Bøger. Karl Ove Knausgaard er en blandt mange norske forfattere, som kommende generationer af nordmænd vil kunne læse digitalt.

Bøger. Karl Ove Knausgaard er en blandt mange norske forfattere, som kommende generationer af nordmænd vil kunne læse digitalt.

Bøger

Norge digitaliserer alt norsk, der nogensinde er udkommet

Det norske nationalbibliotek vil gøre »nationens kollektive hukommelse« tilgængelig.

Bøger

Forestil dig, at du kvit og frit på din computer kan læse alt, der nogensinde er publiceret i dit land, alt lige fra bøger til billeder, avisartikler og lydfiler.

Dette er den plan, Nationalbiblioteket i Norge er i fuld gang med at gøre til virkelighed.

Natonalbiblioteket - eller Nasjonalbiblioteket, som det retteligt hedder - har siden 2006 arbejdet med at digitalisere alt, der er udkommet i Norge.

Med base i Oslo har man samlet »alt publiceret indhold, i alle medier« for derved at digitaliserer, det man kalder »nationens kollektive hukommelse«.

Uhyrlige datamængder scannes hver dag

Arbejdet med at gøre de hundredtusinder af bøger tilgængelige for alle nordmænd - i tjenesten Bokhylla - forventes at tage 20 til 30 år og vil ifølge tidsplanen være færdig i midten af 2020'erne.

Ifølge Nasjonalbiblioteket omfatter digitaliseringen materiale, der stammer fra middelalderen og helt op til i dag.

På bibliotekets hjemmeside kan man læse, at »adskillige terabytes af data« scannes ind i arkiverne hver dag, både bøger og håndskrevne dokumenter.

»Brugerne bør være i stand til at have adgang til en bred vifte af digitalt indhold, uanset hvor de befinder sig, og når de vil«, skriver biblioteket.

Når det omfattende digitaliseringsprojekt er afsluttet, vil alt offentliggjort materiale, uanset ophavsret, i sidste ende være tilgængelige for de kommende generationer af nordmænd. Ikke-ophavsretligt beskyttet materiale vil desuden kunne downloades, hvis man har en IP-adresse i Norge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden