0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Er Grønspættebogen en hellig bog?

Bibliopaten slipper ikke Anders And og Carl Barks lige med det samme, og får i denne gang støtte fra endnu en dogmatisk barksianer, nemlig religionsforskeren Mikael Rothstein.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den verdensberømte Anders And tegner, Carl Barks, der bor i Grants Pass i Oregon i USA. Foto: Søren Vinterberg

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er dem, der mener, at religion er en trussel mod folkesundheden.

Og der er dem, der er helt sikre på, at fugleinfluenza er det.

Til dem, der i lyset af fugleinfluenzaen er bekymrede på vegne af indbyggerne i Andeby, siger vi: Bare rolig!

Hidtil har de kære ænder kunnet klare hvad som helst, også rumvæsner, zombier og troldmænd, så selvfølgelig klarer de også en asiatisk baktusse.

Støtte fra religionsforsker
Men hvad så med truslen fra overtro og religion, spørger vor læser nu? Well, gode folk, professor Richard Dawkins fra Oxford University eksempelvis, betragter religion som roden til alt ondt. Er der i lyset af, eller rettere:

Mørket fra tidens fundamentalisme grund til at frygte, at religiøs forblindelse vil rulle ind over byen som Kornelius Blisand i sin tid grundlagde?

Nej!, siger ikke blot Deres bibliopat, men også - og ikke mindst - religionsforsker Mikael Rothstein, hvilket vi er meget taknemmelige over.

Andeby - et religiøsløst samfund
På baggrund af sidste uges klumme har MR sendt os en endnu ikke publiceret dybtgående analyse af, hvordan religiøse forestillinger gør sig gældende i ur-Andeby, altså den version af Andeby, som Carl Barks tænkte - og tegnede. MR, der til vor glæde viser sig at være dogmatisk barksianer, går overmåde systematisk til værks. Vi vil tillade os at sammenfatte hans konklusioner således:

1) Institutionaliseret religion findes ikke i Andeby, ja, Andeby er måske verdens eneste religionsløse samfund. »Andeby er præget af nogenlunde lige dele rationalisme og skepticisme på den ene side og magi, hekseri og trolddom på den anden«, skriver Rothstein.

2) Ænderne har simpelthen ikke sans for religion. Populærreligion er der masser af, men ænderne er ligeglade. »De navigerer i religiøse universer, men ser det ikke. Man kan hævde, at de befinder sig på et præ-sekulært erkendelsesniveau, og at religion er så selvfølgeligt for dem, at de ikke reflekterer over det - men det passer ikke. Andeby er uomtvisteligt præget af oplysning og rationalisme!«.

3) Kristendom er kun perifert til stedet i ændernes univers. Rothstein sporer en stærk og velkonsolideret sekularisme i Andeby. (Det er faktisk kun, når en engel og en djævel slås om ændernes samvittighed, »at kristen mytologi og etik viser sig som en grundlæggende symbolstruktur i Andeby«). Rip, Rap og Rup fejrer jul omkring 25 gange, men grundlæggende er julen i Andeby en myteløs kult. »Der er tale om jul uden Jesus«.

4) Andeby har ikke noget problem med statsstøttet religion. »Statssubsidieret religion spiller kun en rolle, når ænderne besøger mayaerne, den glemte dal i Usleravnekrog eller støder på de gamle grækere«.

5) Der er ikke meget sex i Andeby, men fraværet af religion er endnu mere markant. Rothstein konkluderer: »Religion er stærkere tabueret end sex«.

6) Grønspættebogen er ikke en hellig bog. Selv om Grønspættebogen tilsyneladende indeholder alle oplysninger i verden (ligesom fundamentalister mener, Koranen og Bibelen gør det) peger det ikke i retning af religion. »Værket ligger i forlængelse af den encyklopædiske tradition, som blev født i oplysningstiden, hvor videnskab og filosofi manifesterede sig i intellektuel opposition til den mytopoetiske religion«. I øvrigt er Grønspætterne et sekulært spejderkorps - »der er helt enkelt intet kildebelæg for at hævde andet«.

Efterlivsforestilling?
Mikael Rothstein giver os i øvrigt ret i, at Anders Ands eneste hit, 'Den hulkende sømand', oprindeligt hed 'The Screamin' Cowboy', som vi antog det i sidste uges klumme