Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MArcus. Maria marcus er forfatter, sexolog og psykoterapeut.
Foto: Ditte Valente

MArcus. Maria marcus er forfatter, sexolog og psykoterapeut.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mosaik om orgasme når ikke helt de ord-orgastiske højder

Er der overhovedet grund til at have sex, hvis man ikke kan få orgasme?

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaks, the big O, højdepunktet, den lille død, ’the peak’, udløsning, orgasme. Kært barn har mange navne. Men alligevel kan barnet være svært at få hold på, når det drejer sig om en lille drilsk størrelse, en række muskelsammentrækninger i kvindens underliv, der er opløftet til seksualaktens højeste mål.

For er der overhovedet grund til at have sex, hvis man ikke kan få orgasme?

Det spørgsmål har i årevis hjemsøgt forfatter og sexolog Maria Marcus; hun har selv kæmpet med orgasmen hele livet, først med at få den i en alder af 40 og siden med en følelse af, om det virkelig var det hele. I hendes nye bog, ’Kom du? En mosaik om orgasme’, forsøger hun og 15 andre kvinder at besvare spørgsmålet.

Selv om kvinder er forskellige – fra midten af 30’erne til Marcus som alderspræsidentinde på 89 somre – og har forskellige oplevelser, er der også mange lighedspunkter.

Alle som én nævner de forventningen om, at sex altid afsluttes med orgasmen, og at en kvinde, der ikke kan komme, ikke er en rigtig kvinde – ja, måske er hun frigid:

»Plus at jeg tror, at de fleste mænd oplever det som noget fantastisk, når en kvinde får orgasme, og det vil de gerne opnå. Det ville jo også passe fint med mit gamle billede af en rigtig kvinde, eller den rigtige kvindelige seksualitet: Det var bare at afslutte med et brag af en orgasme«, fortæller Thit.

Og Sidsel supplerer med mere af den skamfølelse, der for langt de fleste kvinder er forbundet med sex: »Et andet dommerpanel kan dukke op på sengekanten: Ad ad, hun er for hengiven. Hun er for langsom, hun er for vild, hun er kedelig, hun er for klam eller for dyrisk etc.«.

Gentagelser af sexguides

Der hersker også bred enighed om, at der faktisk er mange grunde til at have sex – ud over den rent fysiske forløsning:

»(...) udløsningen, altså de fysiske sammentrækninger, de føles udvendige, og de forstyrrer det, som for mig er det vigtigste. Nemlig alt det, som sker indeni. Der, hvor krop og følelser hænger sammen«.

Ingen får rigtig svinget sig op på de ord-orgastiske tinder, hvorfor bogen i sidste ende mestendels bliver gentagelser af den slags sexguides, man kan læse i diverse dameblade

Og mange skelner mellem en ydre orgasme ved stimulation af klitoris og en indre og mere dybfølt orgasme. Beskrivelserne af den fysiske orgasme er i begge tilfælde ofte billedrige, men ikke altid lige sanselige eller lystfyldte:

»1. Man sætter en gryde fyldt med tykt mudder over kog. Orgasmen indfinder sig, når tykke bobler svulmer op og bryder overfladen, der over tid har været under opvarmning, og dermed klasker sammen igen. (...)

2. En mere stikkende eller sitrende orgasme kan føles, som om kussen er en lynopsamler, som i orgasmeøjeblikket tiltrækker og fanger al elektricitet og sender det gnistrende og sitrende videre ud i hele kroppen«.

»Årh, hold da op, det kan jeg da ikke sætte ord på!«, udbryder Marcus på et tidspunkt, da hun skal beskrive sin orgasme. Alligevel vælger hun at give pokker i Ludwig Wittgensteins læresætning: »Det, man ikke kan tale om, må man tie om«. Og det lykkes hun faktisk udmærket med.

Desværre er det langtfra alle kvindernes skrift, der besidder samme litterære kvaliteter som Marcus’.

Ingen får rigtig svinget sig op på de ord-orgastiske tinder, hvorfor bogen i sidste ende mestendels bliver gentagelser af den slags sexguides, man kan læse i diverse dameblade. Giver man sig i kast med bogen, er der dog både en historie om yogiplanlægning og en ret interessant udvikling i Marcus’ egne orgasmer, efter at hun de seneste 5 år har været lammet i underkroppen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden