Fogedretten. Forfatteren Aydin Soei ankommer til byretten sammen med forlægger Claus Clausen.
Foto: JENS DRESLING

Fogedretten. Forfatteren Aydin Soei ankommer til byretten sammen med forlægger Claus Clausen.

Bøger

Mordoffers søn om ny bog: »Jeg ser ingen grund til at slå min far ihjel igen«

Københavns Byret diskuterede i dag noget så usædvanligt som et krav om at forbyde en bog. Indtil videre kan bogen blive på hylderne.

Bøger

Det er en ejendommelig dag i Københavns Byret. Det er mildest talt ikke hver dag, nogen prøver at få en bog forbudt.

Siamak Elmi og hans to søskende vil have standset en bog, der omtaler deres far som voldelig og som opiummisbruger og narkohandler. Faren hed Babaali Elmi. Han blev myrdet for mere end 20 år siden, og det er morderens søn, forfatteren og journalisten Aydin Soei, der har skrevet bogen, ’Forsoning’.

»Du må gerne sætte dig«, siger dommeren og nikker mod vidneskranken. Siamak Elmi sætter sig.

Han er en høj mand i begyndelsen af trediverne, iført en kridhvid, løsthængende skjorte. Allerede under de indledende forklaringer har han haft vanskeligt ved at holde sig i ro. Han har løftet øjenbrynene vantro i vejret og grint en lydløs hånlatter, når nogle af de omstridte passager i bogen blev læst op.

»Kan du genkende bogens beskrivelse af din far«, spørger advokatfuldmægtig Karl Melchior fra Sirius-advokater, der fører sagen for de tre søskende.

»Jeg kan på ingen måde genkende det, han skriver om min far«, siger Siamak Elmi med et blik over mod højre side af retssalen, hvor Aydin Soei sidder mellem sin advokat og forlagsdirektør Claus Clausen fra Tidernes Skifter.

»Var din far voldelig?«, spørger advokatfuldmægtigen.

Jeg har aldrig været ude for, at det blev nedlagt forbud mod en bog ... Det ville være et meget alvorligt anslag mod ytringsfriheden.

»Nej«, lyder det kategoriske svar.

Jo, det er rigtigt nok, at han og hans to ældre søskende voksede op i et voldeligt miljø. Det var Avedøre Stationsby. En ghetto. Og det kan godt være, Siamak Elmi ved en enkelt lejlighed har fået en lussing af sin far, eller et slag i rumpen, han husker det ikke helt. Men hans far var ikke voldelig.

Han var absolut heller ikke narkohandler, pointerer Siamak Elmi.

Så læser Karl Melchior lidt op fra bogen. Faren er kommet hjem og går »amok«, da han opdager, at hans kone har skrevet under på nogle skilsmissepapirer. Det er Siamak Elmis storebror, Babak Elmi, der citeres for at sige:

»Han begyndte at tæve løs på min mor. Det fortsatte i to timer, tre timer, jeg ved det ikke. Parvaneh (søsteren, red) kom ind på mit og Siamaks værelse, og så lå vi tre bare og holdt om hinanden, indtil lyden af tæsk stoppede ...«.

»Jeg kan ikke genkende, at den epiosde skulle have fundet sted«, siger Siamak Elmi. »Min far var smilende og glad det meste af tiden ...«.

Det var en hård tid for alle tre søskende, da deres far blev myrdet, det siger sig selv. Bagefter var der en masse snak om faren. På gaden. Det med, at han skulle have solgt narko. Det tog mange år at få lagt låg på og lagt afstand. Og nu skal det hele så rippes op igen, eller hvad?

»Hver gang jeg ser Aydin Soei, så ser jeg min fars ansigt, der er skåret op ... Det er 22 år siden, han døde. Jeg ser ikke nogen grund til at slå ham ihjel igen«.

Kilden holder ferie i Thailand

Beskrivelserne af den myrdede Babaali Elmi er så krænkende, mener hans børn, at ’Forsoning’ straks bør kaldes tilbage.

»Jeg har været forlægger i 45 år«, siger Claus Clausen fra Tiderne Skifter, da retten tager sig en kort pause. »Og jeg har aldrig været ude for, at det blev nedlagt forbud mod en bog ... Det ville være et meget alvorligt anslag mod ytringsfriheden«.

Ud over det med volden er det især påstandene om, at Babaali Elmi var »storforbruger af opium« og »Københavns største distributør af opium«, som virker fornærmende mod farens ære, mener de tre søskende.

Bogen udkom i går (8. marts) og er blevet modtaget med voldsom interesse af medierne. Ikke på grund af de få kritiske afsnit om Babaali Elmi, men på grund af Aydin Soeis forsøg på at forsone sig med familiens blodige historie.

INTERVIEW

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De angiveligt ærekrænkende passager har Aydin Soei fra Siamak Elmis storebror, Babak Elmi. De mødtes flere gange, og faktisk var Aydin Soei overrasket over at høre om Babaali Elmis mørke sider, da han selv havde et meget fredsommeligt indtryk af ham.

Selv er Babak Elmi ikke til stede her i salen. Han er på ferie i Thailand og kunne ikke være nået hjem til det hasteindkaldte retsmøde, om så han havde kastet sig ind i en flyver, undskylder lillebror Siamak Elmi.

»Men jeg har spurgt min storebror, hvor Aydin har de her ting fra. Han kan slet ikke genkende den måde, det er beskrevet på ... Babak er sønderknust. Nu skal han klandres for at have sagt nogle ting om vores far, som ikke er sande ...«.

Søster Parvaneh Elmi kunne heller ikke være til stede i retten, selv om det lader til at være hende, der har taget initiativ til at sagsøge Tidernes Skifter.

Drabet traumatiserede os alle

Aydin Soei kalder sin nye bog for »en dokumentarisk roman«. Altså en blanding af fakta og fiktion. Det fiktive og dramatiserende er imidlertid begrænset til fortælleformen, siger forfatteren, da det bliver hans tur til at svare på spørgsmål i retten.

»Du kan læse den som en roman, men den er baseret på virkeligheden«, siger han og nævner nordmanden Karl Ove Knausgård som en art forbillede.

Derefter gør han detaljeret rede for sine fire møder med Babak Elmi og dennes beretninger om farens »to ansigter«. Det er stadig mest advokatfuldmægtig Melchior, der stiller spørgsmålene. Han vil gerne høre noget om Aydin Soeis notatteknik.

»Jeg tager ikke tekstnære noter, men jeg noterer enkelte ord ned. Og jeg har en god hukommelse«, siger forfatteren. »Min bearbejdning af det, han har sagt, er meget fair. Faktisk mere fair end man ville kræve i en rent journalistisk bog«.

»Og det med opiumhandel er slet ikke vigtigt for bogen«, siger Aydin Soei. Han tog det kun med, fordi det var Babak Elmis opfattelse af sin egen far.

»Han har sagt de her ting. Det kan jeg sige med 100 procents sikkerhed ... Det her drab har været traumatiserende for os alle sammen. Jeg har ikke lyst til at fortsætte striden ...«.

Hvis han nu gik med til at trække bogen tilbage, ville det være det samme som at tilstå, at han havde fabrikeret udsagn, at han var en løgner, siger han. Så det kommer ikke på tale, medmindre dommeren tvinger ham til det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nyt møde næste uge

Dommeren konstaterer, at det ikke er muligt at afslutte sagen ved denne lejlighed.

»Det var så langt, vi kunne komme i dag«, siger hun. »Men jeg kan lige så godt sige, at på det foreliggende grundlag, kan jeg ikke nedlægge et forbud mod bogen ...«.

Det er en opsigtsvækkende melding, Og da hun i næste åndedrag opfordrer parterne til at finde en mindelig løsning, har det ikke nogen videre effekt på Aydin Soei, Claus Clausen og deres advokat Martin Dahl Pedersen. Hvorfor skulle de lave en aftale, hvis de allerede har dommerens ord for, at der ikke kan nedlægges forbud?

Retsmødet ender med, at der indkaldes til et nyt møde på mandag. Så er Babak Elmi kommet hjem fra Thailand og kan fortælle sin version af sagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce