Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SIMON FALS (arkiv)
Foto: SIMON FALS (arkiv)

nedskæringer. De største besparelser på biblioteksbudgetterne finder man i Region Hovedstaden, hvor kommunerne samlet har sparet hele 205 millioner kroner, svarende til 18 procent, siden 2007

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Biblioteker taber budgetkamp – igen

Syv ud af ti biblioteker skal spare, imens teatre og museer får mere.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er synd for folket og læselysten.

Sådan lyder meldingen fra Danmarks Biblioteksforening, efter at en ny opgørelse fra kulturtidsskriftet Søndag Aften af de kommunale budgettal viser, at danske biblioteker atter må spare i 2013, mens kulturområdet på landsplan undgår besparelser.
LÆS OGSÅ

»Det er urimeligt, at en af de bærende kultur- og læringsinstitutioner må holde for i en grad, som de andre kulturinstanser ikke skal. Bibliotekerne er med til at sikre demokrati og læselyst. Det er meget, meget beklageligt, at man bliver ved med at udhule en af samfundets vigtigste bastioner«, siger formanden i Danmarks Biblioteksforening, Vagn Ytte Larsen.

Han mener, at de kontinuerlige besparelser bunder i, at bibliotekerne traditionelt set er den største udgiftspost i kulturbudgetterne.

Og derfor tror mange kommunalpolitikere, at man sagtens kan tage lidt, uden at det får store konsekvenser.

Man kører bibliotekerne i sænk Men det er utaknemmeligt over for bibliotekerne, hvad angår indsatsen for at tænke innovativt og kreativt, siger Vagn Ytte Larsen og fremhæver, at flere biblioteker har overtaget nye opgaver fra Borgerservice, ligesom mange biblioteker er begyndt at udbyde it-kurser og døgnåbne lokalfilialer.

»Bibliotekerne har i forvejen været hårdt ramt de seneste år, og selv om man ikke nødvendigvis mærker besparelserne fra den ene dag til den anden, så kører man en kulturel og dannelsesmæssig institution i sænk ved at fortsætte med at skære i budgetterne«, siger lektor, dr.phil. Maria Fabricius Hansen, der forsker i kulturinstitutioner ved Aarhus Universitet.

Hovedstaden sparer mest

Siden 2007 er de danske biblioteker blevet beskåret med 14 procent, mens bevillinger til museer og teatre er steget med henholdsvis 22 og 23 procent. De største besparelser på biblioteksbudgetterne finder man i Region Hovedstaden, hvor kommunerne samlet har sparet hele 205 millioner kroner, svarende til 18 procent, siden 2007. »Økonomien er stram i kommunerne, og vi er underlagt en budgetlov, hvor vi straffes økonomisk, hvis vi overskrider de aftalte budgetrammer. Det kan mærkes på alle større serviceområder«, siger formand for kulturudvalget i Kommunernes Landsforening Jane Findahl.LÆS OGSÅ »Hvordan man prioriterer mellem de forskellige områder, er i sidste ende en politisk beslutning i den enkelte kommunalbestyrelse«, tilføjer hun og nævner et betydeligt fald i udlånet og en stigende digitalisering af biblioteket som mulige grunde til, at kommunerne sparer. Ifølge Vagn Ytte Larsen kræver bibliotekernes nye opgaver dog ressourcer der, hvor digitaliseringen hjalp med at spare. »Så den forklaring køber jeg ganske enkelt ikke«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden