Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vulgær. Jonathan Safran Foers bestseller er for vulgær til skolebørn i Illionois.
Foto: PER FOLKVER

Vulgær. Jonathan Safran Foers bestseller er for vulgær til skolebørn i Illionois.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Succesforfatter bortcensureret på amerikansk high school

Jonathan Safran Foers roman 'Ekstremt højt og utrolig tæt på' er fjernet fra læseplanen på grund af vulgært indhold.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En high school i Illinois har besluttet at fjerne den prisvindende forfatter Jonathan Safran Foers roman 'Ekstremt højt og utrolig tæt på' fra læseplanen i engelsk.

Den verdenskendte roman handler om den ni-årige Oscar, der mister sin far under 9/11. Romanen er blevet fjernet fra en klasses pensum på Mattoon High School i september, efter flere forældre havde udtrykt bekymring over »ekstremt vulgære passager« og sexscener i bogen, skriver The Guardian.

ANMELDELSE

Matton High School er begyndt på en praksis, hvor de orienterer forældrene om, hvilke bøger deres børn læser, fortæller skolens leder, Michele Sinclair, til Journal Gazette & Times-Courier. Matton High School vil nemlig gerne have fuld åbenhed omkring, hvilke bøger der bliver læst i timerne.

»Det er jo stadig børn, og ja, de er på nippet til at blive voksne, men vi synes, forældrene har ret til at bestemme, hvad eleverne bliver præsenteret for i klasseværelset«, siger hun.

Organisationen Kids’ Right to Read Project har advaret skolen mod at fjerne bogen fra pensum. I et brev til skolen skriver de blandt andet:

»At fjerne en bog, der har en anerkendt litterær og pædagogisk værdi, og som der er blevet undervist i i flere år, simpelt hen fordi nogen misbilliger den, er ikke bare forkert i forhold til eleverne. Det giver også anledning til alvorlige forfatningsmæssige betænkeligheder«.

Bøger er ikke farlige

Den nye praksis med at forklare forældrene, hvorfor en bog er blevet valgt og med at mærke bestemte bøger, der har indhold som ikke er børnevenligt, giver et fejlagtigt indtryk af, at en bog kan være farlig eller ødelæggende, mener Kids’ Right to Read Project, der blandt andet tæller repræsentanter fra the National Coalition Against Censorship, the Association of American Publishers, the National Council of Teachers of English og American Library Association.

I sidste uge fjernede en skole i Michigan det seneste bind i Dav Pilkeys internationale bestsellerserie for børn 'Kaptajn Underhyler' fra deres bogmesse, fordi der optrådte en homoseksuel karakter i bogen.

Skoleleder på Monroe Public School i Michigan, Barry Martin, sagde til en lokal tv-station, at forlaget havde gjort opmærksom på, at bogen måske var en lille smule kontroversiel, og derfor kom den ikke med på årets bogmesse. Skolen besluttede i stedet at gøre bogen tilgængelig online.

»De fleste børn kommer og køber bøger, uden at deres forældre er med til at vælge hvilke. Og i dette tilfælde synes vi, det var nødvendigt, at forældrene var involveret i et eventuelt køb af bogen«, sagde Barry Martin.

LÆS DEBAT

Ifølge American Library Association var der 311 indberetninger om forsøg på at fjerne bøger fra skolers pensum og bibliotekshylder i 2014. Til sammenligning var tallet 307 i 2013 og 464 i 2012.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden