0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I effekternes vold

Christian Dorph og Simon Pasternak fik blandet kritik for deres fælles roman, der på én gang vil være mordorgie og sædeskildring.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

RETROKRIMI. Simon Pasternak og Christian Dorph skildrer nogle særdeles blodige og sexfyldte dage i foråret 1975. Foto: Morten Holtum

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mord, sex og politisk maskespil er ikke ukendte ingredienser for krimigenren. Tværtimod.

Men hvad sker der, hvis man også kaster narkomaner, transvestitter, terrorister, sexsærlinge og forklædte nazister i gryden?

Det er helt sikkert, at man får sig en heftig smagsoplevelse.

Det er anmelderne enige om efter at have læst 'Om et øjeblik i himmelen', skrevet af forfatteren og højskolelæreren Christian Dorph og forlagsredaktøren Simon Pasternak.

Derimod er der forskel på, hvor mange krydderier kritikerne foretrækker.

Desorientering
Informations David Rehling kunne godt have ønsket sig, at der var skruet lidt ned for blusset.

Han mener, at fortællingen fortaber sig i en »heftig overdosering af virkemidler« og undrer sig, da den ene halvdel af duoen netop skulle være i besiddelse af en forlagsredaktørs disciplin.

Rehling mener ellers ikke, at det skorter på gode ideer i romanen, problemet er snarere, at de findes i hobetal:

»Som køkkenkunstnere, der vover at optræde hinsides kogebogens formaninger, må sande: Summen af alle krydderier er smagen af sæbe«.

»Læseren hensynker efterhånden i lige mængder déjà vu og tiltagende desorientering - navnlig som romanen i sin anden halvdel hvirvler sig ud i et mord- og blodorgie, der er tæt på at ville fordoble den danske kriminalitetsstatistik«.

Stor mundfuld
Hans Larsen fra Ekstra Bladet har samme oplevelse af, at romanen gaber over alt for meget, og konstaterer, at de løse ender flagrer til højre og venstre.

Han er dog ikke uden sympati for den store mundfuld: »Det er synd, for romanen er velskrevet. Men forvirringen sænker sig over læseren, jo længere man kommer i de alt for mange sider. Prøv igen - med lidt færre ambitioner«, lyder opfordringen.

For mange bolde
På bagsiden af krimien kan man læse, at bogen er »en stort anlagt fortælling om et årtis drømme og mareridt og om frigørelsens pris«.

Men måske er det stort anlagte netop svagheden i projektet, bemærker Kristeligt Dagblads Mie Petersen, der fremhæver romanens yderst velskrevne karakter. Det er dog ikke til at komme udenom, mener hun, at 'Om et øjeblik i himlen' favner så vidt, at den er på nippet til at knække midt over:

»Der er så mange bolde i luften på en gang, at det som læser kan være svært at få overblik over dem alle. Mord, voldtægt, pædofili, hård porno, vold, stoffer, økonomisk kriminalitet, ja, der er vel ikke den alvorlige forseelse, der ikke indgår i historien«.

»Opklaringen af det, det hele starter med, mordene på familien, fortoner sig indimellem helt ud i periferien, så man næsten er nødt til at minde sig selv om, hvad det er, de to politifolk er i gang med, og hvad det er, man læser: en krimi eller roman om 1970'erne på godt og ondt - og i dette tilfælde så absolut mest ondt«.

Klovnedragter og dyregebisser
Der er i sagens natur ikke noget ondt i at krydre sit sexliv, men Weekendavisens Klaus Rothstein må erkende, at han ikke føler sig opstemt af romanens bizarre sexeskapader:

»I løbet af et par meget intense dage dykker vi ned i en hidtil ukendt flom af skørlevned, som bl.a. omfatter så syg og grænseoverskridende sex, at det ikke engang er sjovt at læse«.

»Helt ærligt: når den seksuelle anomali omfatter svedende mænd i klovnedragter med gebisser af dyretænder, så er grænsen for min erotiske nysgerrighed overskredet ganske betydeligt«.

Rothstein må konkludere, at han aldrig helt kommer i himlen: »'Om et øjeblik i himlen' er en ambitiøs retrokrimi, som byder på noget af det mest dekadente og voldelige, jeg længe har læst«.

»Det er underholdende og ulækkert, og der er sikkert også en dybere pointe, som jeg bare ikke helt fattede, medmindre det vigtigste da er rejsen ind i politifolkenes 'forvirrede sjæle' (som det hedder i bagsideteksten). I så fald er jeg ked af at sige det, men det virker altså som et forfatterpar i be