Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Caspar Eric
Foto: MELISSA KÜHN HJERRILD

Caspar Eric

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er fuldstændig umuligt at opdrive en Caspar Eric-bog i Nordjylland

Udbuddet af den litteratur, der får priser, er mindre uden for hovedstaden, viser ny undersøgelse af det fysiske bogsalg.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har man som læselysten appetit på en af de 101 nyere danske bogudgivelser, som i 2015 og 2016 blev nomineret til en af landets litteraturpriser, er det ikke ligegyldigt, hvor man befinder sig.

I hvert fald hvis man går til den lokale boghandel eller supermarked for at få stillet trangen, for der er stor forskel på hvilke af de kanoniserede kvalitetsbøger, som faktisk står på hylderne.

Mens man vil kunne finde DR-korrespondent Puk Damsgårds ’Hvor solen græder’ om borgerkrigen i Syrien i både boghandler og supermarkeder landet over, er det anderledes svært at få fat på for eksempel den prisvindende digter Caspar Erics ’Nike’ uden for hovedstaden. Ingen af landets supermarkeder har den, og i Region Nordjylland føres den slet ikke i nogen fysiske butikker.

Der er en skærpet konkurrence for boghandleren, som ikke kan tjene det ind på dagligvarerne at sætte bogprisen ned

Nedslagene stammer fra en ny rapport fra Bog- og Litteraturpanelet under Slots- og Kulturstyrelsen, som følger udviklingen på bogmarkedet. Konsulent i bogbranchen Marie Bilde Rasmussen, der har en fortid som digital produktionschef i Gyldendal, har for panelet undersøgt, hvilke bøger man fysisk kan gå ind og købe i butikkerne.

Det største sortiment findes i hovedstaden, mens det bliver mindre i det øvrige land med Syddanmark og Nordjylland i bunden. Kundegrundlaget er mindre der.

»Det gør det naturligvis svært at opretholde et lige så bredt sortiment. Og vi kan se, at uden for hovedstaden sker der også en opprioritering af de mere sikre genrer. Det skyldes, at man køber færre bøger inden for de genrer, der ikke går så hurtigt«, siger Marie Bilde Rasmussen.

Er man i Nordjylland, kan det være sin sag at finde bøger om emner som historie og arkæologi, kunst, kultur og sprog, lyrik, almen skønlitteratur eller samfund, økonomi og jura. Her udgør rejsebøger, mad og drikke, sundhed og personlig udvikling, krimi eller romantik og erotik en større del af udvalget.

Overordnet tegner rapporten et billede, hvor boghandler og supermarkeder har indtaget forskellige roller siden liberaliseringen af bogmarkedet fra år 2000. Boghandlerne har et stort og varieret sortiment, og man kan mindst et sted i landet finde 23.951 af de 24.057 titler, undersøgelsen medtog.

»Boghandlens kunder må formodes at komme for netop bøger. Der skal være noget at vælge imellem, og man skal være rimelig sikker på at kunne få det, man kommer for. I supermarkedet svarer sortimentet til andre varegrupper: et lille, hurtigt sortiment af det mest velkendte, som kan friste hurtigt«, siger konsulenten.

Uafhængige har mest kvalitet

Supermarkederne er store på de genrer, som sælger godt.

»Det er masser af krimi, mange historiske romaner fra en lille række forfatterskaber samt rejsebøger. De har kun 4 procent af de bøger, som boghandlerne har, men inden for de her genrer har de mellem 15 og 20 procent med krimier som den klart største«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Boghandlere vil måske mene, at netop disse bøger også kunne være deres bestsellere, men i dag står de i supermarkedet til langt lavere priser, end de kan tilbyde?

»Der er jo mange kunder i supermarkedet, som ikke nødvendigvis ville være gået i boghandlen, så man kan ikke antage, at det er ren kannibalisering. Men de mest sælgende genrer er til stede alle steder, og der er en skærpet konkurrence for boghandleren, som ikke kan tjene det ind på dagligvarerne at sætte bogprisen ned«, siger Marie Bilde Rasmussen.

Hun peger på, at de uafhængige boghandler uden for landets store kæder, når det kommer til kvalitetslitteraturen, udmærker sig ved at have det bredeste udvalg af titler. Men går alt andet galt, kan den akut trængende altid få fingre i en af forfatteren Ken Folletts historiske romaner, viser undersøgelsen.

Han tegner sig med ’Giganternes fald’, ’Uendelige verden’ og ’Verdens vinter’ for tre af de syv titler, som er til stede i alle de undersøgte udsalgssteder. Det samme gælder Jens Henrik Jensens krimi ’De frosne flammer’ og Stefan Ahnems ’Atten grader minus’ – ved siden af Politikens ’Turen går til Prag’ og ’Turen går til Tenerife, La Gomera, La Palma & El Hierro’.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden