Jespersens barnebarn, Margrethe Neergaard, har skrevet bogen ’Gør det nu! Kaptajn Jespersen og stavgymnastikken’.

Jespersens barnebarn, Margrethe Neergaard, har skrevet bogen ’Gør det nu! Kaptajn Jespersen og stavgymnastikken’.

Bøger

Svend Brinkmann anmelder bog om stavgymnastik: »Fat staven, mand! Gør din træningspligt!«

Kaptajn Jespersens barnebarn Margrethe Neergaards bog ’Gør det nu! Kaptajn Jespersen og stavgymnastikken’ er skæg, men den kunne have vundet ved at sætte ham mere ind i hans egen tid.

Bøger

Fitness har længe været tidens største ’sportsgren’. Det gælder om at være trimmet og fit. Målet er at få store, flotte muskler, som tager sig godt ud i spejlet. I det fitnesscenter, jeg indtil for nylig var medlem af, var der et spejl med en tekst på, der opfordrede den svedende til at tage en muskelselfie og dele billedet på de sociale medier. Idealet ser ud til at være en narcissistisk sjæl i et sundt legeme.

Engang var det ikke fitness, men stavgymnastikken, der var nationens største sport. Fra slutningen af 1920’erne og i 25 år var Kaptajn Jespersen energisk vært for Radioens Morgengymnastik, der blev sendt direkte hver dag kl. 7 om morgenen.

Han blev en af de kendteste danskere og optræder med egen radiostemme i et afsnit af ’Matador’, hvor Mads Skjern laver morgengymnastik, mens Doktor Hansen nøjes med at ligge i sengen og høre udsendelsen, mens han læser avis og spiser morgenmad.

Sådan var det: Nogle danskere hoppede rundt med staven under Jespersens instruks, men andre blot lyttede med, men lyttede – det gjorde man!

Kaptajn Jespersens ideal var det klassiske: en sund sjæl i et sundt legeme. Hans udsendelser var mindst lige så opbyggelige for sjæl og ånd som for kroppen. Det gjaldt ikke om at få store muskler for at tage sig godt ud på fotografier. Målet var en rank og stærk krop for det livsduelige og virkelystne menneske. Flid og disciplin var nøgleord. Og i modsætning til dagens grænseløse formning af kroppen var det tilstrækkeligt med de 15 minutters daglig stavgymnastik. Stavgymnastik var (og er) ikke en ekstremsport, men et lille, dagligt ritual.

Som Jespersen selv er bogen en smule militaristisk i sin stramme staccatoform, men også meget humoristisk og elskelig

Jespersens barnebarn, Margrethe Neergaard, har skrevet bogen ’Gør det nu! Kaptajn Jespersen og stavgymnastikken’. Neergaard er selv leder af Kaptajn Jespersen Instituttet og har ført de gamle idealer videre. Der er noget både fint, morsomt og arkaisk ved gennemgangen af Jespersens liv og bevægelsesfilosofi. Som Jespersen selv er bogen en smule militaristisk i sin stramme staccato-form, men også meget humoristisk og elskelig.

Mange gange lyder Jespersen som en tidlig coach: Han prædikede »ansvar for egen sundhed« og sagde: »Gør det nu!«, for »den største sejr vinder du over dig selv!«.

Men i modsætning til vore dages coaches for krop og sjæl var Jespersen alt andet end individualist. Målet var ikke at realisere sit fulde potentiale som individ, isoleret betragtet, men at gøre sin pligt i samfundet. Og Jespersen selv var tydeligvis en mand med et stort hjerte og en interesse for andre menneskers ve og vel.

I et interview fortalte Jespersen om sit største ønske i tilværelsen: »Altid at kunne leve op til sin tid, at kunne dø med oprejst pande, uforfærdet i faren, tålmodig i lidelsen og frimodig i døden«. Hvis vore dages coach er som en empatisk, forførende terapeut, var Kaptajn Jespersen mere som en Oberst Hachel – formel og kontrolleret.

Bogen gennemgår kort Jespersens liv og slutter med instruktioner i stavgymnastikkens øvelser, illustreret med sort-hvide fotografier, der formentlig er omkring firs år gamle. Det er en skæg bog, som dog isolerer fænomenet Kaptajn Jespersen en smule for meget fra hans tid. Det havde været lettere at forstå fænomenet – og kontrasten til vore dage – med en større opmærksomhed på de historiske omstændigheder, hvorunder han blev så udbredt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden