Døden er blevet moderne. I den senere tid har jeg anmeldt flere bøger om død, tab og sorg i denne avis – og har endda selv skrevet en – og mange af dem hævder paradoksalt, at døden er et tabu, og at vi taler alt for lidt om den.
Det er tydeligvis en selvmodsigelse, al den stund at aviser, forlag, radiostationer og tv-kanaler bugner med stof om menneskets endelighed. Det kalder på en selvstændig sociologisk analyse at forstå, hvorfor så mange insisterer på at være en lille, tabubrydende minoritet, når de skriver endnu en bog om døden.
Seneste skud på stammen er en bog fra Kristeligt Dagblads forlag, som består af 21 personlige fortællinger om, hvad døden har lært forskellige mere eller mindre kendte danskere.
Nogle af bidragyderne har fortalt deres historie til fire af avisens velskrivende journalister, mens andre har skrevet de små tekster selv. En del har tidligere været bragt i avisen. Der er forskerstemmer i bogen, f.eks. sorgforskeren Mai-Britt Guldin og gerontologen Suresh Rattan, men flest lægfolk – hvis man overhovedet kan være andet i det personlige møde med døden? – som Gurli Marie Kløvedal, Merete Pryds Helle, Naja Marie Aidt og Søren Gade.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her