Melankoli. I et brev til sin tyske beundrer skriver Astrid Lindgren, at mennesket er »et lille ensomt væsen uden mulighed for at læne sig op ad et andet«. Arkivfoto: Ulla Montan

Melankoli. I et brev til sin tyske beundrer skriver Astrid Lindgren, at mennesket er »et lille ensomt væsen uden mulighed for at læne sig op ad et andet«. Arkivfoto: Ulla Montan

Bøger

600 breve afslører ukendt mørk side af Lindgren

Ny biografi røber ukendt brevveksling mellem børnebogsforfatteren og en tysk beundrer.

Bøger

Vi kender Astrid Lindgren fra muntre historier, hvor Emil fra Lønneberg hejser sin lillesøster op i flagstangen, og om de tre nabogårde med alle børnene i Bulderby.

Men den verdenskendte forfatter har også skrevet dystre historier som ’Mio, min Mio’ og den hjerteskærende ’Brødrene Løvehjerte’.

I en ny biografi om forfatteren fortæller litteraten Jens Andersen, at de mørke historier ikke er vokset ud af det rene ingenting hos Astrid Lindgren. Hun kendte ensomheden og sindets dunkle labyrinter så godt som nogen.

I bogen ’Denne dag, et liv’ har Jens Andersen blandt andet haft adgang til en hidtil ukendt samling på næsten 600 breve, som den svenske forfatter udvekslede med en kvindelig tysk beundrer.

Her afslører Lindgren, at hun kunne blive ramt af en eksistentiel tvivl om, hvad vi overhovedet skal med dette liv. I et af brevene skriver hun:

»Denne lille melankoli har jeg måttet trækkes med siden ungdommen. Rigtig glad var jeg kun som barn, måske er det derfor, at jeg holder af at skrive bøger, hvor jeg kan få lov at genopleve den vidunderlige tilstand«.

Jens Andersen ser Astrid Lindgrens egen søgen efter ensomheden som et udtryk for, at kunstneren må være alene for at skabe sine værker, men hos Lindgren stak det dybere.

»Hun var også et menneske, som helt eksistentielt troede på, at vi fødes ensomme, at vi dør ensomme, og at et nogenlunde lykkeligt liv kun er muligt, hvis vi indser, at vi er ensomme væsener. Lykken kommer ikke kun udefra. Den skal også komme fra dig selv. Det mener jeg var hendes livsfilosofi«, siger Jens Andersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce