0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Quality Hotel and Spa Selma Lagerlöf

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når man i modsætning til Niels Holgersen ikke har egen gås, må man ty til andre transportmidler, hvis man vil foretage en, håber man, vidunderlig rejse gennem Sverige. Det var just, hvad Deres udsendte chauffør og bogdetektiv gjorde, da han for nylig kørte gennem Värmland i sin møgbeskidte Renault 19.

Det officielle mål var et vist ski- og snowboardfjeld i Dalarna, men chaufføren, undertegnede (der altid er på arbejde) havde en hemmelig plan: Med vilje at skyde omvej for at besøge Selma Lagerlöfs barndomshjem Mårbacka i Sunne. Et af de få steder, det er vanvittigt ikke at lægge vejen forbi, når man nu alligevel befinder sig på E20 i Midtsverige og endnu aldrig har befundet sig i det bibliotek og arbejdsværelse, hvori den store svenske forfatterinde skrev mange af sine bøger, efter at hun have generhvervet det for de penge, der fulgte med Nobelprisen i 1909.

Hertil kommer, at chaufføren har stor respekt for Lagerlöf. Han har kun læst 'Gösta Berlings Saga' og 'Jerusalem', men faktisk er det 'Kejseren af Portugalien', der har gjort størst indtryk på ham, idet denne roman et par dage i træk fik hans hustru til at briste i så voldsom og vedvarende en gråd, at det var godt, det ikke var vinter, da tårerne fossede, idet der så havde dannet sig et sundhedsfarligt isslag på fliserne dér i haven, hvor den hulkende hustru befandt sig: På en stol i sin imaginære te- og læsesalon, (»hvornår bygger du sådan en til mig, det er sådan noget, man har en mand til«).


Dér i bilen befandt hustruen sig heldigvis ikke, idet hun foretrak en mere standsmæssig transport via komfortabelt tog og bus, og det var vældig heldigt, for netop som Deres udsendte forventningsfuldt sad og glædede sig over storheden i sin snarrådige og gedulgte litterære pilgrimsfærdsplan, blev han vinket ind til siden af en meget nutidig politimand i blåt og neongrønt tøj.

Inde på en lille parkeringsplads (formentlig indrettet til skatteplyndrings-formålet) var en snes betjente i gang med at håndtere lige så mange målløse bilister. En betjent, snedigt nær pensionsalderen for at udstråle autoritet, fortalte ham, at 'radaren' viste, at han havde kørt for stærkt. Hele 65 kilometer i timen i stedet for 50! »Men du är mycket häldig, ifölge skemaet kostar det kun 1.200 kronor«.

Bibliopaten blev så vred, at han fik tårer i øjnene. Mens han modstandsløst skrev under på blanketten, havde han fantasier om, hvordan bevæbnede forfattere som Hemingway, Edward Bunker ('Rovdyrfabrikken'), Frederic Forsythe, Hunter S. Thompson og William S. Burroughs ville have reageret, hvis en socialdemokratisk strisser havde stukket hovedet ind i deres bil og forlangt over 100 dollar, fordi de havde kørt 65 km på en motortrafikvej.

»Ha' en trevlig tur«, var politimandens afskedsbemærkning.


I snegletempo kørte Renaulten nu forbi Quality Hotel and Spa Selma Lagerlöf, Sunnes stolte hotel og konferencecenter med 300 værelser (med »hemvävda mattor på trägolv«), 26 suiter (»tio av dem präglade af kända personligheter som Karen Blixen«), to herregårdsrestauranter, 34 mødelokaler, 500 kvadratmeter udstillingsareal og Nordens største spa-anlæg (to fuldtidsansatte). Et dobbeltværelse koster 1.695 kr. for en enkel nat, men chaufføren, der endnu ikke havde sunnet sig, var ikke længere i Lagerlöf-humør og kørte videre.

Dagen efter, på den allerførste skidag, kørte chaufførens syvårige søn fro ud på den grønne løjpe, hvor han omgående faldt og slog sig. Mens han skreg hjerteskærende, og hans fædrene ophav, der frygtede det værste, ventede på redningssnescooteren, tænkte han, at han aldrig skulle have forbrudt sig mod moralen i Jerusalem.

Han skulle ikke have kastet sig ud i det ukendte. Han skulle aldrig have svinget af hovedvejen, men have fulgt den lige vej frem i stedet for at følge diverse bizarre indskydelser og tilbøjeligheder. Det hellige land ligger ikke i Mårbacka, når man er på vej mod familieferiens solbeskinnede Idre Fjeld. Skulle hans lille søn nu undgælde?

Svaret blæser i nordenvinden, men kendsgerningen var, at juniorbibliopaten havde brækket kravebenet og måtte loves en (dyr, formentlig) kompensationstur til skisportsstedet Isaberg, nord for Helsingborg, når han var frisk igen, for at udholde opholdet i den af vintersport fuldstændigt dominerede Idreby, der dog viste sig at have et godt folkebibliotek med mange gode bøger for både børn og voksne. Lagerlöf fyldte godt op på hylderne, men bibliopaten gik demonstrativt udenom.

Lillemanden ville hellere SBLE (spille) computer.

Quiz 9a: Hvilken svensk digter har skrevet en respektløs, men kærlig romanskildring af Selma Lagerlöfs sidste år på Mårbacka?

Quiz 9b: Hvilken nyligt afdød dansk litteraturprofessor (meget gammel) er skyld i, at Bille Augusts filmatisering af 'Jerusalem' fik en anden slutning end Lagerlöfs roman?Quizløsninger!
Quiz 8a om det bedste, der litterært set skete i 1965, var en drillert, idet der naturligvis ikke eksisterer én løsning. Alligevel gættede mange læsere 'rigtigt': 'Jens Munk' af Thorkild Hansen og 'Troldmanden' af John Fowles var dem, vi sigtede mod. (Vor redaktrice Susanne Bjertrup kom til verden det år, og det gør selvsagt ikke året ringere!).

Quiz 8b om tre værker, hvori sagnhelten Odysseus medvirker, var let for de fleste. Ud over de fire antikke værker, som Jesper Kruse nævner i hosstående læserbrev, kan nævnes: 'Odíssia' fra 1938 af den græske forfatter Nikos Kazantzákis (ham med 'Zorba'), svenske Eyvind Johnsons 'Strändernas svall' (på dansk 'Brændingens brus') fra 1946. Ludvig Holbergs 'Ulysses fra Ithacia', 'Ulysses' (1922) af James Joyce, Dantes 'Den guddommmelige komedie' samt Frank Hellers 'Odysseus eller de syv måner' (1925/27). Helt uden for nummer nævner flittige Vernes Asholt rumsonden 'Ulysses' fra 1990.

Inciterende Fowles
Kære Bibliopat!
Med din litterære smag in mente og opmuntret af det græske element i quiz 8b antager jeg, at svaret på 8a må være, at 1965 var året, da John Fowles' 'Troldmanden' første gang så dagens lys.
Selv læser jeg kun nødig litteratur med under 50 år på bagen, men på Bibliopatens talrige anbefalinger gjorde jeg for nylig en undtagelse med Fowles' - medgivet - stærkt inciterende epos om Nicholas Urfes farverige oplevelser på den græske ø Phraxos.
Phraxos var (eftersom den kun eksisterer i John Fowles' fantasi), en af de få lokaliteter i Det Græske Øhav, som Odysseus ikke fik besøgt på sin problematiske hjemtur fra Troja til Ithaka. Rejsen beskrives naturligvis i Homers 'Odysseen', men også 'Iliaden', Vergils 'Aeneiden' samt Ovids 'Forvandlinger' inkluderer Odysseus blandt dramatis personae.
Venlig hilsen Jesper Kruse, København


Vrinsk
Kære Bibliopat.
Angående pruhest fra din klumme i sidste uge, så kunne en finpudsning være: 'Mit liv som hest' af Marcel Prust.
Venlige hilsner Jan Willert, Lyngby


Hjulie og Alfa Romeo
Kære Bibliopat.
Kimærerne er et brillant nyt tiltag fra bibliopatklubben i PoliPosten. 'Stolthed og fordvogn' (af Jane Austin) er frydefuld. Jeg var engang i Det Kongelige Teater til 'Julie & Roméo' (med tryk på sidste stavelse), som en far forklarede sin lille datter. Han kendte åbenbart kun Alfa Romeo & Hjul.
Venlig hilsen Susanne Snemand (mit alias, og det er jo fastelavn i dag!) Kastrup
Knald morgenrøden frem
Kære Bibliopat.
Endnu et par kimærer: 1) John Steinway - forfatter til 'Tortilla in B Flat Minor' og 'Musik og mænd'. 2) Pearl S. Fuck - forfatter til 'Demand me in the Morning' - på dansk: 'Knald morgenrøden frem'. Disse forslag afslører sandsynligvis kvaliteten af de frasorterede.
Mange venlige hilsener Peter Gottlieb, København K

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu