Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Voldig. Det er en ufatteligt voldelig og afstumpet verden, Nicolai Lilin giver indblik i. Men det er også en verden med en helt egen poesi og sans for kammeratskab og idealisme, som Lilin har et slående blik for.
Foto: Jens Dresling

Voldig. Det er en ufatteligt voldelig og afstumpet verden, Nicolai Lilin giver indblik i. Men det er også en verden med en helt egen poesi og sans for kammeratskab og idealisme, som Lilin har et slående blik for.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Tidligere sibirisk bandit beretter om forbrydersamfunds mikrokosmos

Nicolai Lilin fortæller dybt fascinerende om sit liv som bandemedlem.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Begrebet ’kriminelt miljø’ virker absolut utilstrækkeligt, når man læser Nicolai Lilins erindringsfortælling ’Sibirisk opdragelse’. Her er et kriminelt miljø ikke noget, man risikerer at blive rodet ind i. I kvarteret Nedre Flod ved Dnestr-floden i den ikke anerkendte enklave Transdnestr er det en livsform fra vugge til grav. Forbryderbanen er allerede på skinner og springkniven på spring i en alder, hvor børn andre steder stadig er bange for rødhårede børnehavepædagoger.

En ultravoldelig opvækst med røvere og mordere som karriereforbilleder er kun den ene side af Lilins miljøbeskrivelse. Den anden er hans mageløst detaljerede beskrivelse af et sibirisk forbrydermiljø, hvor ære, sammenhold og morderisk fromhed er i højsædet. Hvor man ubetinget respekterer ’forbryderloven’ og dens mange indviklede koder. Og hvor man i modsætning til de vulgære gangstere af anden etnicitet er puritanere, der foragter penge, materielle goder og alskens blær og bling. Man er jægerbanditter fra taigaen, som sætter personlig frihed over alt andet og nærer samme fromme, magiske respekt for våben som for krucifikser.

Men hov, Transdnestr ligger jo ved Moldova! Nede i den aktuelle rodebutik ved Ukraine. Langt væk fra floderne Amur og Lena, som besynges i de sibiriske banditters vemodige sange.

Rod tilbage til tsartidens imperialisme

Forklaringen får man et stykke inde i bogen. Som så mange befolkningsgrupper blev også de sibiriske urkaer forflyttet og decimeret under de store tvangskollektiviseringer, og som folk med rank ryg og gamle traditioner led de under Stalins terrorkampagner. Mange urkaer endte i det fjerne Transdnestr, og dér blev de.

I ’Sibirisk opdragelse’ er forbrydernes indædte og blodige kampe med politiet ensbetydende med liv, der enten er korte eller for en stor dels vedkommende udspiller sig i fængsel. I selvforståelsen er det ikke kun banditter mod politi, men en stædig kamp mod en brutal centralmagt med rod tilbage til tsartidens imperialisme.

Også de berømte russiske fængselstatoveringer har en historie, der stikker dybere. Traditionen er sibirisk. De håndlavede tatoveringer (tato-maskiner betragtes som ’djævlespyt’) udgør et indviklet sprog, som tillader de sibiriske forbrydere at aflæse hinanden, et kodet fællesskab, som ingen andre kan trænge ind i.

Ufatteligt voldelig og afstumpet verden

Det er en ufatteligt voldelig og afstumpet verden, Nicolai Lilin giver indblik i. Men det er også en verden med en helt egen poesi og sans for kammeratskab og idealisme, som Lilin har et slående blik for. Selv er han den kvikke knægt, som i modsætning til kammeraterne fra en tidlig alder aner muligheden for en anden tilværelse. Efter et liv som ungdomskriminel ender Lilin i den russiske hær i Tjetjenien. Han overlever og har siden slået sig ned som tatovør og nu altså også forfatter i Italien.

Lilins verden er en svunden verden. Han er dens fortæller. I Transdnestr har andre bander overtaget og sammen med de russiske sikkerhedsstyrker gjort, at den gamle forbryderstil i bogen fremstår i et næsten vemodigt skær af uddøende æresbegreber.

’Sibirisk opdragelse’ er en uhørt detaljeret etnografisk afdækning af et gennemritualiseret forbrydersamfunds mikrokosmos. Dybt fascinerende sager, men også en noget rodet beretning, hvor der mageligt kunne have været luget ud i anekdoterne og de mange afkodninger af talløse traditioner og talemåder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden