0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny bog afslører central sms fra voldtægtsskandalen i Det Svenske Akademi

Flere medlemmer i Det Svenske Akademiet kendte til sexchikane, men ingen turde tale åbent om dem, selv om det var gået ud over dem selv, deres hustruer eller døtre. Det afslører ny bog.

Jonas Ekstrome/Ritzau Scanpix
Foto: Jonas Ekstrome/Ritzau Scanpix

Jean-Claude Arnault var gift med akademimedlemmet Katarina Frostenson. Han fik senere to et halvt års fængsel for voldtægt. Flere vidner fortæller, at Arnault var stærkt grænseoverskridende, selv om Frostenson overværede det.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det Svenske Akademi var under hårdt pres, men efter mødet torsdag 23. november 2017 så det ud til, at medlemmerne var enige om, hvordan de skulle forholde sig til Dagens Nyheters afsløringer om chikane og sexovergreb to dage tidligere. Men enigheden eksisterede kun på overfladen. I virkeligheden stod Det Svenske Akademi midt i en brutal fløjkrig.

Det fremgår af bogen ’Klubben’, som DN-journalisten Matilda Gustavsson mandag fik udgivet på forlaget HarperCollins. I bogen fortæller hun historien om, hvad der skete, før og efter at 18 kvinder stod frem i avisen og fortalte, at de havde været udsat for overgreb af en mand, der pralede af sine nære forbindelser til Akademiet.

Efter mødet i Akademiet mødte Sara Danius, permanent sekretær og talsperson, pressen uden for Börshuset i silende regn. Hun kunne fortælle, at Akademiet nu kappede alle bånd til manden, som senere blev kendt som Jean-Claude Arnault. Desuden skulle alle aftaler og samarbejder med Arnault undersøges. Det prekære var, at Arnault var gift med akademimedlemmet Katarina Frostenson.

Fra restauranten Gyldene Freden, hvor medlemmerne ofte gik hen efter torsdagsmøderne, sendte litteraten og akademimedlemmet Horace Engdahl denne sms:

»Kære Sara. Jeg håber, at du får noget godt at spise og befinder dig et rart sted nu. Vi har lige læst pressemeddelelsen her på Freden, den er udmærket. Vi tjekkede også udtalelsen på DN’s hjemmeside. Situationen virker nu noget lysere. Du har håndteret det forbandet godt. Måske overlever vi trods alt. Varme hilsener, Horace«.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce