Samvittighed. Har du også en ordentlig række klassikere stående, som du aldrig lige fik læst? Måske der er en let løsning.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Samvittighed. Har du også en ordentlig række klassikere stående, som du aldrig lige fik læst? Måske der er en let løsning.

Bøger

Ny app lader dig læse en bog på halvanden time

En nyudviklet app gør, at du kan læse 500 ord i minuttet.

Bøger

Det kræver koncentration, men det kan lade sig gøre.

Med en app, som den amerikanske softwareudvikler Spritz har udviklet, kan det lade sig gøre, at læse op til 500 ord i minuttet.

Teknikken er den, at appen viser et ord ad gangen, og at det ord har et enkelt bogstav fremhævet med rød. Sagen er, forklarer selskabet i en pressemeddelelse, at øjet automatisk leder efter et fikspunkt i hvert ord, og når det finder det, begynder hjernen at arbejde med ordet, hvorefter øjnene finder det næste ord og så videre.

Med Spritz klarer appen arbejdet med at fremhæve kernebogstavet i et lille display, hvor ordene kommer strømmende et efter et. På den måde skal øjnene ikke bevæge sig, og læsehastigheden kan skrues gevaldigt i vejret i forhold til, hvordan de fleste læser med en almindelig bog i hånden.

Der er forskellige indstillinger på appen, der i første omgang kommer eksklusivt til Samsung, og når det går hurtigst, sender programmet 1.000 ord gennem hjernen på dig i minuttet. Det betyder, at du kan snuppe hele Harry Potter-serien på en almindelig arbejdsdag.

Med det sagt er spørgsmålet så, om man som læser egentlig ønsker sig, at Woolfs 'Til fyret', Manns 'Buddenbrooks' eller Jensens 'Kongens Fald' er ovre, nærmest før de kommer i gang.

Kun et skimmeredskab
»Somme tider har man brug for at læse hurtigt, og så er sådan en app jo smart til at skimme en bog. Men man får altså ikke det samme ud af det, man læser hurtigt, som det man læser langsomt«, siger litteraturforsker, dr.phil. Lise Busk-Jensen.

»Der er forskel på, hvilken slags bøger, man læser. Narrative bøger, læser man hurtigere. I en kriminalroman skal bare finde ud af, hvem der gjorde det, og når man er nået frem til butleren, så er man færdig«.

Hun kan godt se det smarte i appen, men mener ikke selv, at hun kommer til at bruge lynlæseprogrammet.

»Jo bedre sproget er, des flere billeder der er, jo dybere vil man ned i det. Det får man ikke med på sådan en app. Det må være udviklet til folk, der skal holde sig orienteret i en stor mængde stof på meget kort tid«

Du kan selv prøve, hvor hurtigt du kan klare det, her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce