Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thea Grav Rosenberg(Arkiv)
Foto: Thea Grav Rosenberg(Arkiv)

Prisfald. Supermarkederne er, som følge af liberaliseringen af bogpriserne, i stand til at sælge bøger langt billigere, end boghandlerne kan. Efter 21 lukninger sidste år råber bogbranchen vagt i gevær.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gyldendal til politikerne: Grib ind og lav en boglov

Gyldendal mener, at politikerne må regulere markedet og stoppe frie bogpriser.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jussi Adler-Olsen til dumpingpris i supermarkederne, internationale kæmpekoncerner som Amazon og Apple, der kan lave brandudsalg på populære titler, boghandlere, der må lukke, og forlag, der er nødt til at satse på bestsellere frem for at sikre bredden i dansk litteratur.

Det er fremtiden, hvis ikke der bliver lovgivet, advarer Gyldendal.

LÆS OGSÅ

I en Kronik i Politiken tirsdag opfordrer bestyrelsesformand Poul Erik Tøjner og administrerende direktør Stig Andersen politikerne til at gribe ind og regulere det danske bogmarked.

»Det er vigtigt, at det sker med fart og beslutsomhed«, skriver de.
Jagten på kvalitet

Dermed lægger landets suverænt største forlag sig i samme spor som Lindhardt og Ringhof og Boghandlerforeningen. Den liberalisering, som er blevet gennemført i Danmark og har sat bogpriserne fri, er ødelæggende for dansk litteratur.

For ifølge Gyldendal er det ikke nok bare at udgive bøger. Det handler om at sikre kvalitetslitteraturen.

Og vil man sikre, at den fortsat er en vigtig del af vores kunst og kultur, er det nødvendigt med en samlet litteraturpolitik, der ikke bare lovregulerer priserne, men også ser på bibliotekernes rolle, udlånet af e-bøger, de store internationale aktørers indtog og kampen mod piratkopiering.

Samtidig betyder digitaliseringen og fremkomsten af e-bøger, at store, internationale spillere som Amazon kan sætte hele det danske marked ud af spil ved at dumpe priserne og dermed smadre udviklingen af dansk litteratur.

LÆS OGSÅ

»I langt større sprogområder er der forståelse for, at her er noget skrøbeligt. Noget, som ikke kan fungere på almindelige markedsvilkår«, siger Stig Andersen.

Ifølge Gyldendal er der sket nøjagtig det, som forlaget hele tiden har advaret om i forbindelse med liberaliseringen.

»Der er kommet et helt vildt brutalt bestsellermarked«, siger Stig Andersen.

Også Forlæggerforeningen vil efter et møde i går nu tage kontakt med de to danske forfatterforeninger og Boghandlerforeningen for at komme med et samlet udspil til politikerne.

»Kulturpolitikerne ønsker, at branchen finder en fælles holdning, og den proces sætter vi nu i gang«, siger direktør Christine Bødtcher-Hansen.

K er parat til faste priser
De konservative opfordrer kulturminister Marianne Jelved (R) til at nedsætte en taskforce, der indtil sommerferien kan analysere problemerne for litteraturen.

»Jeg er parat til at se på, om vi er gået for vidt i liberaliseringens hellige navn. Og jeg er enig i, at det er nødvendigt med en eller anden form for regulering for at sikre, at der fortsat bliver produceret lødig litteratur i Danmark«, siger kulturordfører Lars Barfoed.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden