Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jungle. Politikens Kina-korrespondent forsøger at guide gennem den jungle, kinesisk litteratur kan være for den uindviede.
Foto: STR/AP

Jungle. Politikens Kina-korrespondent forsøger at guide gennem den jungle, kinesisk litteratur kan være for den uindviede.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Her er fem romaner til den Kina-nysgerrige

Politikens korrespondent i Kina anbefaler fem mindre kendte værker - i engelsk oversættelse.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sheng Keyi: 'Northern Girls' Den 16-årige Qian Xiaohong, der er den centrale figur i 'Northern Girls', kommer fra en af Hunan-provinsens mange søvnige landsbyer, hvor hun lader sin kedsomhed og seksualitet boble over i en affære med sin svoger. Resultatet er bysladder og skandale. Den rastløse Qian har hørt rygter om folk, der er rejst ud for at søge arbejde og få et bedre liv, så hun beslutter sig for at tage væk. Og dermed bliver hun en af de millioner af håbefulde og anonyme piger, der myldrer rundt på bunden af Kinas økonomiske vækst. Sheng Keyi er født i 1970'erne, og 'Northern Girl' er hendes første bog, der udkom i 2004. Siden har hun udgivet fem noveller og flere short stories, der ofte indeholder social kritik og en kvindelig hovedfigur. Shen Keyi: 'Northern Girls'. Penguin China, 2012, 29,95 dollar (penguin.com.au) Mo Yan: 'Garlic Ballads'Forleden fik Mo Yan Nobelprisen i litteratur, og det har sat ekstra fokus på kinesisk litteratur. I 'Garlic Ballads' er Paradis Amt et smukt, men også råt og brutalt landområde, hvor de lokale embedsmænd ikke er engle. Et år går de ud til de lokale bønder og beordrer dem til at droppe alle andre afgrøder og satse alt på hvidløg. Men de selviske partimedlemmer udnytter de hårdt prøvede bønder, hæver skatterne og sænker prisen på hvidløg, hvorfor markedet kollapser og svømmer over af løg. Bønderne gør oprør. Og den enkeltes oprør mod historie, traditioner og korruption er det gennemgående tema i en af Mo Yans bedste bøger, hvor kærlighed -– også den forbudte og den arrangerede slags - er et andet.

Mo Yan: 'Garlic Ballads'. Arcade Publishing, New York, 2011, 9,38 dollar (amazon.com)

Yu Hua: 'China in Ten Words'


Yu Hua voksede op uden bøger. De var der ikke. For han blev født i 1960 og var barn under kulturrevolutionen. Derimod voksede han op til lyden af gråd, for hans far var læge, og familien boede over for hospitalets lighus.

»Jeg må have hørt alle slags gråd«, skriver han i et af de ti velskrevne essays, der er bygget op om et enkelt ord, som i alt giver et portræt af Kina og forfatterens, folkets og folkerepublikkens udvikling. Men Yu fandt 'de forbudte bøger' dengang i barndommen. Selv om de var »giftige«. Forbudte og illegale.

De cirkulerede i hemmelighed og blev så slidte, at omslag og de første og sidste sider forsvandt. Derfor begyndte han selv at digte begyndelse og slutning på bøger, han først fik læst i deres helhed, mange år senere.

Yu Hua: 'China in Ten Words'. Anchor Books, New York, 2012, 10,20 dollar (amazon.com)

Wang Xiaobo: 'Wang in Love and Bondage'

Forfatteren Wang Xiaobo fik et hjertestop. Han døde i sin lejlighed i en forstad til Beijing i 1997, 45 år. Wang skrev både essays og fiktion, og han er en af de mest betydningsfulde kinesiske forfattere i det 20. århundrede, men det var først i 2007, at han blev oversat til engelsk med de tre noveller i 'Wang in Love and Bondage'.

Der er humor, og historierne er absurde. Som for eksempel i den ene af novellerne, 'The Golden Age', hvor en 21-årig mand indleder et forbudt seksuelt forhold til en 26-årig gift kvinde, da de under Kulturrevolutionen i 1960'erne bliver sendt til politisk genopdragelse.

De begynder et forbudt seksuelt forhold, men de liderlige embedsmænd i etpartistaten er mere interesserede i at læse de våde detaljer i deres selvkritik end i socialisme.

Wang Xiaobo: Wang in Love and Bondage. State University of New York press 2007, 26 dollar (amazon.com)

Yan Lianke: 'Landsbyens blod'

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er ingen stemmer. Ingen lyde. Landsbyen Ding er ved at blive kvalt af døden, og indbyggerne visner. Katastrofen begyndte, da blodet kom til byen, som Yan Lianke skriver i begyndelsen af bogen. Bogen er forbudt i Kina hvilket ofte er et kvalitetstempel, og udkom på engelsk i 2011 hvor den også blev nomineret til Man Asian Literary Prize. Yan brugte tre år på at researche den, og den bygger på en af de seneste årtiers største skandaler i Kina. I 1990'erne bredte der sig en aids-epidemi i Henan og andre provinser. Det skete, fordi skruppelløse forretningsmænd og embedsmænd tjente penge på systematisk at tappe hundredtusinder af bønder for blod. De genbrugte nåle og sygdommen, som ingen kendte, spredte sig til titusinder af kinesere, hvor »feberen«, som de kaldte den, lagde landsbyer øde. Den er ikke let og humoristisk som for eksempel hans 'Tjen folket', men den er et godt sted at starte hos Yan Lianke, der som en af relativt få kinesiske forfattere også kan læses på dansk.


Yan Lianke: Landsbyens blod. Tiderne skifter, 2011 (299 kroner)

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden