Tv-serien 'Babylon Berlin' har taget mange danske seere med storm.
Foto: Pr-foto

Tv-serien 'Babylon Berlin' har taget mange danske seere med storm.

Bøger

Bogen bag tv-serien 'Babylon Berlin': Ligner den?

Volker Kutschers ’Den våde fisk’ er den flotte tv-series litterære forlæg, men der er færre gustne gangstere og jazztrompeter og mere neddæmpet hverdag i bogen.

Bøger

Engang var Berlinerluft en dessert, en likør eller en slager fra 1890’erne. For rigtig mange danskere er den blevet lig med Tysklands absolut dyreste og mageløst flotte fjernsynsserie ’Babylon Berlin’. Jamen, der er sågar danskere, som har genfundet deres glæde ved vor store nabo via filmens grandiose genskabelse af Weimarrepublikken med alt, hvad dertil hører fra kabaret og charleston til Bertolt Brecht og Fritz Lang, ekspressionisme og erotisme.

Den litterære forlæg for Tom Tykwers flamboyante føljeton er såmænd Volker Kutschers ti år gamle debutroman i hans krimiserie med strisseren Gereon Rath, nys genudgivne ’Den våde fisk’. Ligesom i serien begynder vi i det Herrens år 1929, lige før nazismen i brune uniformer ankommer til den tyske hovedstad. Fjenden er kommunisterne, som her tolv år efter den russiske revolution anføres af den infame Stalin, som stadigvæk tror på verdensrevolutionen.


Vi begynder således med et russisk lig i en bil i en kanal. En meget speget og snart politisk sag, som den katolsk opdragede Gereon Rath fra Köln med et drab i fortiden snart bliver involveret i. Han kastes ind i en malstrøm af mord og mystik, komplot og konspiration. Mestendels med frontkammerater og krigsveteraner, der indædt hader demokratiet lige så meget som jøder og socialdemokrater. Alt sammen noget, vi kender fra serien.

Mere gedigen og tung

Men rolig nu. Der er temmelig stor forskel på romanen og filmen. Volker Kutschers krimi er skrevet i en so oder so neddæmpet prosa uden de store stilistiske svinkeærinder, dog med udslag af pludselig død og skoldhed knippelsuppe. Hans Fallada podet med James Ellroy.

Rath er mindre narkotiseret, dog en smule korrumperet. Men han har ingen traumer fra en verdenskrig, som blev afsluttet, før han kom til fronten. Charlotte Ritter er ikke en prostitueret proletartøs, men en jurastuderende borgerkvinde, som gør karriere i politikorpset. For provinsdrengen Rath repræsenterer hun den smarte berlinske overklasse, han så gerne vil omgås.

Alt i alt er Kutscher mere interesseret i at skildre dagliglivet i mellemkrigstidens Tyskland med voksende nazisme i det små i hverdagen end Tykwers larmende, Fritz Lang-agtige og lyssky Weimarrepublik med gustne gangstere og letlevende damer i klokkehat og bananskørt. Mere virkelighedens trummerum end Weimarrepublikkens jazztrompeter. Kutschers serie om Gereon Rath er i mine øjne mere gedigen tysk og tung end Philip Kerrs mere elegante, men også noget overvurderede Berlin Noir-serie om Raths kollega Bernie Gunther i næsten samme periode.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce