0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Begejstret anmelder: Stilsikkert tidsskrift er et overflødighedshorn og en guldgrube af viden

Det ambitiøse tidsskrift Ny Jord bringer nye og gamle tekster, danske og oversatte, digte og billeder over 600 sider, hvor vidensfelter og -discipliner støder sammen og udfordrer hinanden.​

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joe Penney/Ritzau Scanpix
Foto: Joe Penney/Ritzau Scanpix

Ny Jord zoomer helt IND og helt UD. Ind, helt ind, på syrentræer, biller og løveøjne – og så ud igen, ud på tjæresandsminer i Canada set fra fugleperspektiv eller satellitbilleder af uranminer i Niger (foto).

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

2020. Et nyt år, et nyt årti. Kan vi også ønske os en ny jord? Ved udgangen af 2019 udkom i hvert fald en ny dobbeltudgave af tidsskriftet Ny Jord. Det er uden tvivl noget af det mest ambitiøse, der foregår på dansk jord, hvad tidsskrifter angår, men også utrolig ambitiøst i sin tilgang til at tænke den økologiske krise, vi stadig og mere og mere befinder os i, her i det tredje årti af det tredje årtusind. Den slags skal til, hvis vi skal nå at gøre noget. Ikke at tænkning kan gøre det alene, slet ikke, men praksis må også være informeret af tænkning, af ny- og gentænkning, og det er Ny Jord i dén grad.

Det er et overflødighedshorn, en guldgrube af viden. Der er tekster af forfattere som Flannery O’Connor og Ursula Le Guin, kunstnere som Knud Viktor og Ursula Reuter Christiansen, klimaforskere som Andreas Malm. Der er nye tekster og gamle tekster, danske og oversatte tekster, tekster af unge folk (forfattere og forskere), der er digte, og der er visuelt materiale, der er videnskabshistorie, naturhistorie, kunsthistorie, det er over 600 sider langt (i en flot, stilsikker gul udgave). Forskellige vidensfelter og -discipliner støder sammen, udfordrer hinanden, supplerer hinanden.

I forordet citerer redaktørerne Jeppe Carstensen og Andreas Vermehren Holm den danske digter Emil Bønnelyckes udsagn fra 1918 om, at »Jorden ikke mere er Jorden, men physiognomisk set Mars« – og tilføjer så, at i vor tid er jorden igen blevet jorden: »Vandet, jorden og luften er trådt frem, baggrunden er trådt frem. Der er et sket et tæppefald, hvor selve udgangspunktet for den verden, vi har skabt, må revurderes«. Og som science fiction-forfatteren Kim Stanley Robinson formulerer det, om end i et andet bidrag end det, der indgår i tidsskriftet her: Rumrejser er en luksus, vi ikke kan tillade os selv. Vi må fokusere på at gøre planeten Jorden beboelig igen, for mennesker og andre livsformer. Så kan Elon Musk tage til Mars i sin SpaceX-raket – vi ses!


Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce