Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rob Carr/AP
Foto: Rob Carr/AP

Toer. Senest Harper Lee udgav en bog var i 1960. Det var hendes debut, som hun fik en Pulitzerpris for.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter 55 år får 'Dræb ikke en sangfugl' en efterfølger

Den amerikanske forfatter Harper Lee udgiver sin svære toer efter et halvt århundrede.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Harper Lee har altid været sat i samme kasse som forfatteren J.D. Salinger:

Hun havde sin 'To Kill a Mockingbird' ('Dræb ikke en sangfugl', 1961) og han havde sin 'The Catcher in the Rye' ('Forbandede ungdom', 1953). Siden blev de overvældet af debutsuccesen og lod aldrig igen høre fra sig.

Den historie skal nu skrives om. Til sommer udsender den nu 88-årige Harper Lee nemlig en efterfølger til 'To Kill a Mockingbird', en af de mest indflydelsesrige amerikanske bøger i det 20. århundrede.

Jeg var slet ikke klar over, at det eksisterede, så jeg var glad og overrasket, da min kære ven og advokat Tonja Carter fandt det.

Skrevet inden debuten

Romanen hedder 'Go Set a Watchman' og finder som 'To Kill a Mockingbird' sted i den fiktive by Maycomb i Alabama.

Romanen er ikke nyskrevet, den er faktisk skrevet engang i midten af 1950'erne før 'To Kill a Mockingbird' udkom. Omgivelserne er de samme som i debutromanen, fortælleren den samme og temaet ligeså.

»Karakteren Scout er med som en voksen kvinde og jeg mente i sin tid, at det var en temmelig pæn indsats, jeg havde gjort«, siger den i dag døve og næsten blinde Lee:

»Men min redaktør, som blev meget optaget af de tilbageblik til Scouts barndom, der var i bogen, overtalte mig til at skrive den fra den unge Scouts synspunkt. Jeg var en førstegangsforfatter, så jeg gjorde, hvad der blev sagt«, siger hun.

Det er altså samme fortæller som i 'To Kill a Mockingbird', men som voksen, vi møder i den nye bog, der udkommer til sommer. Manuskriptet har været væk over det sidste halve århundrede, og er først blevet fundet for få måneder siden igen.

Kontrovers om advokat

»Jeg var slet ikke klar over, at det eksisterede, så jeg var glad og overrasket, da min kære ven og advokat Tonja Carter fandt det. Efter at have tænkt meget over det, og efter at have været meget i tvivl, viste jeg manuskriptet til en håndfuld mennesker, som jeg stoler på, og blev glad for, at det fandt det værdigt at udgive. Jeg er ydmyg og overrasket over at det her nu bliver efter alle disse år«, hedder det igen i pressemeddelelsen fra Lee, der er notorisk tilbagetrukket, og som i denne sammenhæng heller ikke har stillet op til interview.

Der har været en del kontrovers omkring den efterhånden gamle Lees arv og hendes forhold til advokaten Tonja Carter, der administrer forfatterens økonomi og litterære butik efter Lees 103 år gamle søster, der tidlige stod for den del, for nylig døde.

Der er blandt andet blevet rejst et par søgsmål om misbrug af 'To Kill a Mockingbirds' navn, som mange mener er sket í Carters egen interesse, ikke i den tilbagetrukne Lees.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden