Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uforstående. »Jeg fortæller bare historien om de 12 tegninger og sætter dem ind i en kontekst om krænkende billeder«, siger Flemming Rose.
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Uforstående. »Jeg fortæller bare historien om de 12 tegninger og sætter dem ind i en kontekst om krænkende billeder«, siger Flemming Rose.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny bog giver frygt for ny Muhammedkrise

Jyllands-Postens kulturredaktør er på vej med debatbog, hvor avisside med de omstridte Muhammedtegninger bliver genoptrykt.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny debatbog fra Jyllands-Postens kulturredaktør, Flemming Rose, kan i værste fald genoplive spændingerne mellem den muslimske verden og Danmark og udløse endnu en Muhammedkrise, lyder advarslen fra en af de førende terroreksperter i USA.

I bogen ’Tavshedens tyranni’ gennemgår Flemming Rose de 12 famøse tegninger af den islamiske profet Muhammed, som første gang blev trykt i Jyllands-Posten i 2005.

DELTAG I DEBAT

Siden er de blevet genoptrykt et utal af gange verden over, hvilket har ført til både omfattende handelsboykot af danske varer i muslimske lande og afbrænding af Dannebrog og de danske ambassader i Damaskus og Beirut.

»Hvis jeg var ham, ville jeg meget alvorligt overveje konsekvenserne ved at genoptrykke tegningerne«, siger den amerikanske terrorekspert Evan Kohlman, som har arbejdet for FBI og USA’s regering i spørgsmål om islamisk terrorisme.

De radikale terrorrist-grupper vil klappe i deres små hænderHan understreger, at han godt forstår hensynet til ytringsfriheden, men »hver gang de tegninger bliver genoptrykt, kommer der optøjer og demonstrationer, og der bliver blodsudgydelser«.

Skuldertræk fra danske muslimer
Også Danmarks ambassadør i Algeriet, Ole Wøhlers Olsen, forventer, at bogen i nogle miljøer vil afstedkomme samme voldsomme reaktioner, som da tegningerne blev genoptrykt for to år siden.

»Ser man på de mere radikale terrorristgrupper som dem her i Algeriet, vil de klappe i deres små hænder. Det er noget, de rigtigt kan bruge i deres propaganda. Og det vil bekræfte dem i, at danskerne fører an i forhånelsen af profeten Muhammed«, siger Ole Wøhlers Olsen, der har været med til at rådgive regeringen under tidligere Muhammedkriser:

»Uden for pædagoisk rækkevidde«
»Regeringerne i den arabiske og muslimske verden vil formentlig ryste på hovedet og sige, at har danskerne da ikke forstået, at det her er noget, der generer os og skaber interne problemer for os«.

Talsmanden for Det Islamiske Trossamfund i Danmark, Imran Shah, mener, at Flemming Rose er »uden for pædagogisk rækkevidde«, og regner med, at danske muslimer blot vil reagere på bogudgivelsen med et »skuldertræk«.

Rose: Ikke et forsøg på at provokere
I et interview i dagens avis om den nye bog, der udkommer 30. september, siger Flemming Rose, at den ikke er et forsøg på at provokere. I bogen gengiver han den avisside, som indeholdt de 12 tegninger.

»Jeg fortæller bare historien om de 12 tegninger og sætter dem ind i en kontekst om krænkende billeder«, siger han.

LÆS MERE

Også manden bag den mest opsigtsvækkende af de 12 tegninger, tegneren Kurt Westergaard, kommer i løbet af efteråret med en bog, hvor den berygtede tegning af Muhammed med en bombe i turbanen vil optræde.

De to bogudgivelser får ikke Udenrigsministeriet til at slå alarm. Ifølge lederen af Public Diplomacy, ambassadør Klavs A. Holm, er »apparatet klar«, hvis der sker noget. »Men det vil jeg ikke umiddelbart tro, der gør. Der har været mange lejligheder, som kunne være gnisten til en ny krise, hvor der ikke er sket noget«.

Lene E.: Jeg behøver ikke at se de tegninger mere
Udenrigsminister Lene Espersen (K) kalder det »præmaturt« at tale om en ny Muhammedkrise. Hun understreger, at både Flemming Rose og Kurt Westergaard har ret til at udgive tegningerne.

»Personligt vil jeg bare sige, at jeg har set de tegninger nok, så jeg behøver ikke at se de tegninger mere«, siger hun.

Ingen dansk avis har trykt tegningerne siden Politiken og en række andre danske aviser genoptrykte dem i februar 2008 .

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden