Støbeske. »Jeg var nok et meget mærkeligere barn, end jeg selv troede«, har Neil Gaiman selv sagt om sin opvækst.
Foto: Chris Pizzello/AP

Støbeske. »Jeg var nok et meget mærkeligere barn, end jeg selv troede«, har Neil Gaiman selv sagt om sin opvækst.

Bøger

Fantasyforfatter i læderjakke kan ikke længere benægte succesen

Neil Gaiman er tilbedt som en rockstjerne af sine læsere, som han nu kan få flere af i Danmark.

Bøger

Det banker på døren om morgenen.

Neil Gaiman lukker forsigtigt op. Uden for står en mand fra politiets afdeling for snyd & bedrag.

»Neil Gaiman? Ifølge vores oplysninger, så hævder De, at De er forfatter. At De finder på ting og udgiver dem. Vi kommer fra snyd & bedrag-afdelingen. Retfærdigheden og sandheden har indhentet Dem, og nu må De se at komme ud og få Dem et rigtigt job«.

LÆS OGSÅ

Ovenstående mareridt hævder Neil Gaiman at have haft i 25 år, på trods af at den britiske forfatter efterhånden er en forfatter med ubestridelig succes. Ti millioner bøger har han solgt, han har vundet fine priser, og hans seneste roman, ’The Ocean at The End of the Lane’, indbragte ham prisen Book of The Year i England.

LÆS MERE

Læg dertil, at han er tilbedt som en rockstjerne af sine fans, er god ven med Stephen King, og at blot to forfattere har flere proselytter på Twitter end den 53-årige Gaimans 1,9 millioner followers.

Mester over en uhyggelig verden
Men følelsen og utilstrækkelighed har han altså ikke kunne slippe af med.

Ikke før nu, hvor succesen ikke længere kan benægtes, og han har fundet sammen med den kontroversielle rocknudist Amanda ’Fucking’ Palmer i et ægteskab, der åbenlyst har rusket op i den sky forfatter og far til tre med den pjuskede edderkoppefrisure og altid så sortklædt fra top til tå som nogen gothrocker.

»Jeg var nok et meget mærkeligere barn, end jeg selv troede«, har Gaiman selv sagt om opvæksten i Portsmouth.

Drengen var ikke blot enspænder, læsehest og jødisk, men hans forældre blev så voldsomt optaget af scientologi, at hans far endte som næstformand for scientologerne i Storbritannien. Hvilket ikke øgede lille Neils placering på popularitetsbarometeret i skolen.

Til gengæld støbte det nok nogle af kuglerne til de fortællinger om børn, der må klare sig i en fremmed og uhyggelig verden, som Gaiman mestrer bedre end nogen.

Gennembrud ad flere omgange

»’Sandman’ er en tegneserie for intellektuelle, og det var på tide, sådan en dukkede op«, erklærede den verdensberømte forfatter Norman Mailer, da Gaiman i 1980’erne fik til opgave at genoplive en gammel tegneseriefigur fra 1930’erne og gjorde det med et litterært og mytisk schwung, som brød nyt land.

LÆS OGSÅ

Den unge ukendte forfatter bag tegneserien, der var afgørende med til at give den uglesete genre et nyt gennembrud som agtet graphic novel, var en ung, ukendt forfatterspire og selvlært journalist med hang til at pynte på cv’et, som på det tidspunkt havde tjent sine fineste sporer som filmanmelder på Penthouse.

’Sandman’ er endt med at have solgt syv millioner eksemplarer.

Gennembruddet som forfatter er kommet ad flere omgange, og hver gang har gjort Neil Gaiman til et større navn både hos børn og unge og i stigende grad også hos voksne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce