Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tidsalderen. I sin første store roman efter 'Frihed' diskuterer den amerikanske forfatter Jonathan Franzen familiens tilstand i de sociale mediers tidsalder. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tidsalderen. I sin første store roman efter 'Frihed' diskuterer den amerikanske forfatter Jonathan Franzen familiens tilstand i de sociale mediers tidsalder. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Franzens nye roman er en mesterlig familiesaga

Kernefamilien er splittet ad i 'Purity', der er endnu en stor roman fra Jonathan Franzens hånd.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den amerikanske familie og det amerikanske samfund bliver godt og grundigt analyseret i Jonathan Franzens romaner.

Det sker igen i Franzens femte roman, ’Purity’, om den unge Purity ’Pip’ Tylers jagt på renhed og en slags mening med tilværelsen, men det sker på en vildere, mere vidtgående og ikke mindst morsommere måde.

Efter at have leveret sit bud på den store amerikanske roman med ’Frihed’ forlader Franzen selvsikkert sin komfortzone.

’Purity’ er en roman om verden efter Murens fald. En verden, hvor friheden kom brusende til Østeuropa på hvide svanevinger, men ligesom ufriheden også hurtigt kom til at handle om økonomisk magt, hemmeligheder og magtmisbrug.

Nye systemer tager over efter de gamle, er skeptikeren Franzens pointe. Også når vi ikke genkender dem som System med stort S.

Fastholder kritisk skepsis

Livet i DDR spiller en vigtig rolle i romanen. Franzen tilbragte som ung årene 1979-82 i Tyskland, så han har personligt stof at trække på. En anden del af romanen udspiller sig i Bolivia, mens hovedparten spænder tværs over USA fra New York til Santa Cruz i Californien, hvor Franzen bor halvdelen af tiden.

Franzens fantasi foretrækker fast grund under fødderne. Også når han nu med stor selvsikkerhed afprøver et nyt og større vingefang.

Et Hamlet-motiv spiller en central rolle, og det samme gør ekkoet fra de græske tragedier i en roman, der også disker op med mord og tilløb til suspense a la John le Carré.

I ’Purity’ går en lige linje fra forholdet mellem Stasi og systemkritikerne i DDR til de uigennemskuelige magtforhold i internettets tidsalder, hvor tvivlsomme martyrer som Julian Assange står over for internettets privatiserede supermagter.

LÆS OGSÅ INTERVIEW FRA 2013:

Det er ikke tilfældigt, at Franzen lader Andreas Wolf, den tidligere østtyske systemkritiker og nuværende leder af det WikiLeaks-lignende Sunlight Project, være i familie med Stasis berygtede spionagechef Markus Wolf.

Er internettet virkelig en ’sandhedsmaskine’, spørger den tvivlende Andreas. Eller et system styret af løgn, frygt, hysteri. Af frygten for ikke at være cool eller være upopulær. For at gå glip af noget, blive svinet til eller glemt.

Hvor andre forfattere er ved at snuble over deres egne ben for at være med på noderne, fastholder Franzen en kritisk skepsis med risiko for at blive anklaget for at være bagstræberisk.

Dostojevskijsk kaliber

Men først og fremmest handler ’Purity’ om individet, friheden og familien. Om individets drømme om renhed og mening konfronteret med brutale sociale realiteter og snuskede hemmeligheder i stort og småt. En arketypisk Franzen-fortælling til en tid, hvor sociale mediers fiktive fællesskaber indtager alle nicher, mens kernefamilien splittes og spaltes som atomer.

'Purity' er en slags forlænget øjebliksbillede af verden efter Murens fald

Store temaer og små pointer væves elegant sammen. Franzen driller kollegaen Jonathan Safran Foer, udøver klædelig selvironi og hylder Saul Bellows dannelsesroman ’Augie March’ som et forbillede. Når han ikke lige fremmaner DDR eller genopliver den lige så lykkeligt som ulogisk fortrængte frygt for et atomart ragnarok.

ANMELDELSE AF ESSAYSAMLING FRA 2013:

På 563 sider når ’Purity’ at omhandle mange af tidens dårskaber og konfliktzoner. Det kan lyde udmattende, men ’Purity’ er en elegant magtdemonstration fra en forfatter, der kan skifte tonefald og veksle mellem drama, komedie og satire uden et sekund at miste sin egen forfatterstemme.

Franzens særlige force er den realistiske satire. Uanset graden af satire er hans evne til at skabe troværdige personer med egen stemme og psykologisk dybde rent ud af dostojevskijsk kaliber.

Karismatisk kvindebedårer

’Purity’ betyder renhed. Unge Purity Tyler kalder sig Pip. Pip som i Dickens’ ’Store forventninger’.

Men Pip er lettere rundt på gulvet med sine forvirrede forventninger til livet. Pip har ikke rigtig gang i den. Hun elsker sin selvoptagne new age-mor, der driver datteren til vanvid. En navlestreng på tykkelse med en elefantsnabel forbinder de to.

Pip har et usselt job og stor studiegæld. Bor i Oakland i et møgbeskidt bofællesskab med retarderede, psykotiske og politiske fantaster. Pip er usikker og samtidig selvsikker. Ætsende ironisk på en måde, som skræmmer bukserne af potentielt seriøse kærester, selvom hun har begavelse og udseende sådan lige præcis over gennemsnittet.

ANMELDELSE FRA 2010:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pips mor lever under falsk navn, fejrer sin datters fødselsdag på en tilfældigt valgt dag og nægter at fortælle Pip noget som helst om hendes far.

Ved noget, der kun ligner en tilfældighed, kommer Pip i kontakt med den karismatiske kvindebedårer Andreas Wolf. ’Kultlederen’ fra Sunlight Project, som skjuler sig for lovens lange arm i sit ’WikiLeaks’-paradis i Bolivia, hvorfra han omgivet af smukke unge kvindelige frivillige giver den i rollen som internettidsalderens alternative vagthund. Wolf kan få hvem som helst, men er interesseret i Pip. Hvorfor?

Spøgelsesfædre

Pips søgen efter sin fars identitet er jagten, der skubber til handlingens mange klodser.

I løbet af syv fortællinger møder vi foruden Pip og Andreas bl.a. den respekterede redaktør Tom Aberrant og hans samleverske, journalisten Leila, og får en oprulning af scener fra et ægteskab, der ikke lader Ingmar Bergman noget efter i makaber analyse af forholdet mellem de to køn. Franzen er en bedre Bergman end le Carré, men spændende er det nu alligevel at følge slagets gang fra diktaturet til internetfrihedens gyngende afgrund.

’Purity’ er en slags forlænget øjebliksbillede af verden efter Murens fald. Komplet med klimaforandringer, ny ulighed, vakkelvorn frihed, eroderede demokratiske institutioner og californisk tørke.

Der er ikke meget ved vores sørgeligt plagede og også temmelig fjollede tid, som Jonathan Franzen ikke får kommenteret undervejs

Men romanen er først og fremmest en svært underholdende opdatering af et dannelsesdrama, hvor unge mennesker i deres søgen efter egen identitet enten må sky eller opsøge deres mødre og fædre for at aftvinge dem ubehagelige sandheder.

I ’Purity’ er fædrene ikke kernefamiliens mentalt fraværende arbejdsnarkomaner. De er borte for alvor og optræder længe kun som gåder og spøgelser.

I Andreas’ historie er hans far fjernet af Stasi og henvist til at optræde som en variant af Hamlets fars spøgelse. I Pips tilfælde er faderen udraderet fra Pips erindring af den hævntørstige mor. Som bærer sin del af skylden for, at ’Purity’ også bliver en historie om en ung kvinde, der leder efter sin far og seksuelt tiltrækkes af erstatninger.

Mesterligt

Franzens nye roman er en mesterlig familiesaga fra en tid, hvor kernefamilierne er gået i opløsning eller aldrig realiseret. Jonathan Franzen er mand for at få et drama, der udspiller sig midt mellem psykoanalytikerens briks og den græske tragedie, til at træde lyslevende frem på den moderne verdens overbefolkede, snotforvirrede scene.

Der er ikke meget ved vores sørgeligt plagede og også temmelig fjollede tid, som Jonathan Franzen ikke får kommenteret undervejs med sin særlige blanding af sociologisk analyse og klassisk romanskrivekunst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

INTERVIEW FRA 2011

Først og fremmest får Franzen på toppen af sin ydeevne udfoldet en pragtfuld, menneskeklog og groft underholdende fortælling.

En stor amerikansk roman med udsyn og et rigt persongalleri hvirvlet rundt i en tummelumsk tidsalder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden