Fyret. Selvom Louise Østergaard finder sin fyring tynd, vil hun ikke føre en sag om fyringen.
Foto: Linda Johansen

Fyret. Selvom Louise Østergaard finder sin fyring tynd, vil hun ikke føre en sag om fyringen.

Bøger

Fyret forfatter kalder afskedigelse for »en heksejagt«

Ekspert kalder grundlaget for fyringen af læreren Louise Østergaard uklart.

Bøger

Forfatteren bag den omdiskuterede roman ’Ord’ er »vred og fuldstændig rystet« over udtalelser fra Vesthimmerlands borgmester Knud Kristensen (K) om hendes fyring som skolelærer i Farsø.

Louise Østergaard har i forbindelse med udgivelsen af bogen mere eller mindre åbent fortalt om, at hun har haft et seksuelt forhold til den dengang 16-årige Yahya Hassan, som hun var kontaktperson for i Aarhus Kommune.

LÆS OGSÅ

Hassan var tidligere elev på den skole, hvor hun var lærer.

»Jeg er blevet fyret på et meget tyndt grundlag. I virkeligheden er jeg fyret på omdømmet i en lille by. Det nærmer sig heksejagt«, siger Louise Østergaard.

Uklart grundlag
I fyringsbrevet skriver kommunen, at baggrunden for fyringen er »konsekvenserne af den kraftige medieomtale og offentlige eksponering« af hendes person i forbindelse med romanudgivelsen, og forklarer, at der allerede nu er en uro blandt kollegerne, og at skolelederen vurderer, at den vil brede sig til elever og forældre.

»Dit personlige omdømme i lokalsamfundet kan få negativ indflydelse på dine fremtidige arbejdsvilkår (...) Vesthimmerlands Kommune er af den opfattelse, at situationen er til skade for kommunens skolevæsen, da du som lærer for børn med særlige behov er trådt uden for den grundlæggende rollemodel for børn og unge mennesker«, hedder det i brevet.

Ifølge Søren H. Mørup, professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet, er grundlaget for fyringen uklart, da fyringen først kommer, når hun skriver om forholdet, og ikke da det fandt sted.

»Man reagerer, så vidt ses af kommunens brev, på grund af den offentlige omtale og den uro, det giver eller kan give«, siger han.

»Men når man skrider til noget så alvorligt som en afskedigelse, skal man have et vist belæg for det – og det er noget uklart, hvilket belæg kommunen har for den påståede og frygtede uro«.

Råt for usødet

I forbindelse med fyringen har kommunens borgmester over for Nordjyske sagt, at det ikke er acceptabelt, »at en af de ansatte på en af vores skoler har et forhold til en af eleverne. Derfor må hun forlade stillingen«, men Louise Østergaard har ikke haft et forhold til Yahya Hassan, mens han var elev på skolen. Hun er derfor vred over fremstillingen.

»Jeg har haft et forhold til en tidligere elev. Han var jo slet ikke min elev på det tidspunkt. Da vi havde et forhold, var han flyttet tilbage til Aarhus og gik ikke længere på den skole i Vesthimmerlands Kommune, hvor jeg arbejdede som lærer«, siger hun.

LÆS OGSÅ

»Det har intet at gøre med mit lærerjob. Jeg har været en respekteret og ordentlig lærer. Jeg var kontaktperson i Aarhus Kommune og lærer i Vesthimmerlands«.

Borgmester Knud Kristensen forklarer, at han blot har refereret ting fra medierne, og at han godt tror, man må have et forhold til en tidligere elev.

»Jeg har helt præcis taget det råt for usødet, det, der er kommet gennem skærmen og kun det. Og jeg går ud fra, at når man afskediger pågældende, så er det, fordi der har været det forhold der«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden