Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Uncredited/AP
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Holdet bag 'Netflix for bøger' rydder skrivebordet og lader sig opsluge af en gigant

Google har købt nøglepersonerne bag Oyster fri for at kunne slå Apple og Amazon.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er tre år siden, at et lille hold amerikanere lancerede Oyster, en e-bogstjeneste baseret på abonnementer.

For 67 kroner om måneden kunne man få en million bogtitler til fri læsning på sin mobil eller tablet. Pressen døbte Oyster for ’e-bøgernes Netflix’, og investorer skød omkring 114 millioner kroner i opstartsfirmaet. Det gik godt.

Men over de næste måneder skal det lille hold, der i dag ikke er så lille længere, rydde skrivebordet.

For nøglepersonerne bag succesen er blevet hentet ind til at skulle lede it-giganten Googles e-boghandel, Google Play Books. Det skriver flere amerikanske tech-nyhedssider.

Planen er angiveligt, at Oyster-folkene skal styrke Googles e-boghandels design i kampen mod Apple og Amazon om det potentielt lukrative e-bogsmarked.

Oyster: Mobilen er fremtidens bog

»Vi kunne ikke være mere begejstret for fremtiden for e-bøger og boglæsning på mobilen«, skrev Oysters grundlæggere i et blogindlæg mandag.

»Vi tror nu mere end nogensinde på, at om 10 år er telefonen den primære platform til at læse bøger i hele verden. Det vil gøre milliarder af mennesker i stand til at læse historier og blive klogere«.

Google har ikke kommenteret sagen. Men ansatte i Oyster siger til techmediet Mashable, at Google angiveligt vil betale Oysters investorer ud, sådan at Google kan hyre Oysters ansatte.

LÆS MERE

Handlen er et tegn på, at det engelsksprogede abonnementsbaserede e-bogsmarked ikke længere er et sted for små virksomheder. Det fortæller Bjarke Larsen, der er chefredaktør på og indehaver af BogMarkedet, der skriver om bogbranchen.

Dansk er stadig en niche i det digitale bogmarked, og derfor er Amazon heller ikke kommet hertil endnu

»Amazon og Google kan udradere de små opstartsvirksomheder, for de har større muskler at forhandle med overfor forlagene, og det er OK for dem at køre med underskud, indtil de har sat sig på markedet. Oyster var forholdsvis veletableret, men det er klart, at når Google vil frem, er Oyster peanuts - både mandskabsmæssigt og pengemæssigt«.

I øjeblikket tilbyder hverken Google eller Apple en abonnementsordning. Kun Amazon, der er 1.258 milliarder kroner værd, tilbyder - ligesom Oyster - et uendeligt forbrug af engelsksproget bogtitler for godt 67 kroner om måneden, samme pris som Oyster.

Det danske marked er fortsat for lille

Herhjemme findes der også konkurrenter til Amazons abonnementsordning. Mofibo og Storytel tilbyder engelsk- og dansksprogede lyd- og e-bøger for 99 kroner om måneden.

»Dansk er stadig en niche i det digitale bogmarked, og derfor er Amazon heller ikke kommet hertil endnu. Det betyder, at Mofibo og Storytel har tid til at bide sig fast, opbygge ekspertise og få loyale kunder - eller det med loyalitet vil jo vise sig, når Amazon eller Google kommer. Men de er ikke engang på det tyske abonnementsbogmarked endnu, så der går nok et stykke tid, før de ruller ud i Danmark«, siger Bjarke Larsen.

LÆS MERE

»Men noget kunne tyde på, at Google er ved at være klar til at gå ind på det abonnementsbaserede bogmarked med købet at Oyster, og så kan det pludseligt gå stærkt. Google kan købe et par nøglemedarbejdere i Mofibo og på den måde hurtigt rykke ind i Danmark«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Frederik Kulager eller Kultur, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden