Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Pr-foto
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Kortfattet' bog om 15.000 års danmarkshistorie er et forrygende stykke folkeoplysning

Asser Amdisens bog med den ualmindeligt lange titel 'En ualmindelig og kortfattet Danmarks historie – fra begyndelsen til enden' er fortalt med både udblik og mod.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For omkring 20 år siden udgav historikeren Søren Mørch bogen, som han kaldte ’Den sidste Danmarkshistorie’. Det var selvfølgelig gjort som en provokation, men var også udtryk for den generelle tendens til at bidrage aktivt i forsøget på at aflive nationalstaten i den europæiske integrations navn. I stedet blev integrationen senere aflyst, og nationalstaten har aldrig haft det bedre. Den udvikling har medført, at det at være dansk og dansk historie i den grad har fået en renæssance. Igennem de senere år har vi fået en række forskellige tolkninger lige fra Knud J.V. Jespersens ’Historien om danskerne 1500-2000’ og Bo Lidegaards ’En fortælling om Danmark i det 20. århundrede’. Dertil føjer sig et stort antal historiske film og senest af DR’s ’Historien om Danmark’.

Der bliver med andre ord fortalt danmarkshistorie alle vegne, og man kan som læser derfor med god ret spørge sig selv, om vi har brug for flere udgaver af danmarkshistorien?

Svaret er, at det har vi, hvis fortællingen giver mening. Det gør Asser Amdisens udgave af danmarkshistorien. Amdisen har et klart og tydeligt svar på, hvorfor han vil skrive en danmarkshistorie, og det giver hele fremstillingen en rød tråd i hele hans tour de force gennem 15.000 års historie.

Hele bogen er skrevet ud fra et dedikeret fortællerhjerte og en sand kærlighed til historien – og særligt den gode historie. Det kræver mod at gøre det, da Amdisen giver en akademisk kindhest til tendenser, som enten har forsøgt at gøre historiefaget til et næsten naturvidenskabeligt sandhedsøgende fag eller har fornægtet den store historie i socialkonstruktivismens hellige navn.

Bogen er skrevet som et stykke folkeoplysning i højskolens ånd. Det er en befriende bog, som er skrevet uden noter eller videnskabelig tyrker-musik. Men bag den læservenlige og indbydende tekst står forfatterens overlegne kendskab til central forskning og store kildegrupper. Derfor er det muligt for forfatteren i løbet af den lange fortælling at stoppe op og dvæle ved udvalgte passager af historien. Forfatteren bringer læseren tættere på historiens nøgleaktører og dramaet omkring dem og bevarer samtidig forbindelsen til den store historie, uden at fortællingen forsvinder i detaljer.

Bogen kan sagtens læses som periodevis nedslag i historien ud fra interesse, men det helt store udbytte får man som læser, hvis man vælger at lade Asser Amdisen tage en i hånden og tage turen gennem det hele fra oldtid, det sidste kongemord, over reformationen helt frem til Danmark i en globaliseret arbejdsdeling.

Uanset hvilken periode forfatteren beskriver, har Amdisen et skarpt blik for de prægnante og lærerige historier. Han formår med raffinement at få afkræftet myter og refererer løbende diskussioner om udlægningen af historien. Selv om det er danmarkshistorie, Amdisen har skrevet, er det ikke en fortælling, som lukker sig om sig selv, idet forfatteren har et konstant blik på omverdenens betydning for det, som vi kalder vores historie.

Uden at bruge megafon får Amdisen med sin syntese vist, at meget af det, som vi kalder dansk historie, er påvirket eller imiteret fra udlandet. I en tid, hvor der er rift om at formidle og fortolke danmarkshistorien, er det en nydelse, at det gøres af en historiker, som mestrer sit stof og tør slå et slag for den store fortælling. Amdisen er ikke bare en eminent fortæller, men han er også en modig historiker.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden