0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Så skal der koges, syltes og spares: Historiker har skrevet en forbilledlig bog om madlavningskulturen under Anden Verdenskrig

At livet under besættelsen stod på rationeringsmærker og erstatningskaffe, ved de fleste. Men hvad kongehuset spiste, og hvordan man brugte ’gulddråber’ i madlavningen, får vi nu opklaret i skøn bog om et køkken i krig.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Bent Mann/Frihedsmuseet, fra bogen
Foto: Bent Mann/Frihedsmuseet, fra bogen

Selv mændene kunne finde på at hjælpe til, når syltesæsonen var i gang.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Rabarberrosiner, russisk dessert, sparesuppe, kællingemarmelade, pullimut, Gulddråber, Ramona, ’gilde i en gryde’ eller måge forklædt som ’gylden løve’. Opfindsomheden var stor, dels når det gjaldt alternativer i en tid med varemangel, dels når det kom til betegnelserne for de erstatningsprodukter og forlorne retter, der så dagens lys i de fem mørke år, hvor Danmark var besat.

Historikeren Dorthe Chakravarty har skrevet en bog, der er næsten lige så hyggelig som Lauras køkken i ’Matador’. Næsten.

Hun kan sin koge- og husholdningshistorie og formår at sætte et syltehæfte i kulturhistorisk perspektiv, så den store verdens støvlemarch og arbejdet ved det danske køkkenbord ses i naturlig sammenhæng. Danskerne måtte under Anden Verdenskrig kigge langt efter importerede kolonialvarer, begrænse mængden af kød og andet godt, hvilket satte gang i spareråd og kogebøger om udnyttelse af skind og ben og nedfaldsfrugt. Og om ’gyldne dråber’, der kunne få selv den tyndeste fløde til at stivne til skum!

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce