risici. Det er nemmere at sige: 'Det er også de forpulede kællingers skyld' end for eksempel at kigge på, hvordan man egentlig var far for sine børn inden skilsmissen«.

I USA har mandebevægelsen (MRM) været voksende i årevis. Og blogs som A Voice for Men, Angry Harry, Men Going Their Own Way, The Spearhead og til dels de mange såkaldte pickupartistfora understøtter de vrede mænd.

Fjenden er den frigjorte, vestlige kvinde, der er blevet for stærk, for selvstændig, for krævende, for meget.Machomænd og omsorgsfag


Også herhjemme er der kvindekritiske blogs på nettet, ligesom der bliver gået til den i kommentarfelterne på netaviserne. For de fleste vrede hvide mænd herhjemme handler maskulinitetskampen mest om en familiestruktur og faderrolle i udvikling samt 'big mother’, forstået som velfærdsstaten, der blander sig i familielivet.

Vi har Foreningen Mand, bloggen dadman.dk, maskulinmodstand.dk, og for nogle år siden blev det også forsøgt at starte et såkaldt maskulint parti, Fremdrift, som vi dog ikke hører meget til i dag.

Blogger Lars Rex Mundi fortæller, at han er omgivet af frustrerede mænd. De vil have sex og kærlighed, kærester og familie, men de oplever, at de ikke kan leve op til moderne kvinders høje krav på datingmarkedet.Derfor bliver de vrede, føler sig valgt fra og trådt på og synes, det er strengt, at kvinder kan lave børn alene.

»Du må godt kalde mig en vred, hvid mand. Men jeg har forsøgt at ændre nogle ting i mit liv. Jeg er flyttemand nu i stedet for hjemmehjælper. Det gør, at jeg får mange flere tilbud fra kvinder. Men det er dobbeltmoralsk af kvinder, når de siger, at de vil have et og så handler på noget andet«, siger Lars Rex Mundi om de mange kvinder der efterspørger ’bløde mænd’, men i virkeligheden hellere vil have machomænd i traditionelle mandefag, når de vælger partner.

»Jo, jeg har været en meget vred mand, når jeg har skrevet på nettet. Men det er også lidt en rolle, jeg spiller, og jeg får et kick ud af at provokere folk. Men mange mænd, jeg snakker med, er vrede. Jeg bliver kontaktet af mange mænd, der vil starte en rigtig mandebevægelse herhjemme og ikke vil bukke under for de feministiske tendenser i samfundet. For at være helt ærlig tror jeg, at mange af dem er utilfredse med deres egen situation, og det er altid nemmere at pege fingre ad en ydre fjende end at kigge på sig selv«.

Kasseret som affald

Rex Mundi fortæller, at en del af mærkesagerne blandt den overvejende liberale forening af vrede mænd med konservative værdisæt er, at man er imod offentlige tilskudsordninger som boligsikring og børnetilskud til enlige kvinder, fordi det får mændene til at føle sig kastrerede og unødvendige.

Det med at føle sig overflødig optræder også en del i Michael Kimmels bog om de amerikanske mænd. De falder bagud, hvis ikke de er omstillingsparate. Han beskriver de vrede mænd således:

»De er forrådt af det land, de elsker, kasseret som affald i grøften langs informationsmotorvejen«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og i stedet for at rase ud og lade vreden gå ud over de multinationale virksomheder, som flytter job til den anden ende af verden for at spare på timelønnen – eller de finanskonger, der har kørt økonomien i sænk – så får 'feminazierne', et udtryk, den amerikanske mandebevægelse bruger en del, skylden.
Det er nemlig kvinderne, der har stjålet deres manddom.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden