Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning:: Mette Dreyer/Politiken-Tegning

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kære bogdoktor, hvad findes der af litteratur til en sweatermand?

Måske Stefan Zweigs historie om en premierløjtnants åndelige genfødsel efter »årelang følelseslunkenhed« kan hjælpe en »normal« læser. Jes Stein Pedersen byder atter velkommen og ordinerer gerne en litterær pille eller to i sin brevkasse 'Åben konsultation'.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vor læser skriver:

Kære Klinik, jeg føler mig kedelig. Jeg er sådan en sweatermand (Redgreen), der ikke rigtig er med på noderne. Jeg trænger til at blive rusket op i, men tænder ikke på alle de nymodens bøger om alle de ’vilde’ måder, man kan leve på. Hvad findes der af litteratur for os normale, som trænger til at blive rusket i? KH Kim L., Aalborg

...

Doktoren svarer:

Du kan ikke vide, hvor glad jeg er for dit spørgsmål, Kim, for netop i denne uge er der premiere på ’Farvel til Europa’ om Stefan Zweig, og jeg tror, du vil elske at læse hans novelle ’En fantastisk nat’, som fås for en femmer i ethvert antikvariat.

Zweig (1881-1942) er først og fremmest kendt for erindringerne ’Verden af i går’. Hans manende og dystre karakteristik af Europa, efter at Hitler kom til og ødelagde alt det, han holdt af både i hjembyen, Wien, og i Europa som sådan. Zweig fik aldrig skrevet en ’stor’ roman, men han var en mesterlig novellekunstner, og ’En fantastisk nat’ handler kort og godt om en 36-årig premierløjtnants åndelige genfødsel. I løbet af et enkelt nat bryder han ud af »årelang følelseslunkenhed«.

Det begynder på en væddeløbsbane, hvor han vinder store gevinster med en talon, der ikke er hans egen. Det har han det i første omgang dårligt med, for han er virkelig en mand, der står ved sine idealer, men da han sluttelig konfronterer sig selv med det, han har gjort, opdager han, at han ikke skammer sig. Han ved, at han bør skamme sig, men han opdager, at han til sin forbløffelse er – ligeglad.

»Jeg havde anklaget mig selv (…) og intet skete. Pludselig – i et grelt bevidsthedens lynglimt, som om en tændstik pludselig tændtes og blev holdt over tusmørket – blev det mig bevidst, at jeg bare ville skamme mig, men faktisk ikke gjorde det, ja, at jeg endog dybest set var stolt, jo rentud lykkelig over min tåbelige bedrift«.

Episoden ender i en meget dybere erkendelse af, hvad det er for et liv, han har levet:

»Jeg forstod, at min evne til at føle lidenskab kun havde været forvreden og trådt under fode af samfundskonveniensen, af det tyranniske gentleman-ideal – men at livets hede strømme rørte sig i mig såvel som i alle andre, blot dybt nede, helt nede i de tilstoppede kilder og gange«.

Zweig varen stor tilhænger af Freuds tanker, og premierløjtnanten oplever dybest set, at der ingen sammenhæng er mellem overjegets dekreter, og hvad han faktisk føler på en lang række områder. På den ene side er han lykkelig over tilværelsen i sin trygge, privilegerede hjemby, Wien, som han beskriver således:

»Den blødagtige og vellystige by, der som ingen anden dyrker den promenerende, elegante, betragtende og dagdriveriske livsform og uddanner den til rentud kunstnerisk fuldkommenhed, til et livsmål i sig selv«.

På den anden side har han (som mange af Freuds klienter oplevede det) reelt været undertrykt af den opulente udvendighed og bornerte småborgerlighed.

Det interessante ved Zweig, som i disse år oplever en fortjent renæssance i form af film, nyudgivelser og nyoversættelser rundt om i verden, er, at han netop selv holdt på formerne. Han var altid nobelt klædt, var både bogstaveligt og i sine fiktionsværker jakkesættets trofaste forsvarer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han forstod ikke den nye vilde kunst, var ikke til tolvtonemusik og jazz, men hvad angik forholdet mellem det ydre og det indre, har hans bøger samme pointe: Man behøver ikke tage bananskørt på for at være en vild sjæl! Også de, der går med sweater eller pressefolder, kan være passionerede, og det, som det i hvert fald gælder om at undgå, er de uoverensstemmelser mellem det liv, man lever, og det, man (af en eller anden grund) føler, man bør leve, som skaber neuroser og depression.

Så Kim: Når den sprøde prosas store psykolog, Stefan Zweig, er tilbage i biograferne netop nu (og indirekte var det med Wes Andersons pragtfulde ’The Grand Budapest Hotel’ i 2014), så kan jeg altså ikke lade være med at anbefale dig og din (gamle) sweater at stifte bekendtskab med forfatteren, der så alt det, mennesker går og gemmer på inde under tøjet, så klart.

Skriv til mig, hvis du sporer en effekt!

PS: Og lad bare skægget stå.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden