Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ida Marie Hede lader i sin fantasifulde prosa ånd og stof, levende og døde pleje omgang med hinanden.
Foto: Sofie Amalie Klougart

Ida Marie Hede lader i sin fantasifulde prosa ånd og stof, levende og døde pleje omgang med hinanden.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

5 hjerter: Ida Marie Hede skriver bedårende om kropsvæsker, bakterier og døde

Det poetiske kammerspil 'Bedårende' sprudler af humor og stof til eftertanke, når biologiske begreber omdannes til fantasifuld prosa.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ida Marie Hede interesserer sig for materie og sjæle. De menneskerester, der undslipper eller trænges ude af normalbevidstheden: hår, negle, bakterier, døde. Den krop, der er alt for materielt nærværende til, at vi kan kapere det, de kroppe, vi forsøger at kapere i deres fravær. Mikrobiologi og dødekult, tankernes omgang med det, vores normale opmærksomhed ikke perciperer.

Hedes nye bog er et kammerspil for mor, far og lille datter: »B er en voksen kvinde, hun har en rombeformet røv.// Q er en voksen mand, han har en firkantet røv.// Æ er lille«.

Vi følger udvekslingerne mellem dem, og mellem dem og omverden – udvekslinger af bakterier, kropsvæsker og andre afsondringer. Æ glider ud ad fødselskanalen og smøres ind i beskyttende bakterier. Æ rulles hen ad metrogulvet og afgiver spyt, hudflager, sved, mens hun modtager jord, cigaretskodder og fluevinger. Men Æ udskiller også sin egen skygge – noget immaterielt, der ikke desto mindre tildeles samme status af restprodukt, overskud, affald, som kroppens materielle udsondringer.

Sammenhængen mellem alt det vi er og gør

’Bedårende’ er en bog om kontinuiteter, ikke bare mellem det sjælelige og det materielle, men også mellem menneske og omverden, det materielle og det imaginære, de levende og de døde.

Kontinuiteten mellem det sjælelige og det materielle: et skænderi, der hænger slattent i gardinets hvide stof. At få et nyt temperament overført gennem bakterierne fra et andet menneskes lort. Kærligheden som en telefonisk fysisk energi.

Kontinuiteten mellem den materie, mennesket er gjort af, og den materie, som dets omverden er gjort af: moderen, der betragter sin lille datter og ser »Et uforudsigeligt landskab. Sandbunker gennemvædet af saltholdigt vand, den slags landskaber, der er lyserøde selv om vinteren«.

Kontinuiteten mellem det materielle og det imaginære: En nedsynken i materien kan blive til en nedsynken i fantasiens mytiske underverden. Når B og Q synker ned i sofaen, synker de ned i tis og gråd og lagkagerester, eller de synker ned i et drømmelandskab af mosegrund, opløst træværk og dukkelignende menneskekroppe. Kontinuiteten mellem de levende og de døde: Vi får at vide, at »der er indrettet et rum i Bs hjerne til de døde.// Her er de døde animerede« – og dette rum bliver til et eget tekstrum i bogen, et ’Dødeessay’, der breder sig over 50 sider. Det handler ikke mindst om den døde far, om at internalisere den døde far. Og igen gøres den mentale operation til noget fysisk: at begrave liget i kroppens krypt, at få det ind i sine tarme. Ånden er stof; livet efter døden er bakteriernes evige videreliv; krypten er både kødelig og luftig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skønhed i tis og lort

Det er ikke bare poetisk og filosofisk, når Hede i sin lige så præcise som fantasifulde prosa lader ånd og stof, levende og døde pleje omgang med hinanden, det er også morsomt: »Villavejsidyllen har ingen røv, men hvis den havde, ville det være en udspilet én«. »Er gæsterne alle sammen døde ligesom kroppen her, skal de lige have deodorant på?«. »Jeg ved at min fars lig har en tvivlsom status for kvinderne herinde«.

I bedste forstand, i hele ordets spændvidde, er også bogens egen prosa

Hvad med titlen, ’Bedårende’? Ordet forekommer to steder i bogen: Bedårende er den sovende mand for det forelskede natteblik, der ser ham ligge lig, opløst i øjenvipper, hud og hår. Bedårende er den lille datter for det moderblik, der betragter hende som lyserødt landskab. Noget af det stærkeste i bogen er portrættet af barnet som et væsen, der boltrer sig uhæmmet i lige dele materie og fantasi, udklædningstøj og beskidte Disney-leggings, på én gang ulækker og yndig, bedårende og en lille dåre, med snottet hængende ud af porcelænsnæsen og science fiction emmende fra fingrene. Med dette pigeportræt leverer Hede et smukt bidrag til »det gurleske«, den aktuelle opvurdering af det pigede som en legering af yndigt og ulækkert, pailletter og snot, glimmer og kraft.

Sat på spidsen formår Ida Marie Hedes prosa at vise os, at tis og lort og snot og lig og bakterier kan være bedårende. På en måde så vi også mindes om ordets betydning af at gøre til dåre, at hensætte os i en tilstand uden for normalbevidstheden. I bedste forstand, i hele ordets spændvidde, er også bogens egen prosa bedårende. En på én gang mikrobiologisk og spiritistisk seance.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden