Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ROBERT SUTTON/AP
Foto: ROBERT SUTTON/AP

Ikon. Harper Lee er en pudsig skikkelse i litteraturen. Hun har kun udgivet en roman, og har fået nærmest mytisk status, fordi hun lever socialt tilbagetrukket.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikke verdens bedste bog, men den bedste skrevet af en kvinde

I England har de lavet en liste over de 20 vigtigste bøger skrevet af kvinder.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man skulle ikke tro, at det var nødvendigt, men når man ser på lister over verdens bedste bøger, så er det det måske alligevel.

At lave en liste, ikke over verdens bedste bøger, men over verdens bedste bøger skrevet af kvinder.

Tager man et kig ned over den række af top 100-lister, der gennem de seneste 20 år enten er stemt om eller udvalgt af litterater, er der ikke mange kvinder at finde.

Derfor har Baileys' Women's Prize for Fiction, der i England årligt præmierer årets bedste bog skrevet af en kvinde, lavet deres egen alternative liste. I modsætning til alle de andre lister, er det her kun kvindelige forfattere, der kan komme på listen.

Harper Lees borgerrettighedsroman 'To Kill a Mockingbird' ('Dræb ikke en sangfugl') fra 1960 løb med guldet.

Håb for menneskeheden

Romanen foregår i en fiktiv by i Alabama i de amerikanske sydstater, hvor advokaten Atticus Finch er forsvarer for en sort mand, der er anklaget for voldtægt. En sag, der bringer ikke så få konsekvenser med sig.

»Med menneskerettighederne under angreb i hele verden, så giver den vedgående appel, som Harper Lees store fortælling har, håb for, at retfærdighed og ligestilling kan vinde over fordomme«, siger formanden for priskomiteen, Shami Chakrabarti.

Afstemningen er gået på at finde romaner, der »har haft den største indflydelse på, og mest har formet, læsernes liv«, hedder det i opdraget til afstemningen. Offentligheden har indstillet bøger, de er inspireret af, og et ekspertudvalg har så udvalgt de 20 bedste.

På andenpladsen ligger Margaret Atwoods dystopiske 'The Handmaid's Tale' ('Tjenerindens fortælling') og som nummer tre kommer Charlotte Brontës 'Jane Eyre'.

På fjerdepladsen ligger J.K. Rowling med sine syv bøger om 'Harry Potter' og som nummer fem endnu en Brontë. Denne gang lillesøster Emily Brontë og hendes 'Wuthering Heights' ('Stormfulde højder').

Hele listen kan du se til højre. Om det er underligt, at folk som Karen Blixen og Virginia Woolf ikke er med, kan man jo selv beslutte, om man mener.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden