Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ydre. »Kvinder må holde op med at være bange for kun at blive bedømt på deres udseende. Men jeg vil også stå fast på, at kvinder i alle aldre kan gå op i sex«
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD (arkiv)

Ydre. »Kvinder må holde op med at være bange for kun at blive bedømt på deres udseende. Men jeg vil også stå fast på, at kvinder i alle aldre kan gå op i sex«

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erica Jong: Kvinder er mere praktisk anlagt end mænd

Men drømmen om det gnidningsløse knald lever.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Erica Jongs berømte og bramfri debutroman fra 1973 ’Luft under vingerne’, drømmer Isidora Wing om det gnidningsløse knald. I ’Vingeskudt’ går Vanessa Wonderman på datingsite i samme håb.

Opfølgeren har fået blandede anmeldelser, både i USA og i Europa, og det kan hun godt blive ked af, siger hun i telefonen fra New York, hvor hun fryser og drikker te (der er minus 6 grader), mens hun svarer:

»Helt fra begyndelsen af min karriere har jeg fået modstridende anmeldelser, så jeg er vant til det. Men nogle gange bliver jeg faktisk såret, og så er jeg nødt til at sige til mig selv, at det er er del af processen«.

Hovedpersonen Vanessa Wonderman på 60 savner, at mænd kigger lystent efter hende på gaden, og at hun ikke mere betragtes som en gudinde, der hersker via sit køn. Hvorfor savner hun ikke at blive klogere, venligere eller mere indsigtsfuld?

»Jeg tror ikke nogen af os tænker på at udvikle vores sind og hjerne; det er noget, der sker gennem livserfaring. Og så er Vanessa skuespiller, derfor drejer alt sig om, hvordan hun ser ud. Det var et velovervejet valg, for hun skal lære ikke at være så optaget af sit ydre, og jeg tror hun bevæger sig i den rigtige retning. Kvinder må holde op med at være bange for kun at blive bedømt på deres udseende. Men jeg vil også stå fast på, at kvinder i alle aldre kan gå op i sex«.

Vanessa går på netdating. Det gnidningsløse knald er stadig et ideal?

» The zippless fuck var en fantasi om at få perfekt sex, men meget lidt i livet er perfekt, så det er stadig et ideal, ja«.

Hvordan synes du, det går med feminismen?

»Godt! Der er mange flere kvinder – og mænd – som er feminister i dag, end da jeg skrev ’Luft under vingerne’ for 40 år siden. Det gælder i hele verden, undtagen desværre Mellemøsten. Der er der virkelig brug for feminisme. Men her i USA er der mange unge kvinder, som helt naturligt er feminister«.

Flere mænd er feminister?

»Ja, feminismen har også givet mændene større frihed, de har fået mere tid til deres børn og forstår, at det er i orden at have bløde værdier«.

Ligger det ikke i feminismens natur, at fjenden er mænd?

»Mænd er ikke vores modstandere, de er vores partnere, men for at kunne være fuldkomne partnere, må de give os frihed«.

I nutidige amerikanske familiefilm er kvinderne smukke, effektive og ansvarlige, som en slags storesøster-mafia, mens mændene fjoller rundt, fucker det hele op og ender med at sige undskyld ...

»Ja, vi elsker at gøre grin med mændene. Vi føler ikke rigtig, at de forstår noget«.

Ville der ikke blive et ramaskrig, hvis det var kvinder, der blev fremstillet som idioter?

»Det er sandt, at mændene i amerikanske film ofte er tosser, og at de fremstilles, som om de ikke forstår virkeligheden. Men kvinder er af en eller anden grund mere praktisk anlagt«.

Mener du det?

»Ja, vi har en realistisk tilgang til tilværelsen, det har de ikke«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden