Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krimiforfatter Michael Katz Krefeld. Nu har han skrevet 'Pagten', som er et klassisk gangsterdrama.
Foto: Tobias Nicolai

Krimiforfatter Michael Katz Krefeld. Nu har han skrevet 'Pagten', som er et klassisk gangsterdrama.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyt bind i serien om privatdetektiven Ravn: 'Pagten' er et økonomisk velskrevet gangsterdrama

Michael Katz Krefelds har udgivet endnu et bind i den populære serie om privatdetektiven Ravn. Det er et gedigent og godt håndværk.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu er der gået fem år, siden den forhenværende alkoholiker og politimand, og nuværende tørlagte privatdetektiv, Ravns kæreste, Eva, på både brat og bestialsk vis blev slået til døde. Ravn har haft andre sager igennem Michael Katz Krefelds fire krimier om ham, uden at denne sag med stort S i hans liv er blevet opklaret. Tværtimod har den hele tiden været der hele tiden som traurig baggrundsstøj i hans nette husbåd ved den københavnske kaj. Men i dette femte opus om hans meritter, ’Pagten’, kommer nye spor for en dag.

Eva viser sig at være blevet ombragt præcis samme dag, som en motionscyklende politibetjent fik sin terminale bekomst. På eksakt samme måde. Et velanbragt slag i hovedet, som kan ligne hvad som helst. Et gok med en fin hammer eller et groft fald mod en stor sten. Endnu mere mystisk. Disse to havde en aftale samme dødsdag.

Disse sammenfald bliver startskuddet til et gennembrud i sagen for Ravn. Men det, der synes et knæk af en gåde, viser sig at være en kuldslået iscenesættelse. I et arrangement, som får vor antihelt ind i en umage alliance med den ukrainske gangster Kaminsky, ærkefjenden fra tidligere bøger, hvis hustru Ravn i øvrigt hen ad vejen gedulgt har ligget i med, mens gemalen sad bag tremmer. Nu er han på fri fod, selv i gang med eget opgør på jagt efter 71 millioner fra et bankkup.

’Pagten’ er på alle herlige måder et godt gammeldags hårdkogt gangsterdrama med det skæbnesvangre kup og ære mellem tyve

Så er der lige det med konen og Ravn. Utroskab var aldrig comme il faut i de kredse. Et knald i din næstes soveværelse, og du sover med fiskene.

’Pagten’ er på alle herlige måder et godt gammeldags hårdkogt gangsterdrama med det skæbnesvangre kup og ære mellem tyve. Ovenikøbet bruges ordet panser for politi. Er det ikke mere arkaisk end aktuelt? For mig rimer det i hvert fald på forne film med Ib Schønberg.

Alle genrens kære klicheer er veloplagt med i plottet på ruten igennem København: den aristokratiske samurai af en snigmorder, den korrupte strisser med Botox i hjernen, steroider i musklerne, den venstresnoede sagfører med dobbelt bogholderi, den geniale, men nørdede hacker, som kan downloade alt, en femme fatale med farlige kurver og gavmildt sind, den stædige og hårdtslående privatdetektiv, den sinistre bagmand højt på strå og så selvfølgelig storgangsteren med sit sidste kup.

Quentin Tarantinos brutale film neonoir ’Håndlangerne’ citeres såmænd indforstået undervejs. Helt okay, dog ikke meget nyt under den sorte sol. Bortset fra at vi er trods alt er på Christianshavn, hvor du er dus med asfaltjunglens fugle og slummens vilde dyr. I dansk noir er der altid en dynamolygte midt i mørket. Sågar kommer vi med til bryllup og en åben slutning.

’Pagten’ er rigtigt gedigent og godt håndværk, økonomisk velskrevet, minus den mange gange ’godt at se dig’, fermt plotlagt og spændende langt det meste ad vejen igennem storbyen.

Mød Michael Katz Krefeld på Bogforum bl.a. lørdag 11. november kl. 16.20 hos Lindhardt og Ringhof.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden