Tove Ditlevsen ses her i maj 1952, hvor hun var 34 år gammel.
Foto: Palle Jarner

Tove Ditlevsen ses her i maj 1952, hvor hun var 34 år gammel.

Bøger

6 hjerter: Pigesind filtres fornemt ind i Kvindesind, når Olga Ravn kuraterer Tove Ditlevsen

Olga Ravn har redigeret et udvalg af Tove Ditlevsens digte, hvor pigedrøm og kvindesavn, skåret hjerte og kriblende fladlus står side om side.

Bøger
FOR ABONNENTER

Når jeg sidder med Olga Ravns fine udvalg af Tove Ditlevsens digte, får jeg følelsen af et univers, hvor to længselsfulde blikke holder hinanden i skak: Den unge piges længselsfulde blik mod fremtiden, mod voksenlivet, og den modne kvindes længselsfulde blik tilbage mod den unge pige og barndommen.

Og det, den modne kvinde længes efter ved den unge pige, er ikke mindst hendes længsel.

Fra barndommen udgår længslen som en drøm om fremtiden (»en pigelig drøm om et barn og en mand«). For den voksne kvinde er savnet »løst fra sin genstand« og som »en tørst/ ingen jordisk/ kilde kan slukke«. Men ungpige-blikket har en fordring til det modne jeg, ligesom »børnenes øjne« har det i digtet af samme navn.

Nogle gange mødes de to blikke i et og samme digt. Den unge pige stirrer på det modne jeg »i spejlet fra øjnenes sø«, og jeget svarer tilbage: »Din drøm var skrøbelig, barn, og dømt til at dø«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce