Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Digital læsning. E-bøger og andre digitale kulturprodukter som musik og film købes i Danmark med lav moms fra Luxembourg.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Digital læsning. E-bøger og andre digitale kulturprodukter som musik og film købes i Danmark med lav moms fra Luxembourg.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Let at slippe for dansk moms på digital kultur

Nye EU-regler kommer ikke til at eliminere momsfifleri, tror eksperter.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Snart er den sidste e-bog med dansk moms på 25 procent formentlig solgt. Det spår i hvert fald såvel bestyrelsesformanden for netboghandlen Saxo.com og en professor i international beskatning fra CBS.

For selv om EU 1. januar 2015 vil indføre regler, som betyder, at det ikke længere er det land, en e-bog sælges fra, der skal opkræve moms af salget, men det land, som kunden bor i, er handel med digitale varer på internettet alt for let at fifle med.

Slipper for 3 procent moms
Danmarks største netboghandel, Saxo.com, har netop flyttet salget af e-bøger til Luxembourg for at slippe for at betale 25 procent i moms i Danmark. I stedet slipper de med en moms på bare 3 procent.

LÆS MERE

Og det er fuldt lovligt at etablere sig i et andet land som Luxembourg og sælge til det danske marked, oplyser Skat.

Det har Apples digitale butik iTunes og Microsoft gjort i årevis, og det er også i Luxembourg, at amerikanske Netflix har etableret sig og sælger sin filmtjeneste til danskerne – og dermed slipper for at betale moms i Danmark.

Nye EU-regler
På den måde kan Netflix for eksempel sælge abonnementer billigere end TDC’s filmtjeneste YouBio.

Fra 1. januar 2015 indfører EU imidlertid nye regler for salg af digitale ydelser mellem landene. Til den tid skal der betales moms til det land, hvor kunden befinder sig. Nøjagtig som det er i dag med fysiske produkter.

Det vil i princippet sige, at alle selskaberne skal betale 25 procent i moms af alle digitale produkter solgt til forbrugere i Danmark. Og ifølge afdelingsleder for e-handelsgruppen i Skat, Carsten Grøngaard, er Skat fortrøstningsfulde »med hensyn til at få en større momsbetaling«.

»Virksomhederne bliver fra 2015 pålagt at opgøre, til hvilke lande de sælger hvilke produkter og så svare moms til det land«, siger han.

Let at overføre ydelser
Det tvivler bestyrelsesformand i Saxo.com, advokat Martin von Haller Grønbæk dog på bliver en realitet.

»Der er ingen, der ved, hvor vi står 1. januar 2015. Men jeg har svært ved at forestille mig, at vi er tilbage, hvor vi stod, før vi flyttede distributionen til Luxembourg, fordi det her er så let et område at overføre ydelser på«, siger han.

Det bliver let at omgå, tror jegHvis en dansker i dag kører til Tyskland og køber en sodavand, skal vedkommende kun betale moms og afgifter i Tyskland, forklarer han.»Og hvad forhindrer mig i at have en ven, som køber en e-bog i Luxembourg og sender den til mig i en mail? Når man ikke engang kan forhindre det i den fysiske verden, hvordan pokker skulle man så kunne i den digitale?«, spørger Martin von Haller Grønbæk.

Ekspert tvivler på EU-harmonisering
Professor Pascalis Raimondos-Møller fra Copenhagen Business School er ekspert i international beskatning og tvivler stærkt på, at momsen i Europa bliver harmoniseret.

Måske vil EU kunne enes om en vis mindstemoms på nogle varer. Men digitale ydelser som e-bøger bliver næppe igen genstand for høj moms som den danske.»Det kan godt være, at man siger, at man fra 2015 vil opkræve momsen efter, hvilket land kunden bor i, men jeg tvivler på, at man kan rent teknisk. Og det bliver let at omgå, tror jeg«, siger han.

»Det er oplagt, at der ikke i fremtiden vil blive betalt høj moms for e-bøger. Og da vi i Danmark har en fast ens moms på 25 procent på alle varer, tror jeg, at e-bogsdistribution fremover vil ske fra andre lande«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceJP/Politikens Hus ejer 30 procent af Saxo.com – som altså har flyttet sin distribution til Luxembourg – men blander sig ikke i selskabets forretningsmæssige drift, understreger direktør i JP/Politikens Hus og medlem af Saxo.coms bestyrelse Roy Bruhn-Petersen, som dog tilføjer, at han alene ser oprettelsen af et salgsselskab i Luxembourg som et tiltag for at kunne agere i den internationale konkurrence og ikke som momsspekulation.

Saxo.com vil ikke sænke priserne

Debatten om moms på digitale kulturprodukter er ikke nogen dansk opfindelse.

For nogen tid siden kunne den britiske avis The Guardian afsløre, at internetboghandlen Amazon.com ikke havde sænket sine priser på det britiske marked, hvor momsen på e-bøger er 20 procent, selv om firmaet er flyttet til Luxembourg med den 17 procent lavere moms.

LÆS OGSÅ Saxo.com har heller ingen planer om at sænke priserne i Danmark.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden