0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Digter, politiker, geni, svindler - og kun 17 år gammel!

Bibliopaten er faldet over det engelske digtergeni Thomas Chatterton i en udgave af ugebladet Hjemmet fra 1929.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

VIDUNDERBARN. Thomas Chatterton, som han skulle have set ud som niårig. Kunstner ukendt. Foto: Pattypix

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Brugte De vinterferien til at læse historien om det 17-årige engelske digtergeni Thomas Chatterton?

Formentlig ikke, men Deres bedsteforældre læste den sikkert i sin tid.

Den kunne nemlig læses i ugebladet Hjemmet i udgaven fra 15. oktober 1929, som Deres Bibliopat naturligvis lægger inde med.

Det er en fantastisk historie skrevet af Sigurd Togeby, som ugebladet gav samme overskrift, som kan læses over denne klumme.

Et forslugent dyr
Chatterton er en besynderlig og tragisk skikkelse.

Han tog sit eget liv et par få måneder, før han fyldte atten år, men nåede inden at skabe stor poesi, tilmed i et sprog, som lå tre århundreder tilbage. Som om det ikke var nok, indskrev han sig også i historien som en stor dokumentfalskner!

Thomas Chatterton blev født i Bristol 20. november 1752, hans far døde tre måneder, før han blev født. Som helt lille var han ikke noget lys, men historien går, at de malede og forgyldte bogstaver på et gammelt nodehåndskrift på forunderlig vis tændte hans intellekt og fantasi.

Han stavede sig gennem håndskriftet og begav sig fra da af ud i læsningens verden som et forslugent dyr. Hans anden store kærlighed var den nærliggende kirke, St. Mary Redecliffe. Her var hans onkel graver, og han viste Chatteron hver en krog og krypt i den store kirke, ligesom de to på kirkegården læste navnene på de gamle sten og talte om fortidens bysbørn.

Den sære skrift
Onklens fortællinger var med til at skabe en myldrende verden af figurer og personer i Chattertons hoved.
Hvornår han begyndte at skrive selv, vides ikke præcist, men han lavede de første af sine berømte digte om munken Rowley i en alder af ni-ti år.

Rowley er en mild og flittig digtermunk fra Bristol, som har en rig og mægtig ven og mæcen. Omkring dette par skabte Chatterton en mængde andre eksotiske skikkelser, og her kunne historien såmænd godt slutte, men Chatterton fik ikke afløb for al sin kreativitet gennem sin poesi.

En dag fandt den sære dreng, ja, man skulle tro, det var løgn, nogle gamle kister i et lille rum over en af kirkens portaler. De viste sig at indeholde håndskrevne dokumenter fra gamle dage. Dem kastede Chatterston sig sultent over, og der gik ikke længere, før han kunne læse det fortidige engelske sprog og var i stand til at efterligne den sære skrift.

Hjemmelavet middelalderengelsk
Nu begyndte anden fase af Chattertons Rowley-skriverier. Han omskrev dem til engelsk fra det 15. århundrede.

Vel at mærke på gamle pergamentark og med gammeldags skrift. Chatterton præsenterede det færdige resultat for sin lærer og fik herefter mod til at lade Bristols antikvitetshandlere se på sine 'gamle' dokumenter.

De bed også på, og så var vejen banet for Chatterton, der hurtigt fik en pæn forretning op at stå gennem salg af sine velbevarede og letlæselige poesidokumenter - skrevet af ham selv på et hjemmelavet middelalderengelsk, som han krydrede med inspiration fra Geoffrey Chaucer og Alexander Pope.

Drøm om berømmelse
Eftertiden stemplede i hvert fald i første omgang Chatterton som en litterær svindler, men Sigurd Togeby stiller i sin store artikel spørgsmålet, om Chattertons svindel i virkeligheden var drevet af den unge mands ønske om at få sine romantiske digte i en så gammel klædedragt som muligt - både hvad angår sprog og medie.

Chatterton fik også smag for journalistik og gik på jagt efter selv at finde en mæcen. Han kontaktede rigmanden og kunstkenderen Horace Walpole, der i første omgang lod sig narre af en 'Rowley-afhandling' fra 1400-tallet, som Chatterton selv havde lavet.

På et tidspunkt begyndte Chatterton at interessere sig for politik og skrive til magasinerne i London, men han måtte også selv til storbyen, livet igennem var han drevet af en drøm om berømmelse.

De kostbare Rowley-dokumenter
Mødet med storbyen gik godt, men hans redaktører var målløse over at møde den unge splejs, der havde skrevet så mange artikler til dem.

I London arbejdede Chatterton dag og nat, han skrev i de fleste magasiner og begyndte også at skrive sange og en enkelt komisk opera.

24. august 1770 gik Chatterton som sædvanlig op på sit værelse. Her rev han alle sine manuskripter i stykker og drak vand, som han havde blandet arsenik i. Næste morgen blev han fundet død. Det blev stort set ikke bemærket, kun få huskede ham og først og fremmest som finderen af de kostbare Rowley-dokumenter.

En mester i versemål
Siden er hans ry vokset. I vore dage fremstår han, hvad enhver kan forvisse sig om via nettet, som en pioner i engelsk digtning.

Allerede Togeby satte ham i perspektiv:

»Det var ham, der