0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fem hjerter: Spektakulær mammutbog tager på overbevisende vis træernes parti

'Træmusset' er et magnum opus om træer med forgreninger til poesi, fotografier og essays

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
C.Y. Frostholm
Udsnit af et foto fra bogen: C.Y. Frostholm

De over 500 sider om træer er blandet op med talrige fotografier taget af forfatteren selv.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jeg havde det, man kalder en aktiv weekend, i ugen der gik. Lørdag klimademonstration. Søndag udstilling på Arken, Vincent van Gogh. I begge tilfælde var det umuligt for mig at få C.Y. Frostholms nye lange og enestående bog, ’Træmuseet’,ud af hovedet. Hvorfor? Fordi det var, som om den havde fået mig til at se verden en smule på ny. Så kunne jeg pludselig se fyrretræernes violet-rosa stammer, som den hollandske kunstner malede, ligesom demonstrationen også gav en smule mere mening set fra træernes perspektiv.

For ’Træmuseet’ handler, som titlen indikerer, om træer. Over 500 sider om træer, inklusive talrige s-h-fotografier taget af forfatteren (som ikke længere underskriver sig med sit fulde navn, Christian Yde Frostholm): cedertræ i Lissabon, rødtræ i Californien, kastanjetræ og kongeeg i Danmark. Figentræ, mammuttræ, børstekoglefyr. Sumpcypres. De største og de ældste træer og de mest undseelige træer. Men, som der står et sted, hvordan beskriver man egentlig et træ? »Man siger det er skulpturelt. Monumentalt. Som et kunstværk. Gammelt og kroget. Som et menneske. Man har ikke noget sprog for træer, som kommer fra træerne«.

Menneskenes sprog kan dog også gøre det, og C.Y. Frostholm er mere end opgaven voksen i sin genreløse bog, som vel bedst beskrives som et miks af essay, digt, naturhistorie, fotobog, erindring, rejseskildring, poetisk pseudoafhandling (der er litteraturliste bagerst).

Hvad litterær metode angår, minder værket om Sebald med sin blanding af tekster og fotografier, vandring og erindring og om George Perec med sin hyperopmærksomhed rettet mod det hverdagslige og det, Perec døbte det infraordinære. »Hver lille ting er en hændelse«, som der meget poetisk står et sted.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce