Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Korttrick. Nogen gange kan man trylle sig til livet. Tegning fra bogen: Gillian Newland

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smuk børnebog om Auschwitz er en ond bog om godhed

A 1676 møder A 1828 i en historie om tryllekunstneren fra øverste køje.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dengang for tredive år siden var der mange billedbøger i den fotorealistiske genre i stil med ’Mads og Mette tager toget til Korsør’ eller ’Min far er damefrisør’.

De var ikke ret gode, så jeg tænkte, jeg ville præsentere den ultimative fotorealistiske billedbog, som skulle afslutte klikkeriet.

Jeg rejste til Polen med to af mine børn og et kamera for at lave ’Ditte og Lasse i Auschwitz’. Vi havde ikke noget forlag, og det viste sig også, at vi heller ikke havde et godt kamera, man kunne dog se to børn kravle under pigtråd og kigge på barakker, men allerede på rampen indså jeg, at man kan ikke lave en bog for børn om Auschwitz/Birkenau.

Men derfor skal de jo laves alligevel, og Kathy Kacers ’Tryllekunstneren fra Auschwitz’ er en smuk og redelig fortælling om en gentleman i øverste køje med nummeret A 1676 tatoveret på armen, som hjælper en ensom, bange dreng med nummeret A 1828 igennem de forfærdelige tider.

Manden var før 1933 en stor tryllekunstner på berlinske scener. Under kunstnernavnet Nivelli tryllebandt Herbert Levin sit publikum. Så berømt var han, at tyske vagter kom til barakken om natten med spillekort, de vækkede ham og forlangte trylleri.

Drengen Werner tror, at det er en god ting, men hr. Levin belærer ham om, at en enkelt fejl eller vagternes kedsomhed kan blive fatal. Det var også farligt at være eksponeret i Auschwitz. Hr. Levin lærer Werner et af sine tricks, skønt det er imod hans principper. Både tryllekunstneren og hans lærling overlever krigen. Begge ender i USA, men de møder aldrig hinanden igen.

Historien ledsages af gulnede fotos og Gilian Newlands dunkle tegninger, som ikke skjuler noget af elendigheden. Det er en ond bog. Men den handler om godhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden