Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anna-Lena Ahlström (pr-foto)
Foto: Anna-Lena Ahlström (pr-foto)

Krimipar. Makkerparret Anders Roslund og Stefan Thunberg står bag bogen Bjørnedansen. Mød forfatterne på Krimimessen i Horsens lørdag 21. marts, Teltet kl. 15.00.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem aktuelle krimier til voksne byder på hovedløse lig og mystiske selvmord

Politiken anmelder fem aktuelle krimier før krimimessen i Horsens.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øv. For denne tredje roman om efterforskningschefen Carl Pedersen synes at være den sidste fra Eva Maria Fredensborg. Og øv, fordi ’vi’ efterhånden var kommet godt ind i Pedersens jordnære univers – som består af indkøb i Netto, bekymring for de fraflyttede børn, spekulationer om fremtiden, vrede over brutalitet. Altså ikke en ’moderne’ strisser, der går op i årgangsvine, design, vindmøller , og som løser gåderne med venstre hånd.

Pedersens opdagerhold er det samme som i de foregående to gode bøger, profileringseksperten Robert Strand og den godhjertede sociolog, Asta Qvist, og de er kommet på noget af en opgave med mordet på en dansk fodboldspiller. Og nej, det er ikke nogen fodboldroman, bare rolig. Men en roman om venskaber, ar fra barndommen – og om klassisk politiarbejde og god tænkekraft. Handlingen skrider fint og overraskende frem uden sproglige knuder, men nok med lige lovlig mange navne i persongalleriet. Dog ikke så mange, at man slipper grebet.

Rigtig mange ord og mord

Så er den frisiske og frejdige politimand Jan Fabel fra Hamburg tilbage i fin stil. ’En frygt for sort vand’ er en yderst kringlet historie, der vikler sig ud og ind. Oven i købet sat i søen af hele to forhistorier, før selve sammenhængen søsættes. Jan Fabel er en sympatisk herre, humanist med stort H og kæreste med en sydtysk skønhed. Her trækker han et lig op af havet, en kvinde bogstaveligt talt uden hoved og hale. Snart lieret med en miljøbevægelse, som ikke skyer nogen midler for at redde Jorden, samtidig med at en seriemorder dræber via internettet.

Enigmatiske sammenhænge, politiske rænker og gedulgte rævekager. Fabel selv synes involveret, jaget af virtuelle og virkelige kræfter. Det er frem for alt imponerende, hvor meget skotten Craig Russell ved om vor sydlige nabo med sans for den særegne stemning omkring Hamburg og omegn i særdeleshed, fra havnens Schnellimbiss til sovebyen Stade. Rigtig spændende med rigtigt mange mord og ord.

Effektiv filmisk faktion

Forfatterne er begge kendt fra andre sammenhænge: Anders Roslund som den ene del af det meget succesfulde makkerpar Roslund og Hellsrtöm, hvis socialrealistiske krimier har høstet stor anerkendelse; og Stefan Thunberg har arbejdet som manusforfatter med blandt andet bidrag til serien om Henning Mankells Kurt Wallander og Håkan Nessers kommissær Van Veeteren. Og de fælles erfaringer kommer flot til udtryk i en fængende krimi, der tager udgangspunkt i virkelige begivenheder, nemlig i de forbrydelser, banden Militærligaen begik 1990’erne – tilmed er Thunberg i meget nær familie med medlemmerne af denne røverbande.

Forbryderne fik deres navn, fordi de stjal våben fra den svenske hær, og fordi de begik røverierne med stor teknisk dygtighed. En tjekket udgave af Olsen-banden. Opbygningen er regelret filmisk: velformede scener med skarp dialog og fine forløb, der gør læsningen til en fornøjelse. Arv og miljø bringes også i spil på dygtig facon. Det er svært at lægge bogen fra sig, når først man er kommet i gang. Og selvfølgelig er parret allerede i gang med at researche til den kommende bog.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Døden på kassettebånd

Den svenske forfatterduo Jerker Eriksson og Håkan Sundquist slog flot igennem med trilogien ’Victoria Bergmans svaghed’. Nu skriver de under et nyt pseudonym, men stilen, tonen og grebene er de samme. Duoens romaner er skrevet som det legendariske punkband Ramones lavede musik, hvilket vil sige numre, som oftest er to minutter lange. Kapitlerne fylder tit blot halvanden side. Action på og så hurtigt videre.

Således også i deres nye krimi. Den tager sit udgangspunkt i, at en flok sårbare unge begår selvmord, og at de alle gør det, mens de lytter til specialkomponeret dødsmusik fra enmandsbandet Hunger, optaget på gamle kassettebånd fra midt-80’erne. Forfatternes baggrund i punk- og kunstcenen er let genkendelig, og med sikker hånd føres man dybt ind i et brutalt undergrundsmiljø, hvor meningsløsheden er Gud. Manden, der skal opklare de mystiske selvmord, er kriminalkommissær Jens Hurtig. Han er omdrejningspunktet i en fragmenteret og rå fortælling om, hvor langt vil man gå for, at kunsten – i dette tilfælde musikken – står helt rent frem.

Hyperaktuelle svenske mord

I disse tider, hvor svenskerne diskuterer udlændinge og fremmedhad, er Cilla og Rolf Börjlinds nye krimi, ’Sort morgen’, ualmindeligt aktuel.

Omdrejningspunktet for dette tredje bind i deres serie om Olivia Rönning og Tom Stilton er nemlig fremmedhad og racisme – dog af den mere ekstreme art. En lille pige myrdes, mens hun leger i sin have i Skåne, og kort tid efter dræbes et andet barn på helt samme vis i Stockholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Olivia Rönning sættes på sagen sammen med Rikskrim, og efterforskningen afslører både nynazistiske celler, nethadere og mærkelige kollektivister fra 70’erne. Samtidig dukker der spor op i en oldgammel sag, som den tidligere politimand Tom Stilton aldrig fik opklaret, og han kan naturligvis ikke holde sig væk. Makkerparret Börjlind viser endnu en gang, at de er ekstremt effektive ud i makabre mord og mennesker. Serien er solgt til udgivelse i 27 lande og ved at blive lavet til en tv-serie.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden