Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: BONNIER CARLSEN
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svensk tegner i strid om stereotyper er kendt for venlighed med kant

Portræt. Jan Lööf skal nu stå til regnskab for krumsabler, bastkørter og solbriller.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er den gal igen i Sverige!

Efter at de litteraturpolitiske kommisærer effektivt fik aflivet Pippe Langstrømpes far – den elskelige negerkonge i Sydhavet – er turen kommet til den lige så elskelige tegner og forfatter Jan Lööf.
Du kender ham godt, hans figurer er troskyldige og trivelige med runde øjne og stive knæ, husene er ur-svenske, og politiet taler pænt til folk. Nu har kommissærerne så fundet ud af, at der hist og her optræder repræsentanter for andre kulturer, som kan siges at være karikerede. Det kan være en jazzmusiker med skørt og solbriller, en arabisk sørøver med krumsabel eller en menneskelig abe, som vil hjem til Abeland. Derfor overvejer forlaget Bonniers/Carlsen at skrotte nogle af Jan Lööfs billedbøger.

Jan Lööf blev født i 1940 i Trollhättan (v. Göteborg). Han er en multikunstner, som både skriver og tegner og spiller saxofon.

Blandt sine forbilleder nævner han f.eks. Fantomet-tegner Wilson McCoy. Jan Lööf debuterede i 1966 med to bøger. Den ene hedder 'Min morfar er sørøver' og er blevet en guldrandet klassiker på linie med 'Det røde æble', der kom i 1974. Begge historier er holdt i den flade, naivistiske stil, som nærmest minder om et dukketeater og er båret af en underspillet humor, der pibler ud fra siderne. Her må grines!

Kendt for serien 'Felix'

Som tegneserietegner har Jan Lööf slået sit navn fast med serien om Felix, som han tegnede i fem år (1967-73). Serien blev senere med succes overtaget af bl.a. danske Werner Wejp-Olsen, og den er et moderne eksempel på venlighed med kant. I nullerne udkom en række bøger om drengen Pelle, der både kommer ud i rummet og ind i junglen.

Jan Lööf har fået sin del af hæder med priser og udstillinger. Hans bøger er solgt til utallige sprog. De fleste er også kommet her i landet.

Hvad drejer bataljen sig om? Dagens Nyheter fortæller, at det er 'Min morfar er sørøver' og 'Fang Fabian', der er kommet under luppen. Det er i øvrigt ikke længe siden, at 'Min morfar er sørøver' blev uddelt gratis i et antal af 100.000 eksemplarer hos McDonalds som et led i en læsekampagne. Hvad 'Fabian' angår, er der flere ting, som forlaget ønsker ændret. Det er bl.a. de medvirkende jazzmusikere og især trommeslageren med skørt og solbriller. Hertil siger Jan Lööf: »Trommeslageren var en ven af mig, som jeg optrådte sammen med. Han hedder Rebop Kwaku Baah, og han døde for tredive år siden, men hvis han så billedet, så ved jeg, at han ville blive smigret«.

Jan Lööf bliver spurgt, om han vil droppe samarbejdet med Bonnier/Carlsen, og han svarer: »Jeg er 76 år, og jeg orker ikke at bryde. Det her handler ikke om penge for mig. Men jeg kommer nok ikke til at lave flere billedbøger for børn«.

Forhåbentlig når han frem til den landingsbane for flyvende tæpper, som optræder i 'Min morfar er sørøver', inden kommissærerne får fat i ham.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden