Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

21 noveller af unge forfattere er en rørende oplevelsesrejse rundt i Europa

Rejsenoveller fra et flot mylder af unge forfattere

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hay Festival er ny for mig, men viser sig at være en international organisation, der i samarbejde med Unesco udgiver antologier og holder festivaler rundt om i verden, blandt andet har man været i Colombia, Nigeria og Libanon.

For første gang står festivalen bag to antologier, rettet mod børn og unge, og det er sket i samarbejde med kulturhovedstaden Aarhus og Gyldendal. I alt er 36 forfattere under 40 år udvalgt af en jury på tre, heriblandt danske Kim Fupz Aakeson. Bøgerne hedder ’Lige her’ og ’Lige nu’, og det er sidstnævnte, der omtales her.

21 meget forskellige forfattere fra blandt andet Portugal, Frankrig, Østrig, Rusland og Danmark er kommet med bidrag, illustratorerne stammer også mange steder fra, mens flokken af oversættere, der rimeligt nok får en lige så fyldig præsentation som de skrivende og tegnende, naturligt nok er danske.

Resultatet eren lille tæt bog fuld af oplevelser, følelser og fantasi. For børn synes jeg ikke, den er, men for unge og for voksne, der vil finde noget for enhver smag, og uden undtagelse af fin kvalitet. Emnerne går fra kærlighed af enhver art over besværlige og spændende rejsekammerater til de ufrivilligt rejsende, flygtningene.

Sidstnævnte er hovedpersonerne i en novelle af danske Sarah Engell, som i ’Det vi har mistet’ tager os med på en drivende båd på Middelhavet, en oplevelse, der fik mig til at stortude. Af en ganske anden og måske mere intellektuel karakter er fantasyfortællingen ’Lost in Transformation’ af østrigske Cornelia Travnick om et ungt væsen, der står på nippet til at skulle vælge køn. Dén novelle kan danne udgangspunkt for en virkelig god samtale om køn og roller og meget andet. Flere af novellerne handler om fandenivoldske rejser som tyske Finn-Ole Heinrichs ’Pekka Style’ om to børn, der stikker af. Man synker et par gange, mens 9-årige Pekka viser vej til busstationen, hvor »ansigterne ligner noget som nogen ved en indskydelse har modelleret af kødpølse«.

Der er masser af tanker og guf af enhver art i ’Lige nu’.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden