Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Samvittighed. Har du også en ordentlig række klassikere stående, som du aldrig lige fik læst? Måske der er en let løsning.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Samvittighed. Har du også en ordentlig række klassikere stående, som du aldrig lige fik læst? Måske der er en let løsning.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny app lader dig læse en bog på halvanden time

En nyudviklet app gør, at du kan læse 500 ord i minuttet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kræver koncentration, men det kan lade sig gøre.

Med en app, som den amerikanske softwareudvikler Spritz har udviklet, kan det lade sig gøre, at læse op til 500 ord i minuttet.

Teknikken er den, at appen viser et ord ad gangen, og at det ord har et enkelt bogstav fremhævet med rød. Sagen er, forklarer selskabet i en pressemeddelelse, at øjet automatisk leder efter et fikspunkt i hvert ord, og når det finder det, begynder hjernen at arbejde med ordet, hvorefter øjnene finder det næste ord og så videre.

Med Spritz klarer appen arbejdet med at fremhæve kernebogstavet i et lille display, hvor ordene kommer strømmende et efter et. På den måde skal øjnene ikke bevæge sig, og læsehastigheden kan skrues gevaldigt i vejret i forhold til, hvordan de fleste læser med en almindelig bog i hånden.

Der er forskellige indstillinger på appen, der i første omgang kommer eksklusivt til Samsung, og når det går hurtigst, sender programmet 1.000 ord gennem hjernen på dig i minuttet. Det betyder, at du kan snuppe hele Harry Potter-serien på en almindelig arbejdsdag.

Med det sagt er spørgsmålet så, om man som læser egentlig ønsker sig, at Woolfs 'Til fyret', Manns 'Buddenbrooks' eller Jensens 'Kongens Fald' er ovre, nærmest før de kommer i gang.

Kun et skimmeredskab
»Somme tider har man brug for at læse hurtigt, og så er sådan en app jo smart til at skimme en bog. Men man får altså ikke det samme ud af det, man læser hurtigt, som det man læser langsomt«, siger litteraturforsker, dr.phil. Lise Busk-Jensen.

»Der er forskel på, hvilken slags bøger, man læser. Narrative bøger, læser man hurtigere. I en kriminalroman skal bare finde ud af, hvem der gjorde det, og når man er nået frem til butleren, så er man færdig«.

Hun kan godt se det smarte i appen, men mener ikke selv, at hun kommer til at bruge lynlæseprogrammet.

»Jo bedre sproget er, des flere billeder der er, jo dybere vil man ned i det. Det får man ikke med på sådan en app. Det må være udviklet til folk, der skal holde sig orienteret i en stor mængde stof på meget kort tid«

Du kan selv prøve, hvor hurtigt du kan klare det, her.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden